23 °

max 23 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

23° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: Ako Milatović podrži smjenu Lazarevića, slika o formiranju vlasti u Podgorici biće jasna

Izvor: Antena M

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Vučinić: Ako Milatović podrži smjenu Lazarevića, slika o formiranju vlasti u Podgorici biće jasna

Autor: Antena M

  • Viber

Ambasador i nekadašnji  ministar odbrane Boro Vučinić kaže u Drugačijoj radio vezi da bi na sjutrašnjoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost mogli da dobijemo i nagovještaj kako će biti formirana vlast u podgorici. Ukoliko predsjednik države Jakov Milatović podrži zahtjev ministra odbrane Dragana Krapovića za smjenu načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, generala Zorana Lazarevića, po Vučinićevom mišljenju biće to jasan signal da je na pomolu koalicija Milatovićeve liste sa PES, Demokratama i bivšim DF u Podgorici.

- Sjutra ćemo, možda, dobiti i najavu kako će se buduća vlast u Podgorici formirati. Kroz odnos članova SOB prema inicijativi ministra odbrane za smjenu načelnika GŠ VCG. Već sjutra će u dobroj mjeri biti jasno šta će se i na tom planu dešavati", kaže Vučinić.

Mandić samo realizuje svoj plan "drugim sredstvima"

Komentarišući Mandićevu promociju novog loga Skupštine, Vučinić kaže da ne misli da je posrijedi provokacija, a ni političko proklizavanje već vrlo smišljena realizacija strateškog projekta tog političkog subjekta.

- Njegov je cilj to što je saopštio, kada je preuzimao funkciju predsjednika parlamenta - da će se zalagati za principe njegove partije i on to upravo radi. Tako je juče predstavljen novi logo Skupštine. To je isuviše ozbiljna stvar da bi svaki predsjednik Skupštine mogao da donosi odluke o tome kako će logo da izgleda, to je promišljen slijed događaja. Sve su to loše poruke koje su upakovane tako da se rade na evropski način“, navodi Vučinić.

Gost DRV smatra da se sve ovo radi po direktivi iz Beograda i da su to dvije linije djelovanja, jedna proistočna - preko Mandića i druga navodno prozapadna - preko Spajića.

- Mislim da je Vučić podijelio uloge u Crnoj Gori, dakle to su dvije linije djelovanja: jedna ruska koju vodi Mandić i evropska koju vodi Spajić. Vučić u Crnoj Gori radi isto što i u Srbiji.“

Predlaganje tzv. ruskog zakona o "stranim agentima", znači da se u jednoj zemlji uskraćuju osnovna demokratska prava, ocjenjuje Vučinić i ukazuje da "ruski zakon udara u temelje jedne države" i da "ako bi to bilo Crna Gora od evropskog puta može da se pozdravi“. 

Vučinić navodi da se nada da će Crna Gora na sve ovo dati demokratski odgovor.

Nebulozne su optužbe da je Vojska CG pod uticajem mafije

- Loše je to što se dešava u Vojsci Crne Gore. Mi stalno zaboravljamo da smo dio kolektivnog dijela bezbjednosti, gdje imamo svoju ulogu. Danas imate otvoreni rat medijski, koji se vodi na relaciji ministar odbrane  - general“.

Kako navodi, Dan Vojske ga je više asocirao na dan partije, a ne Vojske. Prepoznaje potrebu Demokrata da bezbjednosni sektor postane njihov partijski feud, a saopštenja u kojima se Vojci imputira da je bila pod uticajem mafije, škaljarskog klana i kriminalnih krugova smatra uvertirom za pokušaj mijenjanja njenog karaktera. Na takve "nebuloze" trebalo bi da uslijedi institucionalni odgovor, no - ne vjeruje da će ga biti.

- To bi bio red u pravnoj državi. Ja ne očekujem da će se to desiti u Crnoj Gori. To je takav nonsens, takva nebuloza da na nju treba odgovoriti institucionaolno. Institucionalnog odgovora na takve kvalifikacije plašim se, neće biti".

Vučinić je zabrinut za očuvanje borbene gotovosti Vojske CG, naročito nakon podataka koje je u pismu članovima SOB iznio general Zoran Lazarević. Kaže da je načelnik GŠ iznio ozbiljne optužbe i da će članovi SOB morati ozbiljno da ih razmotre. Zbog loših plata zaposleni napuštaju Vojsku a nema dovoljno zainteresovanih da stupe u njenu službu. Istovremeno, dešava se kupovina dva patrolna broda vrijedna 120 miliona eura, za koje će, naglašava nekadašnji ministar odbrane, biti potrebno još nekoliko destina miliona da bi mogli biti stavkljeni u funkciju.

- Zašto Crna Gora kao najmanja zemlja na Jafdranu treba da ima najveće brodove na Jadranu? Konačno, kome će ti brodovi da služe, da li će biti dio kolektivnog sistema bezbjednosti ili u nekom drugom sistemu... Ti će brodovi biti mnogo skuplji (od kupovne cijene), za njih morate imati vezove, pristan, treba pripremiti dio obale da ih prihvati, morate imati rezervni sastav mornara, platiti obuku za njih... Očigledno će sve to napraviti još desetine miliona dodatnih troškova", zaključuje Vučinić.

Kako bivši ministar odbrane razumije poređenje Vojske Crne Gore sa lovačkim društvom, šta misli o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji i Hrvatskoj i trci u naoružanju te dvije nama susjedne države i kako gleda na ideju uvođenja vojnog roka u Crnoj Gori mežete saznati ako pogledate kompletnu Drugačiju radio vezu na linku ispod. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR