17 °

max 22 ° / min 17 °

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

19° / 16°

Subota

19.10.

19° / 15°

Nedjelja

20.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

18° / 12°

Srijeda

23.10.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danica Dragićević koju je policija zaustavila u odbrani imanja: Krave samo sjurili u jame, najmanje deset godina nećemo moći da obrađujemo zemlju

Izvor: RTCG

Društvo

Tag Video
Comments 0

Danica Dragićević koju je policija zaustavila u odbrani imanja: Krave samo sjurili u jame, najmanje deset godina nećemo moći da obrađujemo zemlju

Izvor: E TV

Autor: Antena M

  • Viber

Nikšićanka Danica Dragićević životom je bila spremna da brani svoju imanje i spriječi pokopavanje eutanaziranih krava zaraženih kju groznicom na samo 100 metara vazdušne linije od njene kuće u mjestu Lješkovi doli.

Kako je kazala u razgovoru za portal ETV, istrajala bi u toj namjeri da je policijski službenici nijesu na silu ugurali u maricu i priveli je zajedno sa njenim mužem Đokom Dragićevićem i komšijom Mihajlom Vujovićem

Blokada imanja

Opština Nikšić izabrala je, a Vlada odobrila, da se na lokaciji Lješkovi doli, 200 metara od koliba Dragićevića i 400 metara od jedinog izvora pitke vode, zakopaju grla uginula od kju groznice.

Mještani Bogetića nijesu bili upoznati sa ovom odlukom, pa ih je u utorak iznenadilo prisustvo policije i direktiva da ne smiju prići njihovim imanjima, izdata bez obrazloženja.

Danica Dragićević krenula je tog dana sa mužem da vadi krompir kada su ih na skretanju ka njihovom imanju zaustavila dvojica policajaca. Nije joj bilo jasno šta marica radi tu, a umjesto odgovora na to pitanje, od policijskih službenika je dobila naređenje da ni pod razno ne smiju da nastavimo dalje – ni pješke, ni vozilom.

- Kad smo ih upitali o čemu se radi, rekli su nam da ništa ne znaju. Odlučili smo da ostanemo da vidimo šta će se desiti i ubrzo mi je postalo jasno da obezbjeđuju prolaz kamionima koji su prevozili uginule zaražene krave koje će pokopati u blizini naših imanja – priča nam Danica.

Pješivci su se i ranije bunili zbog lokacije opredijeljenih za zakopavanje životinja, pa su donosioci odluka ovog puta spremno dočekali 15ak mještana koji su se ubrzo pridružili Danici u namjeri da spriječe potencijalnu zarazu na 50 metara od prvih kuća i njiva sa krtolom.

Postao je viralan snimak na kom Danica leži ispred policajaca na seoskom putu i prkosi nerazumnoj odluci kojom se ugrožava zdravlje ljudi i nanosi šteta životnoj sredini.

- Rekli su nam da moramo da se pomjerimo kada dođu kamioni, ali nijesmo htjeli da se sklonimo. Poručila sam im da ću braniti prag kuće, bez obzira na posljedice. Policajci su me ubjeđivali da to ne radim. Napravili su kordon koji sam probila i legla na put. Zahtijevali su da ustanem, opominjući me da ih ometam u radu, na šta sam im odgovorila da oni mene prekidaju u poslu čitav dan. Kako nisam postupila po njihovom naređenju, podigli su me i strpali u maricu, zajedno sa mojim mužem i komšijom – kazala je Danica.

Otpor bezumlju

Dva sata su proveli u policijskoj stanici, gdje su pregledani snimci sa terena. Na kraju je utvrđeno da Dragićevići i Vujović nijesu počinili nijedan prekršaj. Bez obzira na stres i razočarenje zbog situacije u kojoj su se našli, Danica nema šta da zamjeri policajcima koji su, kako je rekla, samo postupali po naređenju.

- Oni su bili korektni i samo su izvršavali zadatke. Niko od nas ih nije vrijeđao, samo smo odbili poslušnost, pa je utvrđeno da nije bilo elemenata za prekršajno gonjenje – dodala je ona.

Njihov otpor poslao je poruku, ali nije urodio plodom. Samo tog dana četiri kamiona sa uginulim kravama je propušteno na Lješkove dole gdje su, kako tvrde mještani, nepropisno zakopane.

- Doćerali su četiri kamiona i, kako sam načula, planirano je da se dopremi i pokopa još uginulih životinja. Mi nemamo ništa protiv da se krave zakopaju na mjestu koje je dovoljno udaljeno od kuća, ali imamo kada se to radi uz njih. Nije mi jasno kako su procijenili da je u redu iskopati rupe između kuća i sjuriti u njih tijela inficiranih životinja. Pritom, sve je odrađeno nepropisno bez prethodnog postavljanja kreča i folija, što su garantovali da će ispoštovati. Samo su ih onako svalili u zemlju i zatrpali – priča za portal E TV Danica.

Nije sigurna da dalji protesti imaju smisla s obzirom da je, kako kaže, šteta već učinjena. Prilaz kući i imanju, zbog nesnosnog smrada koji se širi i bojazni od zaraze neće biti moguć duži vremenski period.

- Krave su na toj lokaciji nabacane, njihove ostatke će raznosti životinje, tako da najmanje deset godina nećemo moći obrađivati zemlju gore. Biće nemoguće prići kući koju smo nedavno izgradili, gdje unučad vole da provode vrijeme i zimi i ljeti. Eto šta su nam uradili – završava razgovor za naš portal Danica Dragićević.

Na eutanaziju čeka više od 50 grla

Kju groznica registrovana je sredinom jula u Crnoj Gori. Prema podacima s kraja septembra bolest je potvrđena na deset farmi u Nikšiću i sedam u Danilovgradu. 

Zbog sumnje na pojavu kju groznice vršena su testiranja i na dva gazdinstva u Zeti, ali su zbirni uzorci mlijeka, kako je saopšteno iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, negativni na prisustvo virusa.

Dosad je eutanazirano više od 100 goveda, što će biti učinjeno i sa više od 50 grla kod kojih je potvrđena ova bolest.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR