18 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

18° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

17° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta je Joanikije Mićović rekao, a šta je  preskočio da kaže u današnjoj službi posvećenoj Joanikiju Lipovcu

Društvo

Comments 8

Šta je Joanikije Mićović rekao, a šta je preskočio da kaže u današnjoj službi posvećenoj Joanikiju Lipovcu

Autor: Antena M

  • Viber

Mitropolit srpske crkve u Crnoj Gori Joanikije Mićović služio je danas u Cetinjskom manastiru službu posvećenu Joanikiju Lipovcu. Tom prilikom Joanikije Mićović je, između ostalog, rekao:

„Ratni vihor ovdje je uzburkao sve. Okupirana zemlja. Ali, pored te nesrećne okupacije, bila je još jedna nesreća sa mnogo težim posljedicama, jer se naš narod, po prvi put u svojoj istoriji tako podijelio, duboko, oštro, što su se međusobno počela braća optuživati i ubijati, što je već u toku rata počelo tako krvoproliće da nijesu prezali ni sveštenike ubijati i bacati ih u jame. Bezbožna komunistička ideologija rušila je sve pred sobom. Sveti Joanikije je patio mnogo zbog te i takve podjele u narodu. Ali, još je više patio što je narod poprilično obezbožio, što su mnogi napustili crkve i svoje krsne slave i zagovarali bezbožnu komunističku ideologiju koja je, ne samo Boga progonila nego i uništavala naše pamćenje i našu istoriju, našu kulturu, misleći da će samouništavanjem i rušenjem napraviti nešto dobro“, rekao je Joanikije.

On je takođe podsjetio da je "Sveti Joanikije, ne samo zvjerski ubijen nego i bačen negdje tako da mu se još ne zna ni groba ni mramora".

„Međutim, njegov spomen sveti blista kao sunce. On blista kao što su zablistali prvi mučenici, prvi svetitelji Hristovi, kao apostoli Hristovi u svoje vrijeme, jer je pošao uskim i tijesnim putem braneći svetu vjeru pravoslavnu i žrtvujući se za nju do poslednjeg atoma svoje snage i života. Zato ga je Gospod proslavio. A i još više i zbog toga što je sve muke narodne, sve žalosti, sve tjeskobe primio na svoju dušu i svoje srce. Svoj narod je nosio na svojoj duši i molio se Bogu za njega do kraja. A na kraju i žrtvu prinio za njega. Njegova žrtva je hristolika“, rekao je  Joanikije i dodao da je danas veliki praznični dan za  Mitropoliju.

Ovom prilikom podsjećamo šta je Joanikije Mićović preskočio i na koje  ključne tačke iz biografije Joanikija Lipovca nije ukazao. Pogledajte izvod iz  teksta "Slučaj mitropolita Joanikija Lipovca" istoričara Bobana Batrićevića. 

1. Joanikije Lipovac dočekao je talijanske okupatore aprila 1941. Sastajao se s talijanskim okupacionim prvacima, a potom ispred Cetinjskoga manastira dočekao talijanskoga kralja Vitorija Emanuela II.

2.Joanikije Lipovac bio je prisutan na „Petrovdanskom saboru“ kada je proglašena „nezavisna“ Crna Gora pod pokroviteljstvom fašističke Italije.

3. Joanikije Lipovac je tokom talijanske okupacije otvoreno i javno stao na stranu Talijana i njihovih saradnika, u prvome redu četničkoga pokreta i aktivno se uključio u antikomunističku i antipartizansku propagandu.

4. Joanikije Lipovac je u svojim javnim nastupima otvoreno pozivao na borbu protiv komunista, šireći mistifikatorske teze o njima, naročito upirući prstom na one koji su podigli Trinaestojulski ustanak.

5. Joanikije Lipovac sarađivao je s njemačkom okupacionom vojnom silom. Sastajao se s najvišim predstavnicima njemačke Feldkomandature, pozdravljajući njemački Vermaht i njegove vojnike.

6. Joanikije Lipovac bio je duhovni lider četničkoga pokreta, ali i Narodne uprave, tijela kojega je formirala njemačka okupaciona vlast od strane političara velikosrpske političke orijentacije i pripadnika Crnogorske stranke.

7. Joanikije Lipovac bio je velikosrpski nacionalista, antisemita i žestoki protivnik narodnooslobodilačke borbe.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Zelenaš

@Mira — Nije ista istina. Dolaskom italijanskih okupacionih vlasti na Cetinju Mitropolit, kao i mnogi sveštenici do tada crkve Srbije kao protojerej Simo Martinović su prihvatili promjenu i pristupili Sabor i uspostavljanju nezavisne države Crne Gore pod protektoratom kraljevine Italije.

Komita

@Vera / Kako nije bio prisutan evo ti ga na slici: lijevo od njega je general - lajtant Karlo Tuči a desno Mihailo Ivanović predsjednik Predsjedništva Peyrovdanskog sanora, bivši ministar unutrašnjih djela u kraljevini Crnoj Gori. Kasnije je bio član parlamenta SHS.

LipovacCuce

@Vera / koje gluposti pričaš . Joanikije Lipovac porijeklom iz Cuca je bio kao mitropolit srpske crkve na Cetinju i dočekao kompletnu italijansku okupacionu vlast. Bio je za nezavisnu Crnu Goru skoro do pada Italije, a dolaskom Njemaca prišao je četničkom pokretu. To su istine.