22 °

max 22 ° / min 16 °

Subota

19.10.

22° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 14°

Srijeda

23.10.

22° / 14°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Petak

25.10.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prognozira se teška budućnost za svjetsku privredu

Izvor: Pixabay, ilustracija

Ekonomija

Comments 0

Prognozira se teška budućnost za svjetsku privredu

Autor: Antena M

  • Viber

Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) signaliziraju tešku budućnost za svjetsku privredu, obilježenu slabašnim rastom, eskalacijom trgovinskih napetosti i velikom zaduženošću, upozorila je direktorica Kristalina Georgieva.

"Nijesam previše pesimistična, jer ako pogledamo kretanje svjetske privrede, istina je da bi moglo biti bolje, ali i puno gore", rekla je Georgieva tokom rasprave u sjedištu MMF-a uoči sastanaka koji se održavaju naredne sedmice u Vašingtonu, prenosi Hina.

Ona je kazala da hlobalna trgovina više nije motor rasta kao što je nekad bila, ali nije postala ni teg, ističući da su decenije međuzavisnosti ipak bila brana talasu trgovinskih ograničenja koji je krenuo nakon pandemije covida.

"Sve izraženiji protekcionizam i sve veća trgovinska ograničenja štete globalnoj privredi, ograničavaju rast trgovine i koče već slabašnu svjetsku privredu", rekla je Georgieva, kojoj je ovog mjeseca započeo drugi petogodišnji mandat u međunarodnom kreditoru.

Među rijetkim dobrim vijestima izdvojila je posustajanje inflacije i povratak cjenovne stabilnosti, uz uredno poboljšanje situacije na tržištu rada u Sjedinjenim Državama i Evropi.

"SAD nijesu u recesiji, iako su kamatne stope u protekla tri ciklusa bile izazvale značajno slabljenje privredne aktivnosti, i očekuje se da će broj nezaposlenih ostati relativno nizak", rekla je Georgieva.

Kina usporava, Indija ubrzava, američkoj privredi ide prilično dobro, ali Evropa može i bolje, poručila je Georgieva sa skupa u sjedištu MMF-a.

"Naše prognoze ukazuju na tešku kombinaciju slabog rasta i velike zaduženosti - tešku budućnost", rekla je Georgieva, ukazujući na mješovite ekonomske prognoze za glavne svjetske igrače.

Ona je kazaa da rast u cjelini neće biti dovoljan da se iskorijeni siromaštvo u svijetu, da se otvori potreban broj radnih mjesta ili generiraju poreski prihodi potrebni za servisiranje golemog duga i finansiranje ulaganja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR