23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
VIDEO Uz spektakl na Seni zvanično otvorene Olimpijske igre u Parizu, crnogorski olimpijski tim pozdravio publiku

OI PARIZ 2024

Tag Video
Comments 1
Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara, zastavu naše zemlje nosili Kovinić i Dukić

VIDEO Uz spektakl na Seni zvanično otvorene Olimpijske igre u Parizu, crnogorski olimpijski tim pozdravio publiku

Autor: Antena M

  • Viber

Ljetnje Olimpijske igre u Parizu svečano su otvorene spektakularnom ceremonijom na rijeci Seni. 

"Naša ambicija je bila da Igre učinimo jačim. Igre su nam pomogle da, kada se teško slažemo oko stvari, ipak možemo da se okupimo oko jedinstvene ideje”, poruka je Tonija Estangea, predsjednika organizacionog komiteta Igara.

Nakon što je predsjednik Emanuel Makron otvorio Igre, olimpijsku baklju uručio je legendarni Zinedin Zidan Rafaelu Nadalu, čovjeku koji ima 14 trofeja Rolan Garosa. Nakon toga brojne sportske legende ponijele su baklju.

Olimpijski plamen zapalili su Mari Žoze Perek i Tedi Riner.

Uz note olimpijske himne, podignuta je olimpijska zastava ispod Ajfelovog tornja. Olimpijsku himnu izveli su 60 horista Radio Francuske i 90 pripadnika nacionalnog orkestra.

Crnu Goru na Igrama predstavlja 19 sportista koji su pozdravili publiku.

.

Vaterpolisti su jedini tim, dok će u pojedinačnim disciplinama nastupiti bokserka Bojana Gojković, teniserka Danka Kovinić, jedriličar Milivoj Dukić, plivački tandem Jovana Kuljača i Miloš Milenković i atletičar Darko Pešić. Na ceremoniju otvaranja zastavu naše zemlje nosili su Danka Kovinić i Milivoj Dukić.

.

.

Na videu koji su podijelili na društvenim mrežama, može se vidjeti sjajna atmosfera u crnogorskom timu.

Podsjećamo, tek drugi put u istoriji olimpizma desilo se da se ceremonija otvaranja održava van kompleksa nekog stadiona, a prvi put bilo je to na Ljetnjim igrama mladih 2018. godine u Buenos Airesu.

Svečani defile nacija održao se na brodovima duž rijeke Sene, od slavnih pariskih mostova - Pont d'Austerlic do Pont d'Jena.

Zvanični protokol je održan na improvizovanom ,,ministadionu“ na kultnoj lokaciji u gradu - trgu Trokadero.

Parada će duga šest kilometara i obuhvatila je ključne kulturne elemente istorijske i moderne Francuske. Ali, takođe i neka kultna mjesta i građevine u francuskoj prijestonici.

Čuveni teatarski reditelj Toma Žoli režirao je kompletnu ceremoniju otvaranja, koja se već opisuje kao potpuno jedinstvena i sasvim drugačija od svega što smo do sada vidjeli u olimpijskoj istoriji.

Od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, ali i u još 16 gradova Francuske te na dalekom Tahitiju održaće se 329 događaja u 32 sporta u kojima će učestvovati 10.714 sportista.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Ako Francuzi ne prikažu naše dvije vedete, Milatovića i Spajića, onda ih stvarno treba poslati u tri ....... ......! Među najvećom sirotinjom smo tamo, a poslali smo im i Preśednika i Premijera... A tek ovije dolje... Malo li je... Ima li još neko takvu zastupljenost?! Niko! Dva puta avion letio do Pariza, sekretarice su im u nezboru... Da mi javi neko što bi, ne gledam, ruke su mi u tijesto!