14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Baković: Posao u oblasti sistematskih slučajeva torture nikad nije gotov

Društvo

Comments 0

Baković: Posao u oblasti sistematskih slučajeva torture nikad nije gotov

  • Viber
U Crnoj Gori nema zabilježenih sistematskih slučajeva torture, ali posao u toj oblasti nikada nije završen jer samo jedan negativan primjer može baciti sjenku na sve do tada učinjeno, ocijenjeno je na konferenciji posvećenoj desetogodišnjici od stupanja na snagu Opcionog protokola uz Konvenciju UN protiv torture i drugih oblika zlostavljanja.

Na inicijativu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Ministarstva pravde u Podgorici je održana konferenciji povodom deset godina od stupanja na snagu Opcionog protokola uz Konvenciju UN protiv torture i drugih oblika zlostavljanja (OPCAT) sa koje je poručeno da je prevencija torture najbolji način da se sistem suprostavi toj negativoj pojavi.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) u decembru 2002. godine usvojila je Opcioni protokol uz Konvenciju UN protiv torture torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka, koji je stupio na snagu 22. juna 2006. godine. Crna Gora je ratifikacijom Opcionog protokola, 31. decembra 2008. godine, preuzela obavezu da ima, odredi ili uvede jedan ili više nezavisnih nacionalnih mehanizama za prevenciju torture na nacionalnom nivou.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković ukazao je na princip da su tortura i drugi oblici lošeg postupanja apsolutno zabranjeni u svim okolnostima, podsjećajući da je to jasno utvrđeno i u nacionalnim propisima većine zemalja kao i u crnogorskom Ustavu i zakonima, navodi se u saopštenju dostavljenom našem mediju.

On je kazao da se tortura i drugi oblici zlostavljanja najčešće dešavaju u toku hapšenja, policijskog zadržavanja, pritvora i u zatvorima.

Baković je podsjetio da je Zakonom o Zaštitniku iz 2011.godine ta institucija određena kao Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM), budući da je već imala dio nadležnosti koje su se odnosile na zaštitu prava lica lišenih slobode.

„Uloga NPM nije da osuđuje ustanove ili organe vlasti već da im pomaže u sprečavanju zlostavljanja osoba lišenih slobode. Sistem koji se uspostavlja Opcionim protokolom akcenat stavlja na prevenciju torture. NPM, dakle, ne gleda u prošlost već u budućnost“, dodao je zaštitnik.

Kazao je da smo, nažalost, i pored svih garancija svjedoci akata torture i drugih oblika lošeg postupanja širom planete, pa i kod nas.

On je poručio da, kada je u pitanju tortura, posao nikada nije završen.

“U periodu od uspostavljanja NPM-a u našoj zemlji ostvaren je napredak u pogledu smještjanih uslova i tretmana lica lišenih slobode, smanjena je prenaseljenost, ali su nažalost zabilježeni i slučajevi torture i lošeg postupanja u zatvorskim ustanovama i od strane policiskih službenika. Ovi slučajevi su bili predmet našeg postupanja, o čemu je javnost obavještavana a takođe su i predmet disciplinskih i pravosudnih postupaka, sa više ili manje uspjeha ili efekata”, poručio je Baković.

“Možemo u ovoj godini imati, hipotetički posmatrano, idealno stanje i nijedan slučaj zlostavljanja, a da se nakon samo nekoliko dana dogodi jedan ili više takvih postupanja, što odmah baca sjenku na postignuto”, upozorio je on.

Zaštitnik je ukazao da je u tome značaj OPCAT-a jer on uvodi stalnost postupanja i stavlja akcenat na prevenciju. “A bez prevencije nema zaštite”, zaključio je on.

 

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, Miljan Perović kazao je da se u Zavodu preduzimaju u skladu sa važećim domaćim i međunarodnim propisima, polazeći od toga da je svrha izvršenja krivičnih sankcija resocijalizacija i reintegracija osuđenog u društo i uz maksimalno poštovanje načelo humanosti.

„ Imajući u vidu svrhu izvršenja kazne zatvora i načela humanosti, jasno je da se lica lišena slobode ne smiju podvrgavati bilo kom obliku mučenja, zlostavljanja ili ponižavanja, kao i da im ni na koji način ne smiju biti uskraćena ili ograničena prava koja su im Ustavom, zakonom i drugim propisima zagarantovana“, saopštilo je on.

“ZIKS će i u narednom periodu nastaviti sa permanentnim radom na nastavku i unaprjeđenju ljudskih prava lica lišenih slobode, kroz primjenu ustanovljenih standarda, nastavkom obuka zaposlenih na teme koje se odnose na postupanje sa licima lišenim slobode, te politikom otvorenih vrata za sve preporuke i sugestije u ostvarivanju navedenih ciljeva” zaključio je Perović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR