15 °

max 21 ° / min 15 °

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Demokrate od DRI dobile pozitivno mišljenje uz uslovnu ocjenu i upozorenje na nepravilnosti i kršenje zakona

Izvor: Antena M

Ekonomija

Comments 0

Demokrate od DRI dobile pozitivno mišljenje uz uslovnu ocjenu i upozorenje na nepravilnosti i kršenje zakona

Autor: Antena M

  • Viber

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Demokratske Crne Gore za 2023. godinu, naglašavajući pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima uz upozorenje na brojne ozbiljne nepravilnosti. Tokom revizije, nadležni Kolegijum DRI, predvođen senatorom Nikolom N. Kovačevićem i senatorom dr Milanom Dabovićem, skrenuo je pažnju na nekoliko ključnih problema.

Iako je DRI izrazila pozitivno mišljenje o sastavu i prezentaciji finansijskih izvještaja, istovremeno je konstatovala nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ovo je dovelo do uslovnog mišljenja o pravilnosti poslovanja Demokratske Crne Gore.

Jedan od najozbiljnijih problema je nedostatak zaključnih knjiženja. Gubitak tekuće godine u iznosu od 295.214€ nije evidentiran u Glavnoj knjizi, iako je pravilno prikazan u Bilansu stanja. Ovaj propust je suprotan važećem Pravilniku o kontnom okviru.

Neizmirene obaveze i nezakonito zatvaranje posebnih računa

Revizija je pokazala da je Demokratska Crna Gora imala neizmirene obaveze po osnovu izbornih kampanja u ukupnom iznosu od 66.240,44€ na dan 31. decembra 2023. godine, što je u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata. Osim toga, sve žiro račune otvorene za potrebe izbornih kampanja zatvorila je u 2023. godini, čime je prekršila zakonske odredbe.

Još jedna značajna nepravilnost je zatvaranje deviznog računa i biznis platne kartice 29. maja 2023. godine, kao i posebnog izbornog računa 24. jula 2023. godine, van zakonski propisanog roka od 90 dana.

Angažovanje radnika bez odgovarajućih ugovora

Revizija je takođe pokazala da je Partija angažovala više lica na poslovima redovne partijske aktivnosti, ali bez zaključivanja odgovarajućih ugovora o radu. Umesto toga, zaključeni su ugovori o delu, što nije u skladu sa zakonskim propisima.

DRI je u izvještaju preporučila Demokratskoj Crnoj Gori da do 17. novembra 2024. godine dostavi Akcioni plan za realizaciju preporuka, kao i Izvještaj o realizaciji preporuka do 17. aprila 2025. godine. Ovaj izvještaj treba dostaviti Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore i Agenciji za sprječavanje korupcije.

Uprkos pozitivnom mišljenju o finansijskim izvještajima, DRI je upozorila na ozbiljna kršenja zakona i propisa koja zahtijevaju hitnu pažnju i akciju Demokratske Crne Gore, naglašavajući važnost sprovođenja preporuka za osiguranje transparentnog i pravilnog poslovanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR