16 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DRI: Negativno mišljenje na finansijski izvještaj i poslovanje Bošnjačke stranke, utvrđen niz nepravilnosti

Izvor: Antena M

Ekonomija

Comments 0

DRI: Negativno mišljenje na finansijski izvještaj i poslovanje Bošnjačke stranke, utvrđen niz nepravilnosti

Autor: Antena M

  • Viber
Revizija poslovanja Bošnjačke stranke za 2023. godinu otkrila je ozbiljne nedostatke u upravljanju finansijama i neusklađenost sa zakonskim regulativama. Nepravilnosti koje su konstatovane ukazuju na sistemske propuste u vođenju poslovanja, a DRI je naložila preduzimanje hitnih mjera kako bi se ovi problemi otklonili.

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je negativno mišljenje na Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj Bošnjačke stranke (BS) za 2023. godinu, uz zaključak da finansijski izvještaji ne odražavaju tačno i objektivno finansijsko stanje stranke. Revizijom su otkrivene ozbiljne nepravilnosti, kako u prikazu finansija, tako i u pravilnosti poslovanja, a stranka je evidentno kršila zakonske propise i računovodstvene standarde. Pored negativnog mišljenja na finansijsku reviziju, DRI je također dala negativno mišljenje na pravilnost poslovanja stranke, navodeći brojne nepravilnosti u različitim oblastima njenog rada.

Ključne finansijske nepravilnosti

Revizija je pokazala da Bošnjačka stranka nije pravilno prikazala svoje prihode i rashode u godišnjem izvještaju za 2023. godinu. Bošnjačka stranka nije evidentirala nenovčani prilog u vrijednosti od 45.500 eura, u vidu poklona (vozila), kao prihod, što je zakonska obaveza. Taj iznos je evidentiran samo u imovini stranke, umjesto da bude prikazan kao prihod.

Takođe, u Izvještaju o prihodima, imovini i rashodima, stranka je prikazala rashode u iznosu od 742.174,52 eura, što je za 15.839,77 eura manje u odnosu na stvarne rashode evidentirane u Glavnoj knjizi. Ta razlika predstavlja troškove amortizacije koji nijesu pravilno prikazani u izvještaju. Pored toga, troškovi Foruma žena Bošnjačke stranke prikazani su u manjem iznosu za 6.254,75 eura u odnosu na dokumentovane podatke, što ukazuje na nesrazmjer između zvaničnih izvještaja i poslovne dokumentacije.

BS nije dokumentovala troškove u iznosu od 2.680,93 eura, uključujući kancelarijski materijal, gorivo i putne troškove. Takođe, dio troškova u iznosu od 675 eura je dokumentovan nepotpuno, dok su troškovi opreme u iznosu od 58.186,92 eura evidentirani na neodgovarajućim računima.

Neusklađenosti sa zakonskim propisima

Pored nepravilnosti u vođenju finansija, revizijom je utvrđeno i niz propusta u primjeni zakonskih propisa. BS je prekršila odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Prijem nenovčanog priloga u vidu vozila, čija je vrijednost iznosila 45.500 eura, premašio je zakonski limit za donacije fizičkih i pravnih lica (5.000 eura za fizička i 20.000 eura za pravna lica). Taj prilog nije pravilno prijavljen kao prihod, što predstavlja ozbiljno kršenje zakona.

Takođe, troškovi dnevnica opunomoćenim predstavnicima izbornih lista na lokalnim izborima u Tuzima, u iznosu od 8.500 eura, isplaćeni su iz blagajne za redovno poslovanje, umjesto sa posebnog žiro računa otvorenog za izbornu kampanju. Ova isplata je u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji propisuje stroge odredbe o finansiranju izbornih aktivnosti.

Još jedan problem je zakašnjela izrada Finansijskog plana za 2023. godinu, koji je donesen sa skoro dva mjeseca zakašnjenja, čime je prekršena odredba člana 49 Zakona o finansiranju političkih subjekata, koja nalaže donošenje plana do kraja tekuće godine za narednu. Ugovori o zakupu koje je stranka zaključila, posebno za poslovni prostor u Baru, nijesu sadržavali sve potrebne pravne elemente, a neki ugovori nijesu bili ovjereni kod nadležnih organa. Takođe, stranka nije izvršila obračun i isplatu poreskih obaveza na iznos od 27.110 eura, što nije u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica.

Propusti u vođenju imovine i evidencija

Revizija je ukazala i na nepravilnosti u vođenju evidencija o imovini. Popisne liste imovine nijesu bile usaglašene sa podacima u Glavnoj knjizi. Takođe, izvještaj o popisu imovine i obaveza na kraju 2023. godine nije sadržavao sve potrebne podatke o stanju imovine i obaveza stranke, što predstavlja ozbiljan propust u skladu sa Pravilnikom o popisu imovine i obaveza. Amortizacija osnovnih sredstava nije se obračunavala u skladu sa važećim pravilnicima.

Amortizacija novonabavljene opreme nije vršena od datuma stavljanja u upotrebu, već na godišnjem nivou, što nije u skladu sa pravilnicima o razvrstavanju osnovnih sredstava i utvrđivanju amortizacije.

Preporuke i dalje postupanje

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, Državna revizorska institucija je Bošnjačkoj stranci naložila da do 17. novembra 2024. godine dostavi akcioni plan za realizaciju preporuka, dok je rok za dostavljanje izvještaja o realizaciji preporuka postavljen za 17. april 2025. godine. Zbog izraženog negativnog mišljenja, izvještaj o reviziji je dostavljen Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore, Odboru za antikorupciju, kao i Agenciji za sprječavanje korupcije.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR