16 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dvogodišnji dječak preminuo od gripa, drugom se bore za život

Društvo

Comments 0

Dvogodišnji dječak preminuo od gripa, drugom se bore za život

Izvor: Dnevne novine

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Dvoipogodišnji dječak iz Bara prva je žrtva gripa ove godine, dok se jednom djetetu u Institutu za bolesti djece bore za život, pišu Dnevne novine.

Naime, kako je Dnevnim novinama potvrdio direktor Dječje bolnice Saša Radović prije dva dana preminulo je dvoipogodišnje dijete, koje je u tu zdravstvenu ustanovu dovedeno nakon desetodnevnog liječenja u bolnicama u Baru i Ulcinju, dok je drugo dijete, staro 14 mjeseci, životno ugroženo.

“Dvoipogodišnje dijete muškog pola je došlo sa komplikacijama u Institut za bolesti djece iz Opšte bolnice u Baru nakon desetodevnog liječenja. Nezahvalno je sada davati prognoze, jer je riječ o djetetu koje je imalo komplikovanu gnojnu upalu pluća. Ipak, test je potvrdio prisustvo gripa”, kazao je dr Radović.

On je kazao da je preminuli dječak adekvatno liječen od izabranih ljekara prije nego je došao u najveću zdravstvenu ustanovu, odnosno da su, kako je kazao, ljekari uradili sve po kliničkom planu hospitalizacije.

“Kod nas je, nažalost, doveden u takvom stanju sa povećanim nivoom ugroženosti, da prosto nijesmo mogli ništa da uradimo uprkos preduzetim mjerama intenzivne njege i reanimacije” kazao je  Radović.

Kada je u pitanju jednogodišnje dijete čije je stanje za sada, kako kaže prvi čovjek Dječje bolnice, životno ugrožen, brzi test je bio negativan na grip. Objasnio je da procedura predviđa da se uz brzi, radi još jedan test, ali da se rezultati čekaju 24 sata.

“Za 14-mjesečno dijete brzi test na virus gripa je bio negativan, ali ide u tom pravcu. Međutim, mi imamo dva testa, jedan je brzi koji se radi odmah po prijemu, koji nam služi da razdvojimo djecu i da znamo na koju djecu treba da obratimo pažnju. Drugi je test iz krvi, ali mora da prođe 24 sata da bi dobili rezultate. Naravno, pored testa, ključni parametar je klinički nalaz “, pojasnio je Radović.

Direktor Instituta za bolesti djece kaže da imaju umjereno povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, usljed gripa, ali da su bez obzira na to, preduzeli sve mjere predostrožnosti.

“Umjereno je povećan broj djece sa respiratornom simptomima, ali nekad su i dva slučaja epidemija, tu nema pravila. Sve zavisi od toga kakva je penetracija virusa. Ipak, uveli smo dodatnog ljekara pedijatra za intenzivnu njegu kao i specijalistu anestezije sa reanimacije, zbog pozornosti, da bi mogli maksimalno da odgovorimo epidemiološkoj situaciji. U stalnoj komunikaciji smo sa Institutom za javno zdravlje i pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, poručio je Radović.

Iz Instituta za javno zdravlje sinoć su saopštili da je epidemiološko ispitivanje smrtnog slučaja u toku.

“Na dan 22.01.2019. godine u popodnevnim satima započeto je epidemiološko istraživanje smrtnog slučaja hospitalizovanog pacijenta, koji se može dovesti u vezu sa infekcijom virusom gripa. Epidemiološko istraživanje ovog slučaja je u toku”, saopštili su iz Instituta.

Inače, u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta laboratorijskim putem protekle sedmice potvrđeno je 36 slučaja infekcije virusom gripa. U pitanju su infekcije virusom gripa tip A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 64 (63 slučaja infekcije virusom gripa tip A i jedan virusom gripa tip B).

“U periodu od 14. do 20. januara prijavljeno je 190 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 30,6/100. 000 stanovnika”, saopštili su iz Instituta.

Napominju da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

Od 9. januara u Kliničkom centru su zabranjene posjete pacijentima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR