21 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Omogućena saradnja s međunarodnim zavodima i precizirani postupci

Izvor: Pixabay

Ekonomija

Comments 0
Na 51. sjednici Vlade Crne Gore

Omogućena saradnja s međunarodnim zavodima i precizirani postupci

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada je danas na 51. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentima, s ciljem unapređenja procedura u vezi s pretraživanjem i priznavanjem patenata. Novim izmjenama omogućava se nadležnim organima da zaključuju ugovore o saradnji s domaćim i međunarodnim patentnim zavodima za pružanje informacionih usluga, uključujući pripremu izvještaja o pretraživanju i pisanih mišljenja o patentibilnosti pronalazaka.

Ključna novina je da nosilac patenta sada može pribaviti rezultate ispitivanja patentibilnosti putem međunarodnih patentnih zavoda, dok je prethodno to bilo moguće samo putem državnih zavoda s kojima nadležni organ ima potpisan ugovor. Ove izmjene dodatno preciziraju i obavezu podnosioca patentne prijave da dostavi prevod na engleski jezik i snosi troškove postupka.

Takođe, podnosioci zahtjeva za poništavanje patenata od sada će biti dužni da snose troškove kako nadležnog organa, tako i patentnog zavoda uključenog u postupak. Ovim izmjenama Zakon o patentima usklađen je sa Sporazumom o primjeni člana 65 Konvencije o priznavanju evropskih patenata, posebno u dijelu koji se odnosi na jezik u kojem se dostavljaju patentni spisi.

Izmjene su usmjerene na povećanje efikasnosti i transparentnosti postupaka vezanih za patente, kao i na poboljšanje međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR