13 °

max 20 ° / min 13 °

Nedjelja

13.10.

20° / 13°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

22° / 13°

Srijeda

16.10.

22° / 11°

Četvrtak

17.10.

19° / 13°

Petak

18.10.

20° / 13°

Subota

19.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Računski sud Portugala dao pozitivno mišljenje o finansijskom izvještaju DRI za 2023. godinu

Ekonomija

Comments 0

Računski sud Portugala dao pozitivno mišljenje o finansijskom izvještaju DRI za 2023. godinu

Autor: Antena M

  • Viber

Računski sud Republike Portugala izrazio je pozitivno mišljenje o Godišnjem finansijskom izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) Crne Gore za 2023. godinu, potvrđujući da su svi ključni aspekti izvještaja pripremljeni u skladu sa važećim zakonima i propisima. Izvještaj je dostupan na zvaničnoj internet stranici DRI.

U saopštenju DRI se navodi da je Računski sud Portugala, kao nezavisni eksterni revizor, izvršio kontrolu usklađenosti ključnih transakcija, uključujući oblasti upravljanja ljudskim resursima, imovinom, zgradama i opremom, kao i javnim nabavkama.

„Zaključeno je da su osnovne transakcije u godišnjim finansijskim izvještajima za 2023. godinu u vezi sa navedenim oblastima izvršene u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa zakonima, drugim propisima i internim aktima“, stoji u saopštenju.

Godišnji finansijski izvještaji DRI za 2023. godinu, kako je navedeno, pripremljeni su u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Crne Gore, kao i Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave.

DRI Crne Gore, kao članica međunarodnih organizacija INTOSAI i EUROSAI, dužna je da poštuje okvir Međunarodnih standarda vrhovnih revizorskih institucija (ISSAI). U skladu sa Principom 6 ISSAI 20 „Principi transparentnosti i odgovornosti“, finansijski izvještaji vrhovnih revizorskih institucija moraju biti dostupni javnosti i podložni nezavisnoj reviziji.

Zakon o DRI propisuje da, u slučaju da Skupština Crne Gore ne povjeri reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja Institucije određenoj stručnoj organizaciji, Senat DRI može angažovati ovlašćenog revizora ili revizorsko društvo.

„Poštujući navedenu odredbu Zakona, DRI Crne Gore je u aprilu ove godine uputila zahtjev Računskom sudu Republike Portugala da izvrši reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja DRI za 2023. godinu“, dodaje se u saopštenju.

Revizija je završena sa pozitivnim mišljenjem, što dodatno potvrđuje transparentnost i odgovornost DRI Crne Gore u upravljanju javnim finansijama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR