16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Posebno ugroženi: U Crnoj Gori 87.514 stanovnika starijih od 65

Društvo

Comments 0

Posebno ugroženi: U Crnoj Gori 87.514 stanovnika starijih od 65

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Osobe starije životne dobi su jedna od naugroženijih kategorija stanovništva u društvu, a servisi podrške za njih nijesu razvijeni u dovoljnoj mjeri, poručuje Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starih.

Na početku godine u Crnoj Gori bilo je 87.514 stanovnika starijih od 65.

“Imajući u vidu činjenicu da Crna Gora spada u evropske zemlje sa visokim indeksom starenja, da se broj građana iznad 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, kontinuirano povećava kao i da se stari po mnogim osnovama nalaze na marginama društva, smatramo da je neophodna efikasna i djelotvorna reakcija nadležnih službi, kako bi se obezbijedila sistemska briga za najstarije građane”, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Na osnovu analize pritužbi, sopstvenih zapažanja i ostalih dostupnih informacija, Baković ukazuje da su brojni problemi starih u Crnoj Gori.

“Posebno ukazujemo na nedovoljan razvoj usluga na lokalnom nivou i njihovu neusaglašenost sa potrebama korisnika. U tom smislu, neophodno je intenzivirati razvoj usluga kao što su: pomoć u kući, savjetodavno-terapijske usluge, dnevni boravci, prihvatilišta za beskućnike, neodložne intervencije i drugo”, poručuje on.

Od posebne važnosti, smatraju oni, je da se usluge pružaju od strane stručnih-licenciranih lica.

“Dostupnost usluga vrlo je ograničena, naročito na seoskom području, a često ne postoji blagovremenost i kontinuitet u njihovom pružanju. Zato je potrebno obezbijediti saradnju i partnerski odnos organa vlasti, privatnog sektora i organizacija civilnog društva, uz puno učešće lokalnih zajednica”, navodi Baković.

Podsjećaju da građani starije životne dobi koji žive u siromaštvu i bez redovnih prihoda, u mnogim slučajevima nemaju ni adekvatnu podršku svoje porodice.

“Svjedoci smo i sve izraženijeg nasilja nad starim osobama, a posebno zabrinjavaju slučajevi porodičnog nasilja, zanemarivanje, ekonomsko iskorišćavanje kao i zloupotrebe prava na raspolaganje sopstvenom imovinom i novcem”, kažu Baković.

Zaštitnik podsjeća da je informisanost jedan od ključnih preduslova za ostvarivanje mnogih prava i apeluje da se zbog sve zastupljenije komunikacije i obavještenja putem Interneta, ne smiju zanemariti i tradicionalni načini komunikacije, dostupni starima, kako oni ne bi bili isključeni.

Za smanjenje navedenih negativnih pojava, ocjenjuju oni, od posebne važnosti je i razvijanje saradnje unutar i među generacijom, koja nerijetko nedostaje.

“Zaštitnik svim građanima starije životne dobi čestita njihov Međunarodni dan i poziva na zajedničku akciju sve subjekte društva kako bi se poklonila veća pažnja problemima starih i ubrzalo sprovođenje mjera u unapređenja zaštite prava ove kategorije stanovnika. Takođe, pozivamo sve one koji smatraju da su diskriminisani na osnovu životne dobi da se obrate Ombudsmanu”, navodi se u saopštenju.

Zamjenici Zaštitnika, Snežana Mijušković i Siniša Bjeković sa savjetnicima su danas posjetili JU Dom starih u Risnu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR