22 °

max 26 ° / min 18 °

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

21° / 10°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 16°

Petak

04.10.

18° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović: Stečaj Montenegro Airlinesa još traje uprkos hitnosti, 11,2 miliona dolara nestalo bez traga

Drugačija radio veza

Comments 5

Perović: Stečaj Montenegro Airlinesa još traje uprkos hitnosti, 11,2 miliona dolara nestalo bez traga

Autor: Antena M

  • Viber

Stečaj u avio-kompaniji Montenegro Airlines (MA) nikada nije završen, a njegovi nekadašnji zaposleni i dalje imaju potraživanja, dok je sudbina iznosa od 11,2 miliona američkih dolara, koji su se nalazili na računu za održavanje aviona izdatih na lizing nepoznata, jer završni račun za 2020. nikada nije predat, rekao je gostujući u emisiji Drugačija radio veza predstavnik NVO Bivši zaposleni MA Miljan Perović.

Perović, kao i njegove kolege, kako je rekao, očekuju okončanje stečajnog postupka i isplatu iznosa od ukupno 17,3 miliona eura u koje ulazi sedam neto zarada i tri i po godine neuplaćenog doprinosa za radni staž, koje je, kako je naveo, priznao Privredni sud Crne Gore.

Sagovornik Antene M podsjetio je da je, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, Crna Gora jedina država koja u vlasništvu ima dvije avio-kompanije, budući da je stečaj u kompaniji MA pokrenut i nikada završen, a u međuvremenu je osnovan Air Montenegro.

On je podsjetio da je gašenje MA najavljeno u decembru 2020. godine.

„Gašenje je najavio tadašnji ministar kapitalnih investicija u tek formiranoj 42. Vladi Crne Gore Mladen Bojanić uz obrazloženje da ne postoji zakonita mogućnost da se toj kompaniji pomogne“, precizirao je Perović.

On je podsjetio i na tri razloga koja je tek formirana 42. Vlada smatrala dovoljnim razlozima gašenja, iako, kako je istakao, niti jedan od njih nije u potpunosti odražavao stvarno stanje. Prvi razlog je bila tvrdnja da bi pomoći MA bilo nezakonito, iako je sve vrijeme bio na snazi zakon koji je 2019. donešen. Drugi razlog bila je ocjena tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja u 42. Vladi Milojka Spajića da MA „ne posjeduje resurse“, dok je kao treći povod za gašenje uzeta najava da će država osnovati novu avio-kompaniju „za nula eura“.

„Krajem 2019. donešen je lex specialis zakon koji je predviđao državnu pomoć Montenegro Airlinesu. Istine radi, nakon promjene vlasti, u septembru 2020. javila se Agencija za zaštitu konkurencije koja je osporavala zakonitost pomoći MA od strane Vlade. Svakome ko poznaje pravni sistem države Crne Gore jasno je da mišljenje Agencije, na koje ona ima pravo, ne može da poništi zakon – na kraju, taj isti zakon je ukinut u crnogorskom parlamentu početkom 2022. i tada je postojala zakonita mogućnost da se pomoć smatra nezakonitom“, istakao je Perović.

Osvrćući se na Spajićevu procjenu resursa MA izrečenu u tom trenutku, on je pojasnio da je zanemarena stvarna imovina i njena vrijednost koju je kompanija imala u tom trenutku.

„Spajić je rekao da MA ne posjeduje resurse i da su tamo ostali, citiam ga, 'samo neki bezvrijedni radnici'. U tom momentu je bilo 352 'bezvrijednih radnika' u radnom odnosu na neodređeno vrijeme i pedesetak radnika koji su zasnovali radni odnos na određeno vrijeme, koji im nije produžavan“, istakao je sagovornik Antene M.

Treća tvrdnja, koja se tada u crnogorskoj javnosti najviše komentarisala je najava da će se MA ugasiti, a da će se formirati nova kompanija „za nula eura“, prema Perovićevoj ocjeni, bila je poruka upućena laičkoj javnosti.

„Nama koji smo proveli 20 godina u kompaniji je u tom momentu bilo jasno ko je došao na vlast“, istakao je Perović, podsjetivši da je tvrdnju o osnivanju kompanije „za nula eura“ tada iznijelo više ministara 42. Vlade. Četiri godine kasnije vidjeli smo da proces košta desetine miliona, a ni Spajić nije dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, što bi svakako bio da je osnovao kompaniju za nula eura“, naglasio je Perović.

On je podjsetio da je stečaj inicirala Poreska uprava 28. aprila 2021. godine, ukazujući na nepravilnosti u imenovanju vršioca dužnosti izvršnog direktora MA, kojeg je, umjesto upravnog odbora, koji, kako je istakao, tada nije postojao, nezakonito imenovala Vlada Crne Gore.

 „Od dana najave do uvođenja stečaja izdešavale su se mnoge stvari. Tada je za vršioca dužnosti imenovan Nikola Vukelić – kojeg je, umjesto upravnog odbora, koji je tada bio razriješen, imenovala Vlada“, rekao je Perović, dodavši da je prvo odbor direktora podnio ostavku, a zatim i dotadašnji izvršni direktor, nakon čega je Vlada trebalo da sazove sjednicu akcionara koja bi imenovala novi upravni odbor.

Perović je naveo da su on i većina zaposlenih informaciju o uvođenju stečaja saznali iz medija.

„Jednoga dana kada smo došli ispred upravne zgrade u Beogradskoj ulici našli smo papir na kojem nas je tada imenovani stečajni upravnik Saša Zejak obavijestio o uvođenju stečaja 28. aprila 2021. Od uvođenja stečaja imali smo komunikaciju sa stečajnim upravnikom“, naglasio je on, podsjećajući na to da skupština akcionara nikada nije organizovana, iako je bilo najava i iniciranja te sjednice.

Govoreći o resursima MA, Perović se posebno osvrnuo na flotu.

„U vrijeme najave gašenja MA postojala su četiri aviona – jedan foker i tri embraera. Foker je bio u vlasništvu MA, jedan embraer je bio u finansijskom lizingu, a dva embraera u tzv. operativnom lizingu. 2008. je MA potpisao ugovor sa američkom kompanijom GECAS o iznajmljivanju dva embraera, koji je pretpostavljao da će kompanija uplaćivati određenu sumu, a kako nije bilo državne garancije država se jedino obavezala da će u slučaju da MA ne bude mogao da ispunjava svoje obaveze dozvoliti ispis iz crnogorskog registra tog vazdugoplova i da će vratiti avione vlasniku u ispravnom stanju. Dogovoreno je da se od svake prodate karte uplaćuju određena sredstva i to je išlo na poseban račun, tzv. 'maintenance reserve' ili 'rezerva za održavanje' aviona da bi vlasnik bio siguran da će na kraju procesa, kada jednoga dana MA vrati ta dva aviona, moći sa tim sredstvima da ih servisira, dovede ih u ispravno stanje i dalje sa njima ide u rentiranje ili prodaju“, pojasnio je naš sagovornik.

Ovo je, kako tvrdi, funkcionisalo sve do kraja 2020. i najave gašenja MA, nakon čega je, kako je rekao, tehnički direktor Ivan Petrović obavijestio Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da se na određenom računu nalazi 11,2 milina dolara, ukazujući na to da je Vlada je imala informaciju o ovim sredstvima.

„Nikola Vukelić, koji je nezakonito imenovan od strane Vlade, raskida ugovor MA sa GECAS-om, a Vlada se odlučuje da kupi ista ta dva aviona za potrebe nove kompanije“, dodao je Perović.

Vlada je, prema njegovim riječima, o tome da se na računu za održavanje nalazi 11,2 miliona informisana prije osnivanja nove kompanije.

Na pitanje kako je ta informacija navedena u završnom ralunu, Perović je rekao da „završni račun za 2020. nikad nije predat, iako je to zakonska obaveza“, kao i da „finansijski direktor MA nikada nije razdužio svoje radno mjesto“.

„Uporedna praksa kaže da je bilo mnogo država koje su imale problema sa svojim avio-kompanijama i one su se odlučivale na gašenje ili na restrukturiranje ili čak uvođenje stečaja, ali nikome nije palo na pamet da pored postojeće osnuje još jednu avio-kompaniju. Vjerujem da će se ovaj naš primjer proučavati i na osnovu njega upozoravati kako ne treba raditi“, istakao je Perović.

Govoreći o resursima pored flote, on je podsjetio da su kod MA oni obuhvatali i slotovi, članstva u raznim organizacijama, podsjećajući i na činjenicu da je međunarodna revizorska kuća Ernst & Young procijenila vrijednost ovog brenda na 2,5 miliona eura.

Perović uvjerava da su greške mogle da se spriječe kako ne bi došlo do ovakvog scenarija, izražavajući sumnju da je čitav proces rađen ciljano.

„U početku sam mislio da je u pitanju samo neznavenost. Svi ovi događaji – kad znamo da ne znamo gdje se nalazi tih 11,2 miliona eura, da su volšebno nestale – ja počinjem da sumnjam da je to neko radio namjerno“, poručio je on.

Naš sagovornik je podsjetio in na to da je stečajni upravnik angažovao određeni broj bivših zaposlenih kako bi se bavili aktivnostima koje bi mogle generisati određeni prihod kompanije.

„Počeli smo da obnavljamo organizacije koje su bile suspendovane od strane Agencije za civilno vazduhoplovstvo onoga dana kad je uveden stečaj, jer danom uvođenja stečaja svim radnicima je zaključen radni odnos, znači od 28. aprila 2021. MA nije imao niti jednog zaposlenog, zato je Agencija suspendovala sve naše organizacije koje smo imali. Nakon uvođenja stečaja i dolaska Saše Zejaka odlučeno je da počne vraćanje resursa MA u pogon. Prodat je foker koji je bio ispravan, prodati su poslovni prostori. Izdati su poslovni prostori u Budvi i Podgorici. Prihod od te rente ide na poseban račun koji kontroliše Privredni sud. Mi ni dan-danas ne znamo koliko ima novca na tom računu, niti imamo informaciju kada će početi isplata“, pojasnio je on.

Perović je ocijenio da je gašenje MA bila, kako ističe, „očigledna je bila namjera i vlade Zdravka Krivokapića i vlade Dritana Abazovića“. Takođe je podsjetio da su tokom 42. Vlade tadašnji ministri, s kojima su više puta komunicirali, Spajić i Bojanić, neprestano prebacivali nadležnost, dok je u 43. Vladi tadašnji ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović iskazao interesovanje za ovaj slučaj, da bi kasnije, kako je naveo, državni sekretar za saobraćaj Admir Šahmanović u televizijskoj emisiji nezvanično saopštio da ne postoji konsenzus Vlade da se riješi pitanje bivših zaposlenih MA. Takođe je naglasio da se NVO Bivši zaposleni MA nijesu sastali ni sa jednim od ministara resora koji se odnosi na saobraćaj u 44. Vladi ni prije, ni nakon rekonstrukcije.

„Foker i djelovi su prodati za oko milion eura, mada mi nije jasno ko je vršio procjenu“, istakao je on.

Sagovornik Antene M naglasio je da je potraživanja zaposlenih MA je priznao Privredni sud, da ona iznose oko 17,3 miliona eura u koje ulazi sedam neto zarada i tri i po godine neuplaćenog doprinosa za radni staž.

„MA u stečaju, odnosno stečajni upravnik je podnio krivičnu prijavu protiv v.d. izvršnog direktora MA Nikole Vukelića, tehničkog direktora MA Ivana Petrovića i NN lica iz Ministarstva kapitalnih investicija jer je saobraćaj bio u njihovoj nadležnosti, kao i protiv TO Montenegra. U zakonu o stečaju piše da je stečajni postupak hitan. Ne postoji vremensko ograničenje. Ako znamo da je uveden stečaj 28. aprila 2021. i da je ovo sada septembar 2024. ne možemo reći da je ovaj stečaj hitan“, poručio je Perović.

Stečajni postupak, kako je podsjetio, „na papiru“ i dalje traje, stečajni upravnik fakturiše prihod od rente.

„Što se tiče iznosa od 11,2 miliona o kojima ne znamo šta se desilo, morao bi Privredni sud da se odredi prema tome kome pripadaju ta sredstva“, istakao je on.

Perović je podsjetio i na to da su se zaposleni MA, smatrajući da su im kao radnicima uskraćena i radna i ljudska prava, u martu 2021. pisali ombudsmanu, ističući da institucija ombudsmana nikada za tri godine nije dala nikakvo mišljenje.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

MGX

@Mila K U pravu ste. I taj PDV i carinu koju je plaćao MA na avione je iznos koji je nezakonito pripao ToMontenegro, kada su kupili avione.

MGX

Svaka čast. Ovo je najpotouniji clanak do sada. Sa sva CENA GORA VIDI KAKO SE UNIŠTAVAO M. AIRLINES.

Mila K

Uhhhh ni ovo ne obuhvata "plaćeni pdv" na avione koji je odrađen max sporno. 42a Vlada je bila nesposobna da ovaj teški posao uradi kako treba, a stečaj je bio očekivan i sa spornim zakonom. Zakon nije umanjivao nego fokazivao državnu pomoć. MA nema stečajne mase osim ako stvarno nije bilo što na deviznim rč, koji ako su bili kolateral za osiguravajuću kuću, samo su se fornalno vodili u knjigama MA, a faktički su imali svojeg "principal" koji je danom dosojeća kolektovao.