16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Klan Borovinići-Bojovići, drugi dio

Društvo

Tag Gallery
Comments 21

Klan Borovinići-Bojovići, drugi dio

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Od kada je u jesen 2020-te liječila mitropolita Amfilohija Radovića — završilo fatalno po njega — dr. Jeleni Borovinić Bojović (48) naglo je krenulo; i njoj i rodbini, a bezmalo svi nakačeni na državni kazan.

Avanzovala u ministarku zdravlja 42. vlade. Suprug joj, Dragan Bojović, koji se u uzrastu od 50 godina javno predstavlja kao profesionalni „doktorand filozofije”, ma šta to bilo, promovisan u poslanika — i glasao u skupštini za svoju ženu, izbor gospođe ministarke.

I đeveri napredovali: Radovan Bojović postao državni sekretar Ministarstva ekologije, a Milan-Kirilo Bojović v.d. mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Crkve Srbije (SPC).

Nedavno smo pisali da su na konto dr. Borovinić Bojović legle desetine hiljada eura ministarske plate; i „naknade po prestanku funkcije” — 1.762,73 eura, mjesečno, od Ministarstva zdravlja — kad nije više bila gospođa ministarka nego tezgarila u privatnoj medicinskoj ustanovi i učestvovala kao nositeljka liste na gradskim izborima; a od proljetos je predśednica Skupštine opštine Glavnog grada.

I tako, otkad Amfilohije preseli, a ona se bavi visokom politikom, na svoje ime u katastar dr. Jelena upisala i nekretnine:

- STAN (68 m2, kupila ga najkasnije 14. aprila prošle godine, dok je još bila ministarka)
- KUĆU (85 m2 u izgradnji).

Društvo

Klan Borovinić-Bojovići

01.09.2023. 15:48

Zbirno, bračni par Borovinić-Bojović keširajući „ne-damo-svetinje” — samo ove godine — kroz političke funkcije ostvarujući plate, „naknade po prestanku funkcije” i „zaostale naknade”, varijable i druge šeme iz budžeta stavili u džepove: preko 30.000 eura.

Avanzovala i rođena braća dr. Jelene — Borovinići Marko i Luka, ljekari u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG); kao i sestra 2020. godine potpisnici „ljekarske” javne peticije „ne-damo-svetinje”.

Dana 24. decembra 2020, tek što je postala ministarka, dr. Jelena 42. vladi predložila — prijedlog usvojen — imenovanje dr. Ljiljane Radulović (šćerka tadašnjeg poslanika Branka Radulovića, Pokret za promjene) za direktorku KCCG. U daljem razvoju, pronalazimo da je direktorka Radulović to umijela da cijeni.

- brat, Luka Borovinić:
1) direktor Klinike za neurohirurgiju KCCG
2) član Konzilijuma doktora Klinike za neurohirurgiju KCCG za liječenje pacijenata u inostranstvu o trošku države;

- drugi brat, Marko Borovinić: član Komisije za nabavku medicinskog potrošnog materijala za potrebe Klinike za ortopediju i traumatologiju KCCG.

Napominjemo, prema javnim i potvrđenim podacima, 20-ak top plata u KCCG kreću se oko 6.000 eura u bruto iznosima, neke i veće. Prošle godine, samo za te plate, iz budžeta plaćeno više od 1,2 miliona eura.

Osim što je direktor u KCCG, i među plaćenijim u toj državnoj ustanovi, dr. Luka Borovinić — radi i privatno. Dakle direktor državne klinike, na javno dostupnim je spiskovima ljekara najmanje dvije privatne medicinske ustanove:

1) „Internos Medical Centar & Laboratorija”, Podgorica
2) „Poliklinika Novi Cenex Medical”, Podgorica.

Za „članstva” u KCCG se dobija — ekstra novčana naknada, opet iz budžeta. Takođe, odlučuje o unosnim poslovima. Uzmimo metodom slučajnog uzorka cifre koje se vrte na tenderima.

Na primjer u mandatu ministarke dr. Jelene Borovinić-Bojović učestvovao u komisiji za izbor ponuđača brat, dr. Marko Borovinić: tender KCCG br. iz evidencije postupaka javnih nabavki 22/21, red. br. iz Plana javnih nabavki 62, 98, 99 i 100 od 30. juna 2021. za nabavku medicinskog potrošnog materijala za potrebe Klinike za ortopediju i traumatologiju; ukupna vrijednost — 121.293,10 eura.

I nakon mandata dr. Jelene, brat, član komisije, dr. Marko Borovinić, učestvuje u planiranju nabavke i odlučuje o izboru ponuđača — nota bene, ovlašćeno lice naručioca KCCG direktorka Radulović — tender od 12. decembra 2022. br. iz evidencije postupaka javnih nabavki 118/22, red. br. iz Plana javnih nabavki 51 i 52; ukupna vrijednost — 37.390,35 eura.

Takođe, braća Borovinići ostvaruju još po jedan izvor prihoda od države:

- dr Marko dopunski radi u Domu zdravlja Kolašin
- dr. Luka dopunski radi u Domu zdravlja Danilovgrad.

No, ima još državnih tezgi za Boroviniće.

Dana 4. marta 2021, ministarka dr. Jelena 42. vladi je predložila imenovanje Dragoslava Šćekića (SNP) — prijedlog usvojen — za v.d. direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZOCG). U daljem razvoju, pronalazimo da je Šćekić, koji je od prošle godine ministar zdravlja, to umio da cijeni:

- brat, Luka Borovinić, osim što je direktor Klinike za neurohirurgiju KCCG i član Konzilijuma KCCG za liječenje pacijenata u inostranstvu o trošku države, a tezgari privatno — za novčanu naknadu iz budžeta angažovan i u državnom FZOCG predśednik 6. vijeća - Podgorica Ljekarske komisije

- i brat, Marko Borovinić, osim što je član Komisije za nabavku medicinskog potrošnog materijala jedne od klinika KCCG, takođe za novčanu naknadu iz budžeta angažovan u FZOCG — član Komisije za liječenje pacijenata u inostranstvu o trošku države.

Komentari (21)

POŠALJI KOMENTAR

Nermina

Imala sam neugodnu situaciju kada je na laseru u KC PG mlada sestra, na moje pitanje zašto ne mogu naplatiti troškove jer laser ne radi, a sa mužem koji ima 90 godina moram doći ponovo, a nisu me obavijestili, mene nazvala " ti si bezobrazna", a kada sam joj uzvratila isto rekla je "sram te bilo"

milica

Pa baš i ne liče na neku gospodu.

Mijo

Ko hoce da radi taj moze posteno i da zaradi.Zasto ne napisete kakav je njihov odnos prema pacijentoma,da nikad ni jednog jedinog centa nisu uzeli od pacijenta,koliko su uspjesni u svom poslu,a ne ovako da blatite postene ljude.