11 °

max 21 ° / min 11 °

Utorak

08.10.

21° / 11°

Srijeda

09.10.

17° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

20° / 16°

Subota

12.10.

22° / 13°

Nedjelja

13.10.

18° / 10°

Ponedjeljak

14.10.

20° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DRI dala pozitivno mišljenje o poslovanju Skupštine, nepravilnosti vezane za ugovore o djelu i varijabile od 1,1 milion eura

Ekonomija

Comments 0
Revizija poslovanja u 2023. godini

DRI dala pozitivno mišljenje o poslovanju Skupštine, nepravilnosti vezane za ugovore o djelu i varijabile od 1,1 milion eura

Autor: Antena M

  • Viber
DRI je istakla da je tokom 2021. godine isplaćeno ukupno 1.128.830,22 eura na osnovu varijabilnih zarada, a da je 57% ugovora o djelu zaključeno za poslove za koje su već sistematizovana radna mjesta.

Finansijskom revizijom godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine Crne Gore za 2023. godinu, nadležni Kolegijum Državne revizorske institucije (DRI) donio je pozitivno mišljenje o finansijskom izvještaju, uz nekoliko uslovnih preporuka zbog uočenih neusklađenosti u poslovanju. Iako je finansijski izvještaj ocijenjen kao sastavljen u skladu s važećim propisima, revizija je otkrila nepravilnosti koje se odnose na poštovanje pojedinih zakona i pravilnika.

Revizija je utvrdila da su izdaci za adaptaciju radnih i drugih prostorija Skupštine pogrešno prikazani kao tekuće održavanje, iako bi prema važećim pravilima o jedinstvenoj klasifikaciji računa trebali biti svrstani u kapitalne izdatke. Revizori su preporučili da Skupština ubuduće sredstva za adaptaciju planira, isplaćuje i evidentira kao investiciono održavanje, u skladu s Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa.

Problemi u programskom budžetu

Takođe, programski budžet Skupštine ne sadrži jasno definisane indikatore učinka za sve potprograme, što je u suprotnosti s Odlukom o načinu pripreme programskog budžeta. Preporučeno je da Skupština definiše jasne ciljeve i indikatore učinka kako bi se omogućila efikasna evaluacija postignutih rezultata.

Jedan od značajnih nalaza odnosi se na nepravilnosti u održavanju zgrade Skupštine, za koje je Skupština potrošila 164.837,22€. Održavanje zgrade trebalo bi biti u nadležnosti Uprave za državnu imovinu, ali je Skupština, prema sopstvenim izjavama, bila primorana da preuzme tu odgovornost zbog neispunjenja obaveza Uprave.

Otpis opreme i manjak pokretnih stvari

Revizija je utvrdila i nepravilnosti u otpisu i isknjižavanju službenih notebook računara i mobilnih telefona, koji su dati na korišćenje poslanicima i zaposlenima. Neki od tih uređaja nisu vraćeni po isteku mandata ili raskidu radnog odnosa, a otpis je izvršen bez jasne procjene upotrebne vrijednosti, što nije u skladu s propisima. Preporučeno je da se striktno sprovode pravila o vraćanju opreme i utvrđivanju njene vrijednosti prije otpisivanja.

Revizori su takođe ukazali na netransparentan način isplate sredstava Sindikalnoj organizaciji Skupštine. Ukupno 250.000€ je isplaćeno bez jasnog obrazloženja o namjeni sredstava i bez povratnih informacija o njihovom trošenju. Preporučeno je donošenje jasnih pravila o načinu i uslovima finansiranja Sindikalne organizacije, uključujući obavezu podnošenja izvještaja o utrošku sredstava.

Ugovori o djelu i varijabilni dio zarade

Revizija je otkrila da je 57% ugovora o djelu zaključeno za poslove za koje su već sistematizovana radna mjesta, što je u suprotnosti sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima. Preporučeno je da se takvi poslovi popunjavaju putem redovnog zapošljavanja, a da se ugovori o djelu koriste samo za poslove van osnovne nadležnosti državnog organa.

Takođe, varijabilni dio zarade za poslanike i generalnog sekretara isplaćivan je bez potrebne dokumentacije, suprotno važećim pravilima. Generalnom sekretaru se preporučuje da ubuduće donosi rješenja o varijabilnom dijelu zarade na osnovu predloga Kolegijuma predsjednika Skupštine, kako je propisano.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR