17 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nišić na forumu u Briselu: Proširenje EU ključno za stabilnost Balkana

Izvor: Ministarstvo rada, zapošljavana i socijalnog dijaloga

Ekonomija

Comments 1

Nišić na forumu u Briselu: Proširenje EU ključno za stabilnost Balkana

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić sa državnom sekretarkom Anđelom Bašović i v.d. generalnom direktoricom Direktorata za EU integraciju i međunarodnu saradnju Ivanom Šućur, na poziv predsjednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Olivera Ropkea, učestvovala je danas na sastanku pod nazivom „Ka uspješnom proširenju EU“, održanom u Briselu.

Forum na visokom nivou o proširenju EU otvorili su Ropke, evropski komesar za radna mjesta i socijalna prava Nikolas Šmit i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Ministarka Nišić govorila je na panelu, uz ministra rada i socijalnog staranja Grčke Nikia Kerameusa, državnog sekretara Ministarstva rada i socijalnog staranja Njemačke Rolfa Šmahtenberga i zamjenicu ministra ekonomije, kulture i inovacija Republike Albanije Olte Manjani. Tom prilikom, osvrnula se na ključne teme koje su od značaja ne samo za Crnu Goru, već i za budućnost cijele Evrope.

„Crna Gora podržava viziju jače i ujedinjenije Evrope, te da proces proširenja EU nije samo širenje njenih granica, već i širenje osnovnih vrijednosti kao što su demokratija, vladavina prava i ljudska prava“, izjavila je Nišić.

Takođe, ministarka je istakla da će „članstvo Crne Gore u EU imati višestruke koristi – kako za građane Crne Gore, tako i za stabilnost i prosperitet cijelog regiona Zapadnog Balkana.“

Poseban akcenat stavljen je na značaj regionalne saradnje, pri čemu Crna Gora, kao članica NATO-a, nastoji da ima stabilizirajuću ulogu na Balkanu. Ministarka je naglasila da je „uspješno proširenje EU na Zapadni Balkan ključni korak ka dugoročnom miru i razvoju regiona“.

Ona je podsjetila na napredak Crne Gore na evropskom putu, posebno u pogledu usvajanja evropskih propisa i standarda, te je naglasila značaj „kontinuiranog socijalnog dijaloga i angažovanja civilnog društva“.

„Participativan pristup od suštinske je važnosti za rješavanje izazova koji su pratili Crnu Goru tokom dugog puta ka članstvu u EU“, rekla je ministarka.

Zaključujući, ministarka Nišić je naglasila da Crna Gora „ostaje u potpunosti posvećena neophodnim reformama koje će omogućiti njeno pristupanje EU“, uz stalnu saradnju sa evropskim partnerima. Ona je dodala da će članstvo Crne Gore „obogatiti EU i otvoriti nove mogućnosti za njene građane“.

Ovaj forum predstavlja još jednu priliku za produbljivanje saradnje između Crne Gore i Evropske unije na putu ka punopravnom članstvu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tamy

Ministarka i prijatelji... Kako da ovakav dogadjaj prodje bez Ivane Sucur, eskperta za svaku oblast. Nema nam pomoci s njima ovakvima...