17 °

max 18 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

18° / 15°

Petak

04.10.

18° / 16°

Subota

05.10.

20° / 14°

Nedjelja

06.10.

16° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Finansijska pismenost – male navike, veliki rezultati

FinTech

Comments 0
Od kovanica do kodova

Finansijska pismenost – male navike, veliki rezultati

Autor: Antena M

  • Viber
„Finansijsku pismenost svi pominju, a niko da kaže o čemu se tu radi“, jedna je od prvih reakcija na najavu serijala „Od kovanica do kodova“ kroz koji smo odlučili da predstavimo sve ono što u današnjem vremenu obuhvata potrebna znanja koja doprinose kvalitetnijim finansijskim odlukama.

Za Antenu M piše: Ana Nives Radović 

O različitim vrstama pismenosti s vremena na vrijeme čuje se u različitim prilikama – uvijek kada je potrebno ukazati na potrebu da se ona poveća, u kontekstu šire društvene koristi. Ipak, kada uzmemo u obzir to da na povećanje određenih vrsta pismenosti, poput informatičke ili medijske, najviše utiču lični izbori i odluke, a one proizilaze iz konkretne koristi koju pojedinac uviđa njihovim usvajanjem, pravljenje analogije sa finansijskom pismenošću je možda i najjednostaviji način da se razumije ovaj pojam.

Pismenost u nekoj oblasti proizilazi iz naše potrebe da uz njenu pomoć učinimo život kvalitetnijim. Finansijska pismenost je ključ za finansijsku slobodu i sigurnost, a predstavlja mnogo više od teorijskog poznavanja finansijske i ekonomske teorije. Ona podrazumijeva sposobnost da razumijemo kako novac funkcioniše i, što je još važnije, kako da ga koristimo na pravi način. Finansijska pismenost je temelj za donošenje pametnih odluka o novcu, bilo da otplaćujete dug, investirate u budućnost ili jednostavno pokušavate da uštedite. Kako postaju sve složenije, finansijske odluke daju veliku prednost onima koji vladaju osnovama ličnih finansija.

U suštini, finansijska pismenost je razumijevanje osnova upravljanja novcem. Zamislite to kao učenje jezika novca – znanje kako da budžetirate, štedite, investirate i izbjegnete zamke dugova. Nije dovoljno samo znati pojmove, jer je suština u primjeni tog znanja.

Značaj

Zamislite da stojite na raskrsnici. Na jednom skretanju ste u situaciji u kojoj nasumično donosite odluke o novcu tako što uzimate kredite koje ne razumijete u potpunosti, borite se sa dozvoljenim minusom iz kojeg nikako da iskoračite i očajavate kada iskrsnu neočekivani troškovi. Na drugom skretanju imate kontrolu – donosite informisane odluke, samouvjereno štedite za budućnost i investirate da biste izgradili bogatstvo. Upravo to je razlika koju finansijska pismenost omogućava.

Sa dobrom finansijskom osnovom, donosićete pametnije odluke, poput toga koliko treba da uštedite za veće kupovine ili koji tip investicije će vam donijeti uvećanje vrijednosti uloga vremenom. Prezaduženost, koja je jedan od najučestalijih finansijskih problema najvećeg broja ljudi, takođe može da se prevaziđe racionalnim upravljanjem ili donošenjem odluka nakon sagledavanja šire slike o dostupnoj ponudi. Finansijska pismenost pruža alatke da strateški upravljate dugovima, od razumijevanja kako funkcioniše kamata do donošenja pametnih odluka o otplati, bez upadanja u zamke visokih kamata ili teškog balansiranja otplate kredita.

Međutim, finansijska pismenost se ne odnosi samo na izbjegavanje grešaka, već i na očuvanje i povećanje ličnog blagostanja. Učenjem osnova štednje i investiranja moguće je današnji novac pretvoriti u sjutrašnju finansijsku sigurnost.

Život je pun iznenađenja i ona nijesu uvijek pozitivna, a finansijska pismenost pomaže da budete spremni za sve što vam život donese. Bilo da je u pitanju iznenadni kvar uređaja, neočekivano visok račun za struju, vanredni trošak liječenja ili čak gubitak posla, građenje finansijske sigurnosne mreže osnova je koja onima što su se na to odlučili čini život jednostavnijim.

Osnove

Postati finansijski pismen možda zvuči poput nemoguće misije, posebno ukoliko ste, čitajući ovo konstantno u sebi ponavljali kako vam svakodnevni izdaci ne ostavljaju mogućnost za štednju. Ipak, kada se ideja o finansijskom opismenjavanju podijeli na osnovne principe, ona postaje mnogo razumljivija i, što je još važnije – nešto što je lakše primijeniti.

Svako putovanje počinje mapom, a u ovom slučaju budžetiranje je vaš finansijski GPS, koji vam pomaže da pratite kuda vaš novac ide i osiguravate da ostanete na pravom putu. Dobro budžetiranje osigurava da ne trošite previše na ono što vam zaista nije potrebno i ostavlja prostor za štednju i investiranje. Planiranjem onoga što ćete potrošiti na potrebe u odnosu na želje čini realnim da živite u okviru svojih mogućnosti, a da i dalje uživate u životu.

Sigurno poznajete nekoga ko ne zarađuje mnogo, a uvijek štedi i nekoga ko zarađuje mnogo više, ali nikako ne uspijeva da „sastavi kraj s krajem“. Racionalno raspolaganje novcem je stvar navike i nije uvijek uslovljeno visinom primanja, a pametan plan štednje uključuje redovno odvajanje novca za posebne namjene, čak i ako je to u početku veoma mala suma.

Kontrola 

Kredit može biti vaš najbolji prijatelj ili najgori neprijatelj. Razumijevanje kako funkcioniše kreditno zaduživanje, od vrsta kamatnih stopa do kreditnih rezultata, može vas sačuvati od upadanja u skupe zamke dugova. Odgovorno upravljanje dugom, bilo kroz odobreni minus na kreditnim karticama, studentske kredite ili hipoteku, znači znati kada se zadužiti, koliko i kako to otplatiti bez poteškoća.

Investiranje je ultimativni potez za rast ličnog bogatstva i mnogima najčešće zvuči poput aktivnosti koja se odvija daleko izvan svijeta u kojem žive, ali ono nije rezervisano samo za profesionalce sa Vol Strita. Finansijska pismenost pomaže u demistifikaciji investiranja, bilo da se radi o akcijama, obveznicama ili procesima i malim biznisima koji su dugoročno isplativi. Tajna je u razumijevanju vaše tolerancije na rizik, diverzifikaciji investicija i prepuštanju da složena kamata izvede svoju čaroliju tokom vremena.

Međutim, kako postupiti onda kada nešto zaista krene po zlu? Tu dolazi upravljanje rizikom, a finansijski pismeni ljudi razumiju važnost osiguranja, bilo zdravstvenog, životnog ili stambenog, kao i kako ih ono štiti od finansijskog kolapsa. Znati kada i koju vrstu osiguranja treba odabrati i u kojoj mjeri se osloniti na nju je ključno za sigurnost vaših finansija.

Takođe, plaćanje poreza je obaveza koja postaje mnogo jednostavnija ako se razumije na pravi način, odnosno ukoliko ste sigurni da plaćate upravo ono što je neophodno. Finansijska pismenost uključuje poznavanje načina na koje funkcionišu porezi, kao i koje olakšice i prednosti možete iskoristiti u situacijama kada je to moguće.

Navike

Biti finansijski pismen ne znači biti stručnjak sa visokom akademskom titulom iz ekonomskih nauka, niti su visoka primanja za to preduslov – finansijsko opismenjavanje predstavlja usvajanje dobrih navika pomoću kojih pojedinac preuzima kontrolu nad svojom finansijskom budućnošću, izbjegava skupe greške i gradi siguran i prosperitetan život.

Ovaj skup znanja omogućava da prepoznate nepovoljne situacije, okolnosti i planove, da se oduprete naizgled atraktivnim ponudama kako kod zaduživanja, tako i kod investiranja, ali i da sagledate širu sliku svake situacije u kojoj se nađete i pametno donosite odluke.

--------------------

Edukativni serijal „Od kovanica do kodova“ je autorski projekat namijenjen razvoju finansijske i finansijsko-tehnološke pismenosti, a čini ga 100 članaka koje od 1. oktobra u okviru FinTech rubrike Antena M objavljuje svakog utorka i četvrtka. Kombinovanjem tema iz oblasti platne industrije, savremenog bankarstva i digitalizacije sa pričom o ulozi i istoriji novca serijal je osmišljen da omogući uvid u širu sliku značenja vrijednosti i razmjene koja se od nastanka do danas odvija na istim principima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR