14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović izabrana za članicu Potkomiteta UN

Društvo

Comments 0

Perović izabrana za članicu Potkomiteta UN

  • Viber
Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Zdenka Perović izabrana je za članicu Potkomiteta Ujedinjenih nacija za sprečavanje mučenja i drugih svirepih, nečovječnih ili ponižavajućih postupaka ili kazni /The Subcommittee on Prevention of Torture and other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment /(SPT).
Izbor zamjenice za oblast nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) za članicu SPT-a, predstavlja svojevrsno priznanje kako za instituciju Zaštitnika tako i za državu Crnu Goru, navedeno je u saopštenju. 
 
SPT je ugovorno tijelo UN-a, međunarodni, preventivni sistem uspostavljen Opcionim protokolom uz Konvenciju UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka (OPCAT), koji ove godine obilježava desetogodišnjicu od stupanja na snagu.
 
SPT je sastavljen od 25 nezavisnih eksperata, koje biraju države potpisnice OPCAT-a (kojih je trenutno 81). Izbori se sprovode svake dvije godine u Ženevi i tada se tajnim glasanjem bira polovina članova SPT-a na period od četiri godine. Tako je ove godine, 27. oktobra, izabrano 12 eksperata, među kojima i gospođa Perović, a njima će mandat početi 1. januara 2017.
 
Od novih eksperata očekuje se da obezbijede pozitivan uticaj na efektivnu primjenu Ugovora kao i da uspostave pozitivne precedente u prevenciji mučenja i drugih oblika zlostavljanja, dodaje se u saopštenju.
 
SPT sprovodi posjete bilo kojim mjestima pritvora/zatvora u bilo kojoj od država potpisnica OPCAT-a i sačinjava povjerljive preporuke vlastima za bolju prevenciju torture i drugih oblika zlostavljanja.
 
Tokom posjeta državama SPT članovi i članice ispituju tretman lica lišenih slobode i uslove u kojima borave. Sa pritvorenim licima i zatvorenicima razgovaraju nasamo i povjerljivo, a takođe učestvuju u dijalogu sa nadležnima, osobljem zatvora, doktorima i drugim relevantnim subjektima, uključujući i predstavnike civilnog društva.
 
Članovi SPT-a su nominovani i birani od strane država potpisnica, a u radu su nezavisni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR