19 °

max 21 ° / min 11 °

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

22° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Sezona u 2019. trajala 265 dana, posljednjih godina ni 150

Drugačija radio veza

Comments 0

Radulović: Sezona u 2019. trajala 265 dana, posljednjih godina ni 150

Autor: Antena M

  • Viber

Turistička sezona u Crnoj Gori traje sve kraće i sve slabije se priprema, a loša povezanost sa emitivnim tržištima sa kojima nacionalni avio-prevoznik više ne saobraća dodatno utiče na njeno skraćenje, ocijenio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Radulović je bio gost naše današnje emisije „Drugačija radio veza“. 

Prema njegovim riječima priču o turističkoj sezoni treba podijeliti na ono što se govori prije i što će se govoriti nakon predstojećih izbora.

„Do 29. septembra jedan dio mora da priča afirmativno o sezoni, da je hvali, da govori da nikad nije bila bolje pripremljena i ja to rzumijem. Međutim svi mi ostali koji učestvujemo u operacijama ne možemo reći da smo zadovoljni. Niko ne može sa sigurnošću da kaže koliko je loše ili koliko je dobro, ali evidentno je da nije dobro“, ocijenio je on.

To se, kako je rekao, može „golim okom“ odrediti, jer je, kako je dodao, ovogodišnji špic sezone bio jedan od najkraćih otkako postoji turizam u Crnoj Gori.

„Mi smo imali 30 dana špic, po kojem se ne računa sezona. Laici da, oni koji nijesu uključeni u turizam na osnovu špica određuju da li je neka sezona bila uspješna, jer to nije prava mjera, prava mjera je kumultivna – koliko je bilo kad je počela sezona i kad je završila“, istakao je sagovornik Antene M.

Radulović je posebno lošom ocijenio predsezonu.

„Bila je na nivou 2021. kada je bila korona i ušli smo u špic sezone sa nadom da će se to popraviti. Nije se popravilo, odnosno dalo je nešto, ali ne koliko inače daje. E, sad, ko je kriv što je to tako? Pa, svi mi pomalo. Možda Vlada i najmanje. Jer to nije problem ni ove, ni prethodne vlade, ni onih prije njih – to je zajednički problem svih nas koji nijedne godine nijesmo ušli spremni u sezonu i nijedne godine nije neka vlada uradila da sezona bude uspješna“, pojašnjavajući da je to bilo, kako je rekao, sticajem okolnosti ili zahvaljujući naporima turističke privrede da uspostavi saradnju sa niskobudžetnim avio-prevoznicima.

Loša povezanost sa ključnim tržištima, Budva "postala Sutomore"

Govoreći o nekadašnjoj potrebi da Crna Gora bude što polje povezana u avio-saobraćaju, Radulović se osvrnuo na angažman Crnogorskog turističkog udruženja prije 15 godina po tom pitanju, podsjećajući na optužbe koje su se tada mogle čuti da ovo udruženje radi protiv Montenegro Airlinesa, kojeg, kako naglašava, brani i žali za njim.

„Tada su govorili da želimo da uništimo Montenegro Airlines zato što želimo druge kompanije koje smo mi platili prve dvije godine da krenu da lete prema Crnoj Gore“, podsjeća on.

Radulović ističe da je ono što je ove godine moglo da se uradi, a nije se uradilo to je da se komunalne službe angažuju na pripremi sezone.

„Nikad gora situacija, a pogotovo u Budvi, nije bila nego ove godine, a bilo je nekih godina kad su štrajkovali čistači javnih površina, pa je bilo koliko-toliko bolje nego ove godine. Recimo, signalizacija puta – horizontalna, vertikalna – skoro da nije postojala“, naglasio je on, poručujući da ćemo tu štetu platiti sljedećih godina.

Radulović naglašava da će se ovo reflektovati na ukupan utisak o destinaciji.

„Golim okom vidi se nebriga – tezge, haos, kao da ste na neki vašar došli, a ne u metropolu turizma – pričam konkretno o Budvi, mada ni u drugim gradovima nije drugačija situacija. Ove godine je bilo vidljivo da je Budva 'postala Sutomore' – jer svi gosti Budve ili ogromna većina, oni gosti koji su tradicionalno dolazili godinama na godišnji odmor ove godine su u Boki, a u Budvu je došla klijentela, uz sve iskreno uvažavanje, ona koja traži gurmansku pljeskavicu i ćevape. Ko je to imao kao proizvod taj je prošao fenomenalno“, dodavši da svi koji su u ponudi imali riblje i druge kulinarske specijalitete ne mogu da se pohvale dobrom sezonom, te da je evidentan prelazak elitnog turizma iz Budve ka BoKi Kotorskoj.

Problem neadekvatne infrastrukture

Prema njegovim riječima ne postoji toliko kvalitetna ponuda jednog hotela na destinaciji kao što je Budva u kojoj postoji osnov za dalje povećanje cijena u cilju ostvarivanja bolje zarade, odnosno da sve i da se, kako je rekao, „postave zlatne česme“ na privlačenje visokoplatežne klijentele ipak utiče činjenica da je hotel – u Budvi.

„Imamo deplasiranu cijenu u odnosu na onu koju bismo realno mogli da dobijemo na nekoj razvijenoj turističkoj destinaciji“, naglasio je sagovornik Antene M.

On ocjenjuje da bi isti hotel, poput nekog iz Montenegro Stars grupe mogao nesmetano poslovati na bilo kojoj drugoj mediteranskoj destinaciji, sa znatno višim cijenama i bez problema sa popunjenošću.

„Mi moramo da shvatimo da kada turista dođe u Crnu Goru – onog trenutka kad se vrata aviona otvore za njega počinje predstava, jer mi prodajemo 60 posto doživljaja, a 40 posto materijalističkih stvari – hranu, krevet, plažu i tako dalje, jer je došao da doživi nešto. Od aerodroma ga čeka haos da više putuje odatle do Budve nego što je trajao let iz Londona ili Osla do Tivta, usput gleda smeće...", pojasnio je Radulović.

On je naglasio da je jedan od vidljivijih problema taj što goste Budve prevoze taksisti koji vožnju kratkim relacijama, koje inače koštaju po dva-tri eura naplate po 10 puta većoj cijeni, a gosti ulaze u rizik od sukoba sa njima ukoliko negoduju. Prema njegovim riječima nije u pitanju samo novac, već i nepravda koja tu nastaje i koja im pokvari odmor, budući da se gosti osjećaju prevarenim i stiču negativan utisak o destinaciji.

„Najstrašnije je što su ti turisti koji se vrate nezadovoljni deset puta više stimulisani da prenesu negativna iskustva u odnosu na one koji su otišli zadovoljni. Ovo su rezultati ankete kojeu vode turoperatori od početka ljeta", istakao je sagovornik Antene M.

Radulović je podsjetio da gosti iz Litvanije, Letonije i Estonije, čiji broj dolazaka je ove godine tri puta veći u odnosu na prošlu godinu, a koji su odgovarajući na ankete naveli negativna iskustva na destinaciji. Rezultati ankete, kako dodaje, pokazuju, da je od 100 anketiranih čak 50 navelo da se nikada više ne bi vratilo u Crnu Goru.

Upitan da li vjeruje da Crna Gora može da bude destinacija koju je moguće podsjetiti tokom svih 12 mjeseci u godini, Radulović je podsjetio da je 2019. sezona trajala čak 265 dana.

„Gubitkom Montenegro Airlinesa mi smo pali na sezonu od 145 do 150 dana u godini 2022. i 2023. Ove godine je to bilo još manje. Idemo nazad umjesto da idemo naprijed.

Radulović je podsjetio i da je kompanija Air Serbia, koja je zapstajala za crnogorskom nacionalnom avio-kompanijom, preuzela sve značajne linije.

Izmjene stopa PDV-a odraz populizma i neznanja

Na pitanje kako komentariše odluku Vlade da predloži Skupštini usvajanje set zakona kojim se porez na dodatu vrijednost za usluge smještaja u hotelima kategorije četiri i pet zvjezdica povećava sa sedam na 15 posto, kao i promjenu stope PDV-a u ugostiteljskim objetkima, sagovornik Antene M odgovorio je da je riječ o populizmu.

On je naglasio da važne odluke donose ljudi koji vjeruju da rade dobre stvari, a da pritom nemaju orijentaciju šta je dobro, a šta loše.

„Vizura iz koje oni gledaju na turizam i na ovaj posao i taj populizam su jako opasni i zbog toga sam jako zabrinut. To nije ekonomski dobra priča, nije domaćinska, a ni održiva priča. Ova kompanija će 1. januara 2025. godine imati trošak od 1.400.000 eura samo po osnovu PDV-a. To je jedna i po plata za cijelu kompaniju za koju je potrebno sedam-osam miliona dodatnog prometa“, istakao je Radulović, dodavši da kompanija Montenegro Stars ima ima kreditnu obavezu u iznosu od 8,7 miliona eura za koje se zadužila da bi sanirala posljedice izostanka prometa u godinama tokom pandemije koronavirusa.

On je ocijenio da će se u Crnoj Gori novi, ozbiljniji investitor u turizmu pojaviti tek, kako je rekao, ne kada ode aktuelna vlast koja donosi ovakve odluke, već kada cijeli proces sprovede još jedna nova garnitura, mijenjajući pristup ka tome da je naša zemlja ona u čiji turizam vrijedi investirati.

„Komuniciram sa kolegama iz raznih država. Oni su u šoku kada čuju ono što se nama dešava“, dodajući da ne vjeruje da će uskoro biti novih investicija u crnogorski turizam.

Radulović je poručio da donosioci odluka imaju samo teorijsko znanje o turizmu koje je uglavnom neprimjenjivo u praksi, ne stvara novu kreaciju, a posebno ne utiče na donošenje kvalitetnih odluka. Naš sagovornik je poručio da treba da budemo svjesni činjenice da smo mediteranska destinacija i da je na Mediteranu najoštrija konkurencija kada je riječ o turizmu na globalnom nivou, upozoravajući da će, ukoliko se nastavi ovakvo djelovanje, biti potrebno mnogo vremena da se isprave greške. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR