13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radović: Fiskalna strategija je sve samo ne strategija; Zbog povećanja PDV biće svi na gubitku!

Ekonomija

Comments 0

Radović: Fiskalna strategija je sve samo ne strategija; Zbog povećanja PDV biće svi na gubitku!

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Fiskalna strategija do 2020., koja je juče usvojena u Skupštini, je kako smatra ekonomska analitičarka Ana Nives Radović sve samo ne strategija.

„Da bi se nešto zvalo strategijom, mora joj se tako i pristupiti, strateški, a prije toga analizirati moguće efekte takve mjere. Ovdje je sve donešeno na brzinu, skoro pa bez rasprave u Parlamentu, bez konsultovanja stručne javnosti. Tako da zbog odsustva planskog pristupa, ovo ne možemo nazvati strategijom“.

Usvojen Zakon: Od Nove godine PDV 21 odsto

Fiskalnom strategijom je redefinisana socijalna politika, a vodilo se računa i o zaštiti određenih kategorija stanavništva, posebno penzionera, saopštio je juče ministar finansija.

Strategijom je predviđeno smanjenje diskrecione potrošnje do nivoa koji neće dovesti u pitanje funkcionisanje potrošačkih jedinica.

Takođe, prema izmjenama  Zakona o PDV-u  predviđeno je povećanje stope sa 19 odsto na 21 odsto, od 1. januara. To bi, kako je saopšteno trebalo da doprinese stvaranju većih budžetskih prihoda.

“Kada je riječ o efektima povećanja PDV, ono će se na postojeće cijene preliti onoliko koliko ponuđači roba i usluga, budu spremni da se odreknu dijela svoje zarade, ili da taj teret prenesu na potrošače. Vjerujem da će i jedni i drugi biti na gubitku, iz razloga kada se povećava poreska stopa ili dolazi do smanjenja potrošnje, ukoliko proizvodi postanu skuplji, ili onaj ko nudi proizvode, ne želi da budu proizvodi skuplji, da bi zadržao konkurentnost, pri čemu posluje sa manjom zaradom. Ova mjera, kao što je povećanje PDV treba svakako da nas zabrine, jer je bilo drugih izvora da se dođe do novca”, smatra Radović.

Sve je to, zaključuje Radović posljedica želje da se izravna budžet, za šta novca nema, a da se pri tome izbjegne novo zaduživanje.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR