15 °

max 21 ° / min 15 °

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 16°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izvještaj DRI: "Durmitorskoj inicijativi" uslovno mišljenje, utvrđene ozbiljne nepravilnosti

Izvor: Antena M

Ekonomija

Comments 1

Izvještaj DRI: "Durmitorskoj inicijativi" uslovno mišljenje, utvrđene ozbiljne nepravilnosti

Autor: Antena M

  • Viber

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Građanskog pokreta “Durmitorska inicijativa” za 2023. godinu, izražavajući uslovno mišljenje o pravilnosti njegovog poslovanja. U izvještaju se naglašavaju ozbiljne nepravilnosti, što dovodi u pitanje usklađenost sa zakonodavnim okvirom i postavlja sumnju na transparentnost poslovanja ovog političkog subjekta.

Tokom revizije, utvrđeno je da Grupa birača nije sprovela zaključna knjiženja na kraju 2023. godine, iako je u Bilansu stanja iskazala poslovni rezultat. Ova situacija stvara ozbiljnu diskrepancu jer bi pravilno knjiženje bilo ključno za tačno prikazivanje finansijske pozicije. Osim toga, Grupa birača je tokom 2023. godine izvršila nabavku stalne imovine (opreme) u iznosu od 2.865,5 eura, koju nije pravilno evidentirala u poslovnim knjigama. Umesto da se ta imovina evidentira u okviru klase 0, ona je nepravilno klasifikovana kao trošak, čime su prekršeni standardi vođenja računovodstvenih evidencija.

Izvještaj takođe ukazuje na neusklađenost sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Konkretno, Grupa birača nije dostavila Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj za 2023. godinu u propisanom roku. Umesto toga, izvještaj je dostavljen u pripremnoj fazi revizije, u septembru 2024. godine, što predstavlja ozbiljno kašnjenje i kršenje zakonskih odredbi. Pored toga, nije donesen ni Finansijski plan ni Program rada za 2023. godinu, što je obavezno prema važećem zakonodavstvu.

Još jedna značajna nepravilnost odnosi se na nedonošenje Odluke o visini članarine za 2023. godinu, koja je takođe predviđena Zakonom o finansiranju političkih subjekata. Ove propuste prati i činjenica da Grupa birača nije vodila pomoćnu evidenciju, uključujući dnevnik blagajne i analitičku evidenciju imovine, iako je imala gotovinske transakcije tokom 2023. godine. Na kraju poslovne godine, Grupa birača nije izvršila popis imovine, depozita, obaveza, potraživanja i gotovine, što dodatno ukazuje na neorganizovanost i neurednost u vođenju poslovnih knjiga.

Revizijom je takođe utvrđeno da su putni troškovi isplaćivani bez odgovarajuće dokumentacije i obračuna, što nije u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru. Grupa birača je izvršila isplatu putnih troškova za rad na osnivanju mjesnih organizacija Građanskog pokreta, ali bez poštovanja propisanih procedura, uključujući sačinjavanje putnih naloga i poštovanje maksimalnih iznosa dnevnica.

Osim toga, tokom postupka revizije, Grupa birača nije predočila djelovodnu knjigu niti akt kojim bi se uredilo vršenje poslova prijema, evidentiranja, otpremanja, arhiviranja i čuvanja akata. Ove nepravilnosti ukazuju na nedostatak strukture i kontrole unutar organizacije, što je ključno za obezbeđivanje validnosti poslovanja.

U skladu s konstatovanim nepravilnostima, revizorski Kolegijum je izdao niz preporuka, koje uključuju sprovođenje zaključnih knjiženja na kraju izvještajnog perioda, kao i pravilno evidentiranje nabavljene opreme. Takođe, Grupa birača je obavezna da donese i podnese finansijski plan i program rada do kraja tekuće godine, kao i da vodi dnevnik blagajne i analitičku evidenciju imovine, s obzirom na to da raspolaže imovinom.

Kao dodatak, DRI je preporučila Skupštinskom odboru za reformu izbornog zakonodavstva da razmotri izmene Zakona o finansiranju političkih subjekata, kako bi se jasno definisao pravni status grupa birača nakon osvajanja mandata. Građanski pokret “Durmitorska inicijativa” ima rok do 17. novembra 2024. godine da dostavi Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine Izvještaj o realizaciji preporuka. Ovaj izvještaj biće dostavljen na uvid Odboru za antikorupciju, Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu Skupštine Crne Gore, kao i Agenciji za sprječavanje korupcije, shodno Protokolu o saradnji. Ove nepravilnosti ističu potrebu za hitnom reformom i poboljšanjem finansijskog upravljanja unutar ovog političkog subjekta.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfun

Durmitorsku inicijativu je formirsla "svetisavska sekta" u tome je ucesgvovao Velibor Dzomic, tako sto je na Hilandar o trosku SPC, 15 dana poveo nekoliko celnih ljudi ove partijske organizacije,svi su se na predhodnom popisu izjasnili kao Crnigorci,posle povratka sa Hilandara su postali Srbi.