19 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

22° / 13°

Srijeda

16.10.

22° / 11°

Četvrtak

17.10.

19° / 13°

Petak

18.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vremenska vrijednost novca

FinTech

Comments 1
Od kovanica do kodova

Vremenska vrijednost novca

Autor: Antena M

  • Viber
Iako koncept vremenske vrijednosti novca može da zvuči tehnički, u pitanju je nešto što se tiče svake finansijske odluke koju donosimo.

Za Antenu M piše: Ana Nives Radović 

Kada primijetite da neko nastoji da naplati nešto što je moguće ranije vjerovatno najčešće pomislite da su razlog neka potraživanja na drugoj strani i potreba da što prije „premosti“ tu situaciju. Međutim, novac je uvijek bolje primiti u datom trenutku nego u doglednoj budućnosti, čak i kada ne postoji ni najmanji problem sa likvidnošću. Isto važi i za sve druge situacije, bilo da je riječ o investiranju ili podizanju kredita – što ranije se izvedu to su, u poređenju sa onim što kasnije slijedi, isplativije.

Odgovor na pitanje zašto je tako nalazi se u osnovnom finansijskom konceptu poznatom kao „vremenska vrijednost novca“ – osnovi savremenih finansija koja objašnjava zašto se vrijednost novca mijenja tokom vremena. U suštini, vremenska vrijednost novca se svodi na jednostavan princip – na primjer, da euro danas vredi više nego euro sjutra“. Razlog tome su tri ključna faktora – trošak propuštene prilike, inflacija i rizik.

Tri pokretača vremenske vrijednosti novca

Novac koji imate danas pruža priliku da ga investirate i uvećate ili da ga potrošite na nešto što će vremenom postati skuplje. Na primjer, ako danas imate 100 eura, možete ih uložiti u štedni račun, akcije ili obveznice i zaraditi povrat, ili za njih možete kupiti nešto što u tom trenutku toliko košta. Ako čekate čitavu godinu da dobijete tih istih 100 eura, propuštate priliku da ih uvećate u tom periodu. Ovaj izgubljeni potencijal – bilo da je riječ o kamati iz banke ili prinosima od investicije – zove se trošak propuštene prilike.

Takođe, svi smo osjetili rast cijena tokom vremena. Inflacija je postepeno povećanje cijene robe i usluga, koja smanjuje kupovnu moć vašeg novca. Euro danas može da kupi više nego euro iduće godine, jednostavno zato što će inflacija učiniti sve, od namirnica do automobila, skupljim. Dakle, što duže čekate da primite novac, on će tada manje da vrijedi.

Budućnost je uvijek neizvesna, pa čak i ako vam neko obeća da će vas isplatiti u budućnosti, postoji rizik da se to možda neće desiti. Posao može propasti, preduzeće može bankrotirati ili mogu nastati drugi neočekivani događaji. Novac koji imate danas eliminiše rizik od budućih problema, što ga čini vrednijim u svijetu punom neizvjesnosti.

Vrijeme kao trošak

Da bismo ovaj koncept i primijenili, potrebno je da razumijemo razliku između „sadašnje vrijednosti“ i „buduće vrijednosti“. Ukoliko imate angažman projektnog tipa ili ste zanatlija koji treba da završi određeni posao, poput gradnje kuće ili rada na nečemu za što je potrebno neko vrijeme da bude završeno, a da vam je ponuđena jednokratna isplata prije ili nakon obavljenog posla – najvjerovatnije biste željeli to da naplatite što prije kako biste tim sredstvima mogli da raspolažete u međuvremenu i ne propustite prilike da svoju imovinu tako uvećate.

U tom smisliu sadašnja vrijednost novca odnosi se na današnju vrijednost određene sume koja će biti primljena ili plaćena u budućnosti, uzimajući u obzir kamatnu stopu ili diskontnu stopu. Ovaj koncept pokazuje koliko je novac koji očekujemo u budućnosti vrijedan danas. S druge strane, buduća vrijednost predstavlja vrijednost koju će određena suma novca imati u budućnosti, ako je investirana danas uz određenu kamatnu stopu.

Ključni faktor u objema kalkulacijama je kamata ili povrat koji možete da zaradite na novac. Ako pametno investirate, moći ćete da pretvorite današnji novac u veću sumu u budućnosti, zahvaljujući „složeno obračunatoj kamati“ – procesu zarađivanja kamate ne samo na početni kapital, već i na već zarađenu kamatu.

Shvatanjem da novac danas ima veću vrijednost nego u budućnosti pomaže pojedincima da donose pametnije finansijske odluke i može da omogući prednost u uvećanju bogatstva, smanjenju rizika i poboljšanju vaših finansijskih prilika.

--------------------

Edukativni serijal „Od kovanica do kodova“ je autorski projekat namijenjen razvoju finansijske i finansijsko-tehnološke pismenosti, a čini ga 100 članaka koje od 1. oktobra u okviru FinTech rubrike Antena M objavljuje svakog utorka i četvrtka. Kombinovanjem tema iz oblasti platne industrije, savremenog bankarstva i digitalizacije sa pričom o ulozi i istoriji novca serijal je osmišljen da omogući uvid u širu sliku značenja vrijednosti i razmjene koja se od nastanka do danas odvija na istim principima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Kad se ovaj princip primijeni na penzije, Spajić Krvavac Vuković su obilježili generacije kontejnerima.