23 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

16.10.

23° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 17°

Petak

18.10.

22° / 17°

Subota

19.10.

21° / 17°

Nedjelja

20.10.

20° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eraković: Na djelu opasan presedan kakav nije zabilježen u Crnoj Gori; Nenezić: Neko je želio kompletno da zataška ovaj slučaj

Društvo

Comments 0

Eraković: Na djelu opasan presedan kakav nije zabilježen u Crnoj Gori; Nenezić: Neko je želio kompletno da zataška ovaj slučaj

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanik DPS-a i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Jevto Eraković kaže za Antenu M da bi informacija da je kod 58 od 63 radnika Port of Adria pronađen visok nivo olova i arsena u krvi, trebalo da uznemiri ne samo zaposlene u Luci Bar, nego i građane Bara.

“Ja sam i juče u Skupštini pokušao da skrenem pažnju javnosti na izuzetno veliki problem, ali očigledno da su neke druge teme bile važnije, kao što su čini mi se sada mnogo važnije teme sve ostale, nego zdravlje stanovnika Crne Gore”, rekao je Eraković.

Veliki je problem zbog toga što je, kao kaže, u pitanju potencijalno trovanje olovom i arsenom.

Ta trovanja, prema riječima Erakovića, mogu imati fatalne posljedice po građane, odnosno po pacijente.

“Naravno, u zavisnosti prije svega od koncentracije, a i od vremena koliko su dugo bili izloženi ovim agensima. Kao ljekar prvog dana kada sam čuo koliko je radnika potencijalno zaraženo u Baru, insistirao sam i uputio poruku koje su mjere neophodne odmah da se preduzmu. Da se zaustavi ekspozicija radnika tim štetnim agensima i da se naprave stručni ljekarski pregledi.

Jasno mi je da u Crnoj Gori kao maloj državi nema Instituta za toksikologiju i ne treba ni da bude, s obzirom da to nisu toliko česte pojave, ali mnoge stvari se mogu riješiti i ovdje u okviru KCCG. Tako da mislim da je bilo važno odmah organizovati preglede za sve pacijente”, dodao je on.

Eraković smatra da je osim pregleda internista i toksikologa, trebalo uključiti i druge specijalnosti.

“To govorim prije svega kao neurolog i kao neko ko zna kakve neurološke posljedice mogu da imaju pacijenti koji su izloženi ovim štetnim agensima. Zdravstveni sistem treba da se odnosi prema ovom problemu hitno, promptno i da ne dozvoljava da se spekuliše da li postoji zaista problema kod pacijenata ili ne”, naglasio je on.

Druga stvar koja, prema riječima Erakovića, možda onako još prolazi ispod radara jeste rezultati mjerenja koji smo dobili još prošle godine.

“Dakle, prije čak i više od godinu vidimo da je koncentracija arsena u Baru čak deset puta povećana. To može takođe imati ogromne posljedice po zdravlje stanovnika ovog grada.

Ta informacija je više od godinu i po dana zataškavana, niko nije obaviješten ko je trebalo da bude obaviješten, a to je prije svega Opština, nego je neko odlučio da je bolje da se te informacije zataškaju i da se javnost ne informiše”, dodao je Eraković.

Misli da je na djelu opasan presedan kakav nikad do sada nije zabilježen u Crnoj Gori.

“Sjetimo se samo kakav je odgovor države bio na Kju groznicu i onda vam je jasno sa kakvim neznalicama i šarlatanima imamo posla. Nisu u stanju da obezbijede zakopavanje mrtve stoke u državi, a kamoli da sačuvaju zdravlje stanovnika naše države”, istakao je Eraković.

Eraković dodaje da će inicirati danas u okviru DPS-a održavanje hitne sjednice Odbora za zdravstvo.

“Već smo uputili takvu inicijativu. Poslali smo je našim kolegama koji su takođe u tom Odboru i očekujem da i Odbor što hitnije raspravlja na tu temu”, zaključio je Eraković.

Nenezić: Neko je želio kompletno da zataška ovaj slučaj, potrebno pokrenuti Parlamentaranu istragu

I poslanik SD-a i predsjednik Skupštine Opštine Bar Branislav Nenezić kaže da izuzetno zabrinjavaju informacije da je kod 58 od 63 radnika Port of Adria pronađena velika koncentracija olova i arsena u krvi.

Još više, prema njegovim riječima, zabrinjava informacija da je njih šestoro upućeno na dalje liječenje na Institut u Beogradu.

"Ono što negdje prije svega dodatno zabrinjava je to što je testiranje izvršeno 2023. godine, a tek sada, nekih 15 mjeseci nakon toga su dobijeni rezultati su isti i objavljeni. Upitno je kakvo je stanje prije svega kod testiranih ljudi, a i kod svih ostalih radnika na današnji dan", kaže Nenezić za Antenu M.

On je pohvalio odluku manadžmenta Port of Adria da se svi radnici ponovo testiraju, čak i oni koji ne rade na poslovima vezano za pretovar pomenutih materija.

"Ali, zaista jedna velika bojazan ovih dana u Baru, jer je upitno šta se dešava i sa radnicima Luke Bar, državnog dijela barske luke, jer svi znamo kakav teret se sve pretovara preko ove dvije kompanije. Nadam se da će prije svega njihovo zdravstveno stanje, posebno ovih šestoro koji su upućeni na dalje ličenje u Beogradu biti dobro, ali jedna velika opomena svima u Crnoj Gori- očigledno da imamo ozbiljne probleme u luci Bar i da tome treba zaista da se posvetimo, prije svega da bismo sačuvali građane koji tamo rade, a možda i sve stanovnike grada Bara", rekao je Nenezić.

Nenezić je ponovio da je upitno to što su 15 mjeseci nakon testiranja dobijeni rezultati.

"Dosta je upitno kako su ti podaci došli do medija. Definitivno nisu nadležne institucije te koje su pomenute podatke dale u javnosti. Dolazi se do zaključka da je neko želio kompletno ovaj slučaj da zataška. S kojom namjerom i s kojim ciljem, sada je zaista teško govoriti. Mislim da je sada najvažnije stanje građana Bara i da se, prije svega ovi koji su zaraženi što prije i što bezbolnije oporave", dodao je Nenezić.

Na pitanje, šta će preduzeti, te da li će nešto inicirati povodom ovog slučaja, Nenezić podsjeća da su prošle godine u Skupštini imali kao tačku dnevnog reda upravo situaciju iz Luke Bar na osnovu inicijative mještna zajednice.

"Imali smo tada prisutne ljude iz inspekcije koje su tada naložili ova testiranja. Upitno je zašto su rezultati objavljeni tek sada. Ono što je sigurno je da ćemo u narednom periodu učiniti sve što je u našoj moći sa nivoa lokalne samoprave a i sa nivoa Skupštine Crne Gore. Definitivno,  ono što ovakav jedan slučaj zahtijeva je i parlamentarna istraga gdje ćemo definitivno uključiti sve nadležne ministri kako bismo došli do prave istine, zbog svega daljeg što slijedi u liječenju zaraženih ljudi a i svega onoga što potencijalno mogu biti opasnost, kako bismo na vrijeme sve to preduprijedili", zaključio je Nenezić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR