22 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 15°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 16°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raičević: Od prošle godine upozoravamo na problem zagađenja u Baru, neko će morati da odgovara

Drugačija radio veza

Comments 1

Raičević: Od prošle godine upozoravamo na problem zagađenja u Baru, neko će morati da odgovara

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević gostujući u emisiji Drugačija radio veza osvrnuo se na ozbiljan problem sa kojim se suočavaju zaposleni kompanije Port of Adria, nakon što je kod velikog broja radnika, sprovedenim testiranjima, utvrđeno povećano prisustvo teških metala u krvi.

„Već prvih dana nakon dobijanja informacije da je došlo do potencijalnog problema u kompaniji Port of Adria, gdje je utvrđeno da jako veliki broj zaposlenih, nakon sprovedenih testiranja ima povećano prisustvo teških metala u krvi, stupio sam u kontakt sa predstavnicima Sindikata Port of Adria, koji je jedini sa kojima komuniciram, s obzirom na to da sam pokazao i zabrinutost, dominantno za zdravlje mojih sugrađana koji su zaposleni“, istakao je Raičević.

Naglasio je da nije imao direktnu komunikaciju sa predstavnicima lučkih preduzeća koja obavljaju lučku djelatnost u području Luke Bar, već isključivo sa sindikatom kompanije Port of Adria.

„Sa druge strane, nijesam imao direktnu komunikaciju ni sa predstavnicima lučkih preduzeća koja obavljaju lučku djelatnost u samom području Luke Bar, već isključivo sa onima koji su više puta isticali da je očigledno došlo do propusta u sistemu kontrole“, rekao je on, dodajući da ne može reći da je zdravstveni sistem potpuno zakazao.

„Ne mogu reći da je zakazao zato što naš zdravstveni sistem ne prepoznaje ovakve probleme i to nas je sve podstaklo na dodatni sistem razmišljanja kako i na koji način je došlo do ovog trovanja“, ocijenio je.

Kako bi se na kvalitetan i adekvatan način napravila analiza cjelokupne situacije, Raičević smatra da je potrebno vratiti se deset, pa čak i više godina unazad. „Ako želimo na kvalitetan i adekvatan način da napravimo jednu analizu cjelokupne situacije, moramo se vratiti nekih deset, pa čak i više godina unazad“, poručio je Raičević.

On je podsjetio da je nakon sprovedene segmentacije jedinstvene Luke Bar nastalo preduzeće AD Luka Bar, koje se danas dominantno bavi pretovarom rasutih tereta, te Port of Adria, koja se dominantno bavi pretovarom tereta u kontejnerima i organizacijom biznisa kruzera.

„Nakon sprovedene segmentacije jedinstvene Luke Bar, od koje je nastalo AD Luka Bar koje danas funkcioniše u ovom kapacitetu i dominantno se bavi pretovarom tereta rasutih tereta i, sa druge strane, nekadašnje kompanije Kontejnerski terminali i generalni tereti, sada već Port of Adria, koja se dominantno bavi pretovarom tereta u kontejnerima“, objasnio je on.

Dodao je da obje kompanije koriste istu infrastrukturu, ali su konkurenti, što im otežava opstanak.

„Od jedinstvenog sistema došli smo do pozicije da imamo dvije kompanije, koje koriste istu infrastrukturu, manje-više identičan prostor akvatorijuma i, na žalost svih nas, oni su konkurenti jedni drugima“, istakao je Raičević.

Kako je dalje naveo, konkurencija ne miruje, a izazovi su veliki.

„U toj borbi za preživljavanje, s obzirom na to da konkurencija ovim dvjema kompanijama ne miruje, konstantno unapređuje sve svoje lučke usluge, poput Luke Kopar, Luke Ploče koja je najbliža ili konkurencije koja se vrlo dobro priprema za sve ono što su savremeni izazovi, a to je novoizgrađena luka u Albaniji Porto Romano“, rekao je.

Raičević je ocijenio da su ka Luci Bar usmjereni tereti koje druge luke ne žele da prihvate. „Da bi preživjeli, da bi se izborili sa svim tim izazovima, očigledno je da su ka Luci Bar usmjereni oni tereti koje manje-više nijedna druga luka ne želi da prihvati“, poručio je on.

Posebno je istakao da je manipulacija rasutim teretima najopasniji posao koji luka može da obavlja.

„Lično smatram da je manipulacija rasutim teretima upravo onaj najprljaviji posao koji luka može da obavlja i najopasniji, a to se potvrdilo upravo prilikom manipulacije olovnog koncentrata i ne samo olovnog“, naglasio je, podsjećajući da je problematična i manipulacija bakarnim koncentratom.

„Mi smo prošle godine isticali da je jako problematično to što i Luka Bar vrši manipulaciju bakarnog koncentrata i još nekih drugih tereta koji kao takvi ne mogu da pronađu mogućnost za transport preko neke druge evropske luke“, rekao je Raičević.

Osim toga, podsjetio je i na ranije probleme sa transportom opasnih materija, uključujući amonijum-nitrat.

„Podsjećanja radi, govorili smo prošle godine i o transportu amonijum-nitrata“, rekao je, dodajući da je zabrinut za budućnost ova dva lučka preduzeća. „Generalno, jako sam zabrinut za budućnost ova dva lučka preduzeća“, naglasio je on.

Raičević je istakao da država, kao većinski vlasnik Luke Bar, sada mora uložiti maksimalne napore da dođe do objedinjavanja ova dva preduzeća.

„Definitivno smatram da država kao većinski vlasnik Luke Bar sada već sa više od 77 odsto vlasničkog udjela, nakon one transakcije 43. Vlade Crne Gore, koja je kupila za više od 12 miliona vrijedan paket akcija od manjinskih akcionara, mišljenja sam da sada već treba uložiti maksimalne napore da dođe do objedinjavanja ova dva preduzeća“, rekao je on.

Dodao je da taj proces neće biti jednostavan, ali je neophodan zbog konkurentnosti i budućih razvojnih perspektiva.

„Znam da to neće biti jednostavno, ali zbog budućih razvojnih perspektiva, zbog pronalaska adekvatnog tržišta, zbog povratka brodara koji su se zbog ili neadekvatnih usluga ili cjenovne politike opredijelili da će robu i terete usmjeriti ka nekim drugim lukama kako bi Luka Bar bila konkurentna, mislim da mora doći do spajanja ovih preduzeća“, poručio je Raičević.

On je ocijenio da je preduslov za objedinjavanje pronalazak zajedničkog jezika sa predstavnicima Port of Adrie.

„Preduslov za to je da se pronađe zajednički jezik sa predstavnicima Port of Adrie“, naglasio je, podsjećajući na pregovore koje Vlada Crne Gore vodi sa tom kompanijom. „Više puta smo čuli i od predstavnika 43. i 44. Vlade da oni pregovaraju sa kompanijom oko uslova za otkup tog dijela, odnosno raskid tog koncesionog ugovora“, rekao je Raičević.

On je potom prešao na aktuelnu problematiku vezanu za sigurnosne propuste. „A u međuvremenu da se vratimo na ono što je trenutna i aktuelna problematika – a to je činjenica da je očigledno došlo do nekih propusta – bezbjednosnih, da li je zakazala kontrola državnih organa“, rekao je, dodajući da je činjenica da se pretovar tereta odvija u neposrednoj blizini centra grada.

„Međutim, činjenica je i nešto čega smo svi u Baru svjesni, da se pretovar tih tereta obavlja u neposrednoj blizini centra grada“, poručio je Raičević.

On je objasnio da se pretovar odvija na samo 500-600 metara od centra, što znači da prašina može da dopre mnogo dalje. „Mi govorimo o akvatorijumu Luke Bar gdje se vrši pretovar tereta, koji je nekih 500-600 metara udaljen od centra grada, što znači da ta prašina koja nastane usljed manipulacije rasutim teretima, nošena vjetrom može da dopre mnogo dalje od akvatorijuma luke“, objasnio je on.

Posebno ga zabrinjava situacija u naselju Stara ambulanta, gdje mještani godinama apeliraju zbog nemogućnosti normalnog života zbog pretovara tereta.

„To su stambeni objekti u neposrednoj blizini ograde Luke Bar – koji su isticali da zbog pretovara određenih tereta oni praktično tu ne mogu da žive“, rekao je on, dodajući da su sve institucije u Crnoj Gori alarmirane.

„Manje-više sve institucije u Crnoj Gori su alarmirane, a mislim da smo mi kao lokalna uprava jedini reagovali, s obzirom na to da smo, nakon njihove inicijative koja je upućena u junu prošle godine, organizovali posebnu sjednicu lokalne skupštine, gdje smo, između ostalog, raspravljali o tome“, poručio je Raičević.

On je naglasio da je poziv bio upućen predstavnicima oba lučka preduzeća, predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine, Centru za ekotoksikološka ispitivanja i ekološkoj inspekciji.

„Ovih dana smo dobili informaciju da su ta mjerenja koja su bila sprovedena prethodne godine ukazala na to da imamo objektivnu problematiku i da su te referentne vrijednosti višestruko nadmašene, i onda se postavlja pitanje šta smo čekali godinu dana, odnosno zašto, po onome što su zaključci, između ostalih i lokalne skupštine, koji su bili upućeni na relevantne adrese, ništa nije urađeno“, naglasio je on.

Raičević je istakao da je zabrinut je zbog pasivnosti u vezi s tim problemom, poručivši da je neopšhodno raditi na rješavanju problema narušenog zdravlja sugrađana.

„Da li su određene mjere sa nivoa dva lučka preduzeća sprovedene – vrlo je vjerovatno da jesu, da li će ta mjerenja u nekom periodu pokazati da je došlo do nekih korekcija tih referentnih vrijednosti – želim da vjerujem da hoće, ali se postavlja pitanje šta ćemo sa narušenim zdravljem naših sugrađana, ne samo onih koji su obavljali direktno manipulaciju tim teretima, nego i sa onim koji su direktno bili izloženi efektima zagađenja od strane lučkih preduzeća, šta ćemo da radimo sa očigledno narušenim zdravljem sugrađana? Neko će za to morati da odgovara“, naglasio je Raičević.

On je ukazao na pokušaje prebacivanja odgovornosti na lokalnu upravu.

„Koliko god da je bilo pokušaja da se usmjeri prema Opštini Bar određeni stepen odgovornosti za ovu situaciju – zakonska rješenja kao takva prepoznaju lokalnu upravu isključivo u onom dijelu da su lučka preduzeća u konkretnom slučaju u obavezi da nas informišu o svim mjerama, realizovanim mjerenjima i onim referentnim vrijednostima koje su proizvod tih mjerenja“, poručio je Raičević.

On je dalje naglasio da se dalja odgovornost prepoznaje isključivo na državnim organima. „Dalje postupanje organa lokalne samouprave se ne prepoznaje. Dakle, ovdje je odgovornost direktno na Agenciji za zaštitu životne sredine, lučkih preduzeća i ekološke inspekcije“, rekao je on.

Takođe, Raičević je rekao da su se vodili i određeni sudski postupci.

„Dok smo razgovarali prethodnih dana o ovim temama, došli smo i do zaključaka da se vode i određeni sudski postupci. Dobili smo informaciju da je ekološka inspektorka podnijela krivičnu prijavu protiv odgovornih u AD Luka Bar, da je došlo i do podnošenja krivične prijave od strane zaposlenih u Port of Adriji protiv svog poslodavca“, rekao je on, dodajući da su građani podnijeli više krivičnih prijava.

„Takođe, imam informaciju i da je prethodne godine podnijeto više krivičnih prijava od strane samih mojih sugrađana protiv preduzeća koja obavljaju lučku djelatnost i pretovar rasutih tereta“, dodao je.

Raičević je ocijenio da se očigledno ukazuje na nemar i propuste.

„Očigledno se ukazuje na određene propuste koji su doveli do narušavanja i zdravlja ljudi i negativno uticali na životnu sredinu, posebno u blizini Luke Bar, s obzirom na to da je preporuka Agencije za zaštitu životne sredine, koja je ovih dana prezentovana, da građani Bara izbjegavaju sve one zone u neposrednoj blizini Luke Bar. Kako, na koji način kada imamo stambene objekte koji su na 100 metara od samog lučkog područja? Da iselimo ljude? Da im zabranimo da izlaze iz objekata stanovanja? To nije jednostavno, ali očigledno smo kao država pokazali nemoć i nepremnost u ovakvim ili potencijalno sličnim situacijama“, naglasio je Raičević.

Takođe, ukazao je na probleme sa pretovarom opasnih materija.

„Danas se pretovara rasuti teret u Luci Bar, znamo i da se vrši manipulacija sa opasnim materijama – tzv. B-materijama, tako da očigledno lučki biznis podrazumijeva mnogo veći stepen bezbjednosti i na radu, ali i zaštitu od svega onoga što može da ima negativan uticaj na životnu sredinu“, poručio je on.

Borba protiv vršnjačkog nasilja

Osvrnuvši se na nedavni napad na učenika u Baru, Raičević je ocijenio da vršnjačko nasilje predstavlja ozbiljan problem koji opterećuje naše društvo, često više nego što se to prepoznaje i govori.

On se posebno osvrnuo i pohvalio nesvakidašnji, humani, profesionalni čin profesorice Milene Bajagić koja je pokazala visok stepen prisebnosti u delikatnoj situaciji, jer je njena pravovremena situacija sačuvala jedan mladi život. On je porodici Mujić uputio podršku, a povređenom učeniku Darisu Mujiću poželio brz oporavak i povratak u školske klupe.

"Ova pojava je vidljiva na svakom koraku, u svakom školskom dvorištu, a posljednji incident u Baru predstavlja alarmantno upozorenje za sve nas. Očigledno je i da zakonska rješenja ne pružaju odgovor u onoj mjeri u kojoj bi trebalo da pruže kako bismo spriječili ovakve i slične događaje", izjavio je Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar.

On je naglasio da je lokalna uprava problematiku vršnjačkog nasilja prepoznala prije dvije godine. "Pored toga što imamo aktivan lokalni akcioni plan za mlade, gdje se kroz niz aktivnosti nastoji pažnja usmjeriti na pozitivne primjere, formirali smo jedan multisektorski tim koji se isključivo bavi problemima vršnjačkog nasilja", istakao je Raičević.

Planiraju se nastavak aktivnosti u ovoj oblasti, ali se, prema njegovim riječima, mora napraviti ozbiljna revizija u obrazovanju.

"Prethodnih dana smo čuli i apel iz Bara da je neophodno da dođe do izmjene zakonskih rješenja, kao i da se obezbjeđenje učenika u školama podigne na mnogo viši nivo", rekao je Raičević.

On je poručio da bi trebalo podržati inicijativu o uvođenju školskog policajca.

„Jedino na taj način možemo biti mirni i spokojni da djeca koja pohađaju škole su bezbjedna“, istakao je on, zaključivši da je jedino bezbjedan grad – grad budućnosti.

Problem prevelike centralizacije

Komentarišući činjenicu da se građani obraćaju lokalnoj upravi i kada nadležnost za rješavanje konkretnog pitanja pripada državnim institucijama i Vladinim resorima Raičević je istakao da je Crna Gora ekstremni primjer centralizacije.

„U komunikaciji sa kolegama iz zemalja okruženja i zemalja EU zaključujem ono što sam primijetio ranije, a to je da je Crna Gora najs ekstremniji primjer centralizacije, mogu slobodno reći u jugoistočnoj Evropi“, naglasio je on.

Taj ekstremni vid centralizacije je, kako je naveo, prisutan intenzivno od 1. januara 2019. kada su nakon usvajanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata izvorne nadležnosti lokalnih uprava u dijelu planiranja organizacije prostora na svojoj teritoriji centralizovane na način da je prostorno planiranje delegirano i usmjereno ka centralnim vlastima, odnosno resornim ministarstvima.

Govoreći o protestu mještana Crmnice koji su zahtijevali da budu oslobođeni plaćanja naknade za korišćenje tunela Sozina, Raičević je istakao da se Opština Bar opredijelila za subvenciju preko te mjesne zajednice kako bi taj problem bio prevaziđen.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Nije

Ovo vršnjaćko nasilje vec vjersko i nacionalno, zašto se to pokusavati gurnuti pod tepih kada znamo da đecu u srpskom hramu u Baru uče da mrze sve sto nije srpsko i ako to ne lociramo kao opasno i štetno, onda će ovo desavati stslno. Ovaj momčic je prosle godine napao đecu iz Bosne samo što su Bošnj