25 °

max 25 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

25° / 16°

Utorak

24.09.

20° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nobilo: Ulažemo žalbu Ustavnom sudu povodom slučaja Milivoja Katnića; Politika je od "danas do sjutra", nezakonite odluke i potpis sudija na njima postaju dio neizbrisive istorije

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Nobilo: Ulažemo žalbu Ustavnom sudu povodom slučaja Milivoja Katnića; Politika je od "danas do sjutra", nezakonite odluke i potpis sudija na njima postaju dio neizbrisive istorije

Autor: Antena M

  • Viber
Kad se jedna odluka donosi, pogotovo koja samo jedan segment rješava, a to je pritvor, i kad imate potrebe preko stotinu stranica da napišete za takvu odluku, onda znajte da je nešto sumnjivo sa tom odlukom. Uvijek je tako bilo kad sudije nemaju stava ili kad moraju suditi mimo onoga što zakon nalaže, Suci tada pribjegavaju ogromnom broju stranica kako bi na neki način zamaskirali nedostatak argumenta. Nikada u životu nijesam vidio da jedno rutinsko rješenje koje može imati šest, sedam stranica, deset maksimalno, da se napiše na preko stotinu stranica. To je nemoguće. Međutim, kad se uđe unutra, ima niz nelogičnosti i jednostavno morate zaključiti da nema osnova za produženje pritvora.

Slučaj pritvorenog bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića jednostran je, a to znači da Katnićeva odbrana ne može da izvrši uvid u spise predmeta. Odjeka sa druge strane nema, a nikada nije dobro kada imate jednostrane slučajeve - ni po tužilaštvo, ni po stranku u istrazi. Institucije su taj put izabrale, a to neće završiti dobro jer ne možemo utvrditi sve činjenice, a oni nemaju razuman način da procijene da li ima elemenata za podizanje optužnice ili ne, poručio je u Drugačijoj radio vezi čuveni hrvatski advokat, savjetnik odbrane Katnića Anto Nobilo.

Sagovornik Antene M kaže da postupak neće još dugo trajati, odnosno, da možemo očekivati već oko 14. oktobra da odluka bude donesena, a tri su moguća scenarija: tužilaštvo može podići optužnicu, obustaviti postupak ili će Katnića pustiti iz pritvora pa nastaviti istragu.

"Znam iz iskustva kad god se jednostrane istrage vode, kada se ne uvažavaju argumenti odbrane i ne dozvoljava da se dokazi koji pomažu odbrani uvedu u spisak - dođe do loma optužnice. Ovdje je time SDT u problemu, jer nijesam uspio identifikovati niti jednog svjedoka kojeg je Tužilaštvo predložilo, koji faktički podržava njihove teze.

U ovom slučaju ja ću savjetovati kolegi Marjanoviću da iskoristi zakonsku mogućnost i da zatraži da istražni sud donese odluku umjesto tužioca. Takva mogućnost postoji prema Zakonu o krivičnom postupku Crne Gore i da naloži da se određeni dokazi jednostavno izvedu", objašnjava Nobilo.

Žalba Ustavnom sudu spremna, kao i argumentacija protiv eventualne odluke o pritvoru

Katnićeva odbrana pripremila je Ustavnu žalbu, koja će, najvjerovatnije, biti uložena prije isteka odluke o pritvoru, otkriva ekskluzivno za Antenu M Nobilo.

"Pripremili smo i argumentaciju protiv pritvora, jer smatramo da je pritvor apsolutno nepotreban u ovom slučaju. Čak i da nije istraga u pitanju, već otvoreni kazneni postupak, potrebe za pritvorom nije bilo. Mislim da će to biti puno brže i efikasnije nego rješavanje žalbe Ustavnom sudu. Ja sam detaljno proučio ono preopširno rješenje od stotinu i nešto stranica u kojem je Vrhovni sud donio odluku o određivanju pritvora i mislim da jednostavno to pravno ne stoji i da se može jako lako oboriti ta argumentacija, pogotovo analizom koju sam načinio", najavio je naš sagovornik.

Politika je od "danas do sjutra", nezakonite odluke i potpis iza njih postaju dio neizbrisive istorije

Na pitanje da li je moguće očekivati fer i pravedno suđenje Katniću u ovakvom političkom i medijskom ambijentu, Nobilo odgovara da je na kraju vjetrometina morala, prava i istorije ono gdje tužilac ostane usamljen i dodatno opterećen obavezom da sudi po Zakonu, a ne po politici. 

"Kad dođe ono što narod kaže stani pani, ja ipak vjerujem da sudije neće tako lako donositi presude koje ne bi bile striktno na zakonu. Jer ovaj predmet će sigurno biti lupom i vašejavnosti, ali ja vjerujem i pod lupom međunarodne javnosti.

Ja sam siguran da će ambasade koje su u Crnoj Gori dosta aktivne vrlo pažljivo pratiti ovo suđenje. I da su shvatili da se prema onome koji je progonio one koji su pokušali onemogućiti ulazak Crne Gore u NATO, da se sada prema njemu sprovodi jedna represija, kazneni postupak i oni će tok tog kaznenog postupka zasigurno pažljivo pratiti i to neće samo tako proći.

Zbog toga mislim da će ovaj postupak biti vrlo važan i da će na kraju sudije ipak morati suditi u skladu sa zakonom", kaže Nobilo.

Rutinska procedura na 100 strana - što se krije između redova?

Nobilo ukazuje da je evidentan nedostatak dokaza institucija pravosuđa protiv Katnića, pozivajući se na paralelnu odluku Vrhovnog suda koja je obrazložena na čak stotinu strana.

"Kad se jedna odluka donosi, pogotovo koja se samo jedan segment rješava, a to je pritvor, i kad imate potrebe da preko stotinu stranica napišete za takvu odluku, onda znajte da je nešto sumnjivo sa tom odlukom. Uvijek je tako bilo kad suci nemaju stava ili kad moraju suditi mimo onoga što zakon nalaže. Suci tada pribjegavaju ogromnom broju stranica kako bi na neki način zamaskirali nedostatak argumenta. Nikada u životu nisam vidio da jednu rutinsku odluku, jedno rutinsko rješenje koje može imati šest, sedam stranica, deset maksimalno, napišu na preko stotinu stranica! To je nemoguće.

Međutim, kad se uđe unutra, ima niz nelogičnosti i jednostavno morate zaključiti da nema osnova za produženje pritvora", kategoričan je Nobilo.

Što se tiče opasnosti da Katnić pobjegne, koja je pritvorski osnov kao i to da bi Katnić mogao dovršiti dijelo s kojim prijeti, ugledni advokat kaže:

"Jedna od prijetnja je bila prema Zviceru. Katnić je rekao da 'moramo zaoštriti borbu protiv organizovanog kriminala, pogotovo protiv Kavačkog klana'. I onda je navodno izrekao policajcu da ako se 'tebi bilo što desi, pobiću ih'. To je bilo živopisno crnogorski rečeno. Međutim, to je glupo i nelogično da koristite prijetnju prema lideru Kavačkog klana kao podlogu za određivanje pritvora.

Pritom, u istom tom predmetu vi tvrdite da je Katnić saradnik Kavačkog klana. Prema tome, to je elementarno nelogično. Međutim, ono što je rekao u tom momentu nije krivično djelo. Prvo, jer mi ne znamo da li je ta prijetnja prenesena Zviceru ili je samo ostala kao model ohrabrivanja tog policajca. Drugo, ona je bila prijetnja: Ako oni tebe ubiju, ja ću njima nešto napraviti".

Da bi krivično djelo prijetnje postojalo, ono mora biti neposredno. Da je realno i neposredno, to nemamo u ovom slučaju. Isto tako postoje dvije prijetnje, na koje se pozivaju sudije: jedna prema ministru unutrašnjih poslova, a druga je prema tužilaštvu.

Međutim, u oba slučaja, to što je Katnić rekao, nema obiježnja krivičnog djela prijetnje prema službenoj osobi jer se ne radi o konkretnoj neposrednoj prijetnji.

Katnić je rekao nešto u smislu: Ako zlo zoveš, zlo će doći, nemoj zvati zlo. To je parafrizirao iz Starog zavjeta, znači iz Biblije. To nije prijetnja, to su mudre izreke. Slično je bilo i kod ministra unutrašnjih poslova. Dakle, to nije krivično dijelo prijetnje prema službenoj osobi. Prema tome, to ne može biti podloga za produživanje pritvora", zaključuje Nobilo.

Drugačiju radio vezu u cjelosti pogledajte na linku ispod:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR