23 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 15°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 16°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NVO "Vozom kroz Crnu Goru": Poguban je odnos Vlade i ministara prema željezničkim preduzećima

Ekonomija

Comments 0

NVO "Vozom kroz Crnu Goru": Poguban je odnos Vlade i ministara prema željezničkim preduzećima

Autor: Antena M

  • Viber

NVO “Vozom kroz Crnu Goru, uputila je otvoreno pismo premijeru Crne Gore Milojku Spajiću, u kojem poručuju da je aktuelno stanje u željezničkom sektoru mnogo lošije u odnosu na stanje preuzeto 2021. godine. 

Pismo prenosimo integralno:

Poštovani premijeru Spajiću,

NVO “Vozom kroz Crnu Goru” osnovana je sa namjerom da bude korektivni faktor u načinu upravljanja željezničkim sektorom. U okviru svojih znanja i mogućnosti mi to činimo, objavama na našoj fejsbuk stranici, pismima koja upućujemo članovima odbora direktora i menadžmentima preduzeća a nekoliko puta smo pisali i resornim ministrima. Pozitivnih rezultata ne da nije bilo već se željeznički sektor ozbiljnjim ubrzanjem sve više urušava. Svakim danom javašluk, u najvećoj mjeri sa izvorištem u vrhu upravljačkih struktura, sve više narasta. Događaji u željezničkim preduzećima ga potvrđuju.

Aktuelno stanje u željezničkom sektoru je mnogo lošije u odnosu na stanje preuzeto 2021. godine. Stanje željeznice ste sami predočili ranijom Vašom izjavom. Očekivanja željezničara su bila da ćete biti dosljedni. Umjesto profesionalaca zadržani su nekompetentni kadrovi ili se dovode lošiji. Pohare je bilo prije preuzimanja a ubrzano je nastavljena nakon 2021. godine. Aktuelni kadrovi su lošiji u ministarstvu, upravi za željeznice, željezničkim preduzećima. Stručnih kadrova ni na vidiku na pozicijama odlučivanja.

To malo što ih ima na marginama su. Vrlo je jednostavno provjeriti naše navode. Mnogi faktori potvrđuju lošije stanje željezničkih preduzeća: novčana stanja na žiro računima, ukupna dugovanja i dugovanja prema poreskoj upravi, broj zaposlenih, životna doba preduzeća, kadrovska struktura, stanje željezničke infrastrukture, dužina remotovanih pruga, broj laganih voznji, vremenska dužina trajanja laganih vožnji, broj neispravnih putnih prelaza, vremenska dužina trajanja neispravnosti putnih prelaza, kvalitet usluga koju pružaju prevoznici, posvećenost članova odbora direktora, menadžmenta pa i zaposlenih interesima preduzeća, zloupotrebe položaja, poznavanje tržišta, poznavanje konkurencije, čistoća vozova, grijanje vozova, kašnjenja vozova, kvalitet održavanja voznih sredstava, itd.

Svi nabrojani faktori su svakim danom sve lošiji. Članovi odbora direktora i menadžeri su družina sakupljena s konca i konopca. Spremni smo javno da se sučeljimo sa upravljačkim strukturama da dokažemo da loše obavljaju svoje poslove.

Kakva sudbina čeka željeznička preduzeća sa ovakvim odborima direktora i menadžerima? Nastaviće da se urušavaju. Zahvaljujući apanažama države ŽICG i ŽPCG će preživjeti. Vjerovatno nakon stečaja. Montecargo će ugasiti drugi teretni operateri. OŽVS će se raspasti, određen broj zaposlenih će preuzeti ŽPCG. Članovi Odbora direktora i menadžeri u preduzećima će nastaviti da se hvale kako dobro rade i kako je za loše stanje kriv neko drugi.

Željezničkim preduzećima su potrebni stručni kadrovi sa diplomama ozbiljnih univerziteta sa bogatim stručnim i menadžerskim znanjima. Ljudi sa autoritetom spremni da ignorišu uticaje partija. Hirurški precizno odabrani najbolji kadrovi. Interesi preduzeća moraju da budu iznad ličnih i partijskih. U željezničkim preduzećima je to suprotno.

Poguban je odnos vlade i ministara prema željezničkim preduzećima. Kako je koji ministar dolazio on je za željeznički sektor bio lošiji od svog predhodnika. Štetne posledice rada ministara i partijskih aparatčika se teško mogu nadomjestiti. Istinski obrazovani željezničari su zaprepašćeni. Slično stanje je bilo do početka 2006. godine. A onda se desilo Bioče.

NVO “Vozom kroz Crnu Goru”, na razočarenje i ogromne većine željezničara, od Vas ne očekuje pozitivno i korisno reagovanje. Vi niste održali dato obećanje a nemate ni kuraži da profesionalizujete upravljanje željezničkim preduzećima.

Ponovili se, ne daj Bože, slična tragedija na Bioču koga ćete okriviti? Mislite da će biti dovoljno da podnesete ostavku? Premijeru, uozbiljite se i uozbiljite svoje ministre. Krajnje je vrijeme.

S' poštovanjem,

NVO “Vozom kroz Crnu Goru”,  mr Mirko Rmandić."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR