13 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

16.10.

23° / 13°

Četvrtak

17.10.

21° / 17°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 13°

Utorak

22.10.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CEFTA sporazumi revolucionarno postignuće koje će omogućiti uspješnu implementaciju Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište

Ekonomija

Comments 1
: Deseti Samit Berlinskog procesa

CEFTA sporazumi revolucionarno postignuće koje će omogućiti uspješnu implementaciju Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište

Autor: Antena M

  • Viber

Lideri Berlinskog procesa sa Zapadnog Balkana i pojedinih država članica Evropske unije okupili su se u Berlinu kako bi obilježili desetogodišnjicu Berlinskog procesa i razgovarali o ključnim inicijativama usmjerenim ka podsticanju ekonomske integracije, povezanosti i održivosti. Danijela Gačević, vršiteljka dužnosti direktora Sekretarijata CEFTA-e, prisustvovala je Samitu, čiji je domaćin bio njemački kancelar Olaf Šolc.

Tokom Samita, sporazumi CEFTA-e su istaknuti kao revolucionarno postignuće koje će omogućiti uspješnu implementaciju trenutnog Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište. Danijela Gačević, vršiteljka dužnosti direktora Sekretarijata CEFTA-e, izrazila je zahvalnost Njemačkoj i ostalim učesnicima Berlinskog procesa na podršci u usvajanju CEFTA sporazuma.

Objašnjavajući njihov značaj, dodala je: „Svaki od ovih sporazuma donosi niz konkretnih koristi za naše građane i privredu, bez kojih slagalica Zajedničkog regionalnog tržišta nije kompletna. Ali ovo je tek početak. Lideri su jasno izrazili želju za još većim rezultatima, a CEFTA je odlučna da ih isporuči.”

Nadovezujući se na napredak ostvaren u posljednje četiri godine, lideri Zapadnog Balkana usvojili su novi Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište za period 2025–2028, koji postavlja pravac za unapređenje trgovine, mobilnosti i investicija u regionu, kao i za integraciju sa Jedinstvenim tržištem EU. Novi četvorogodišnji plan podijeljen je u šest stubova, od kojih će CEFTA implementirati tri: slobodno kretanje robe, slobodno kretanje usluga i horizontalne mjere u trgovini. Plan ima za cilj da otključa potencijal regiona povećanjem trgovine, investicija i otvaranjem vrata za ubrzanu integraciju u Jedinstveno tržište EU.

Pored trgovine i proširenja tržišta, na Samitu su razmatrani i hitni izazovi povezani sa Zelenom agendom i energetskom povezanošću. Samit je zaključen zajedničkom konferencijom za novinare na kojoj su govorili kancelar Olaf Šolc, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i druge ključne ličnosti, signalizirajući snažnu podršku EU naporima regiona za integraciju i saradnju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

A sad adio svim glupostima otvorenog balkana Dritana i Damjanovića.