23 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 15°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 16°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska dijaspora: Stati na put još jednom u nizu brutalnih nasrtaja na crnogorsku nezavisnost

Izvor: Pixabay (jorono)

Dijaspora

Comments 3

Crnogorska dijaspora: Stati na put još jednom u nizu brutalnih nasrtaja na crnogorsku nezavisnost

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorska dijaspora iz Njemačke, Kanade, Australije, BiH, Vojvodine, Novog Zelanda, Luksemburga, SAD-a, Španije i Hrvatske oglasila se povodom planiranog pokretanja procedure izmjene i dopune Zakona o crnogorkom državljanstvu.

Njihovo obraćanje prenosimo integralno: 

"Sa nevjericom i zaprepaštenjem svi dobronamjerni pripadnici crnogorske dijaspore primili su vijest o pokretanju procedure izmjene i dopune Zakona o crnogorskom državljanstvu od strane ministra MUP-a Danila Šaranovića.

Uzimajući u obzir izjave i politiku koju vodi i promoviše ministar Šaranović, kao eksponent političke partije iz koje dolazi, jasno je da se radi o još jednom u nizu brutalnih nasrtaja na crnogorsku nezavisnost i narodni suverenitet.

Pravdajući planirane izmjene potrebom za usaglašavanje Zakona o crnogorskom državljanstvu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca jasno je da ministar Šaranović namjerava stvoriti pravni okvir koji će omogućiti masovan prijem u crnogorsko državljanstvo građana država Srbije i Rusije.

Na ovaj način namjerava se trajno izmijeniti demografska i etnička slika Crne Gore, odnosno osigurati trajno dominantna uloga srpskog etno-političkog i klerikalnog faktora u Crnoj Gori.

Po dostupnim informacijama, planirane izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu takođe se namjeravaju zloupotrijebiti u svrhu ukidanja i/ili umanjenja prava pripadnika crnogorske dijaspore koja oni trenutno u Crnoj Gori uživaju.

Navodno usaglašavanje Zakona o crnogorkom državljanstvu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca predstavljaće uvertiru za donošenje drugih građansko-državljanskih, ekonomskih, poreznih i imovinsko-pravnih mjera kojima će se izvršiti pritisak na pripadnike i pripadnice crnogorske dijaspore u cilju odricanja ili gubitka crnogorskog državljanstva i pripadnosti matici Crnoj Gori, što će dodatno otvoriti prostor za gore-spomenutu brutalnu demografsku rekompoziciju.

Pripadnici crnogorske dijaspore, okupljeni u najuticajnija i najreprezentativnija udruženja, upozoravaju premijera Milojka Spajića i ministra MUP-a Šaranovića, da će, ukoliko se ne prekinu planirane aktivnosti na izmjeni i dopuni Zakona o crnogorkom državljanstvu, početi sa sistematskim obavještavanjem vlada i drugih relevatnih institucija i organa država prijema crnogorske dijaspore o nastojanjima aktuelne vlasti u Crnoj Gori da u državljanstvo Crne Gore, zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, primi osobe upitne, svakako ne evropske, političke i ekonomske provenijencije, a da se iz državljanstva isključe pripadnici i pripadnice crnogorske dijaspore, a koji imaju isključivo samo crnogorsko državljanstvo.

Budući da se na ovaj način direktno atakuje na ljudska prava značajnog broja pripadnika i pripadnica crnogorske dijaspore sa stalnim ili privremenim boravištem u državama-članicama Evropske unije, ovlašteni predstavnici dijaspore takođe će tražiti da se ministru MUP-a Šaranoviću, zbog njegovih opisanih anti-evropskih aktivnosti, baš kao nedavno i njegovom šefu Aleksi Bečiću, zabrani ulazak u zemlje EU i Šengena.

Dijaspora takođe ovim putem poziva sve patriotske snage, kako one u političkoj opoziciji, tako i one koje su odnedavno dio političke pozicije u Crnoj Gori, da odlučno stanu na put nastojanjima da se masovnim prijemom u crnogorsko državljanstvo nepatriotskih elemenata i planiranim masnovnim isključenjem patriotskih elemenata dijaspore, nepovratno promijeni demografska slika Crne Gore i na taj način, na duže vrijeme, uguši njena nezavisnost i samostalnost."

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

jovan j.

Već vjekovima to traje. Srbi-kle ro nacionalisti (sve vlasti u Srbi ji) nemilice pokušavaju da asimi lacijom Crnogoraca izađu na more. Košta ih milijarde ali su uporni i dalje ne biraju sredstva. Moj savjet: Okanite se ćorava po sla, dobrodošli ste na naše more ali morate da platite.

Ivan Đikić

Dijaspora je uvijek stajala na braniku crnogorske državnosti i nezavisnosti. Dosta je srpskog terora. Nikad im nije dosta. Hoće jezik, hoće državljanstvo, hoće sve! Od Crne Gore nastavili se ovako neće ništa ostati! Šta radi Bošnjačka stranka? Zašto se ne oglase? Ne može se samo pozirati u Vladi.

Crnogorka

Ako ne pomognete ,možemo se pozdraviti sa Državom! Rade lukavo i prepredeno!A stalno " ugroženi" ,dok ugrožavaju druge?