15 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

22.10.

22° / 13°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 14°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DRI: SDP-u pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijski izvještaj, uslovno na pravilnost poslovanja

Izvor: Antena M

Ekonomija

Comments 0
Izvještaj za 2023.

DRI: SDP-u pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijski izvještaj, uslovno na pravilnost poslovanja

Autor: Antena M

  • Viber

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na godišnji finansijski izvještaj Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) za 2023. godinu, dok je na pravilnost poslovanja izdato uslovno mišljenje, zbog utvrđenih nepravilnosti u radu stranke.

U okviru finansijske revizije, zaključeno je da je godišnji konsolidovani finansijski izvještaj SDP-a pripremljen u skladu sa važećim finansijskim standardima, a ukupni rashodi partije iznosili su 501.783,43 eura, pri čemu je materijalnost utvrđena na iznos od 9.483,71 eura, odnosno 1,89 odsto od ukupnih rashoda. Međutim, prilikom evidentiranja troškova u poslovnim knjigama utvrđeno je da troškovi reklamnog materijala od 4.075,21 eura i troškovi hotelskog smještaja od 2.090,70 eura nijesu ispravno evidentirani prema propisima. Ovi troškovi bili su knjiženi na pogrešne račune, što nije u skladu sa Pravilnikom o kontnom okviru, zbog čega je preporučeno da SDP u budućnosti tačno primjenjuje pravilnik prilikom evidentiranja troškova.

Takođe, revizijom pravilnosti poslovanja SDP-a otkriveno je nekoliko značajnih neusklađenosti sa zakonima. Partija je zakasnila 27 dana s donošenjem Finansijskog plana za 2023. godinu, iako je prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja bila obavezna da plan usvoji do kraja tekuće godine za narednu.

Posebno je skrenuta pažnja na finansiranje ženskih organizacija u političkim partijama. Naime, iako je SDP dostavila poseban izvještaj o prihodima i rashodima Foruma žena, gdje su iskazani prihodi od 49.917,73 eura, a rashodi od 51.456,86 eura, nije prezentiran poseban statut ženske organizacije, već samo Pravilnik o radu Foruma žena, što je u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata. DRI je preporučila da Partija donese poseban Statut za žensku organizaciju kako bi pravilno upravljala sredstvima namijenjenim za njen rad.

Revizijom je takođe utvrđena razlika od 943,72 eura između evidencija u poslovnim knjigama i izvještajima dostavljenim nadležnim organima o finansiranju izborne kampanje. SDP-u je preporučeno da usaglasi te podatke kako bi izbjegla ovakve neslaganja u budućnosti.

Pored toga, uočene su nepravilnosti u obračunu amortizacije osnovnih sredstava. Partija je primjenjivala amortizacione stope koje nijesu u skladu sa Pravilnikom o razvrstavanju osnovnih sredstava, posebno za kompjutersku opremu, vozila i građevinske objekte. DRI je naložila da se ove stope usklade sa važećim propisima.

Jedan od ozbiljnijih nalaza odnosi se na upotrebu šest platnih biznis kartica, od kojih su dvije vezane za Glavni račun Partije, a preostale za izborne račune. SDP nije posebnim internim aktom definisala pravila za korišćenje kartica, uključujući svrhu i limite troškova, što predstavlja rizik od neadekvatne upotrebe sredstava. Preporučeno je da se uspostavi jasan interni pravilnik o korišćenju platnih kartica.

Takođe, uočeno je da Partija nije redovno dostavljala izvještaje o obračunatim porezima i doprinosima (IOPPD obrasci), što je u suprotnosti sa Pravilnikom o dostavljanju tih obrazaca. Izvještaji su, osim za jedan mjesec, kasnili, i time prekršili zakonski rok od 15 dana za podnošenje izvještaja.

Socijaldemokratska partija Crne Gore dužna je da do 17. novembra 2024. godine dostavi Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine izvještaj o realizaciji tih preporuka. Izvještaj je dostavljen Skupštini Crne Gore, njenom Odboru za antikorupciju, kao i Agenciji za sprječavanje korupcije, u skladu sa Protokolom o saradnji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR