Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada usvojila izvještaj o borbi protiv neformalne ekonomije

Izvor: Pixabay

Ekonomija

Comments 0

Vlada usvojila izvještaj o borbi protiv neformalne ekonomije

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore je na 51. sjednici usvojila Izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Programa za suzbijanje neformalne ekonomije za period 2024–2026, fokusirajući se na prvih šest mjeseci 2024. godine.

Glavni cilj Programa je smanjenje učešća neformalne ekonomije u bruto domaćem proizvodu (BDP), uz poseban naglasak na smanjenje neprijavljenih poslovnih aktivnosti i poreske evazije, koja uključuje neprijavljivanje prihoda, neregistrovane usluge i djelimično prijavljivanje zarada zaposlenih.

Program se, osim borbe protiv poreske evazije, dijelom bavi i suzbijanjem nelegalnih aktivnosti koje negativno utiču na budžet i ekonomski rast. U okviru Programa definisano je pet operativnih ciljeva, među kojima su stimulativne mjere za pojednostavljenje procedura za poslovanje i zapošljavanje, aktivnosti za podizanje svijesti o štetnosti neformalne ekonomije, kao i represivne mjere kroz jačanje nadzora i primjenu sankcija prema onima koji učestvuju u prikrivenom radu.

Izvještaj detaljno prikazuje status realizacije planiranih aktivnosti prema svakom operativnom cilju, uključujući i mjere za smanjenje troškova poslovanja i jačanje uloge obrazovanja u podizanju svijesti o ovoj problematici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR