14 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prihvaćeno: Asistenti u nastavi obavezni

Društvo

Comments 0

Prihvaćeno: Asistenti u nastavi obavezni

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Ministarstvo prosvjete pihvatilo je inicijativu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i predložiće izmjene i dopune Zakona o obrazovanju i vaspitanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama kojim se predviđa obavezno angažovanje asistenata.

Iz Ministarstva su Zaštitnika obavijestili da aktivno rade na uspostavljanju usluge asistenata u nastvi, kao tehničke podrške, u cilju što boljeg uključivanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama u obrazovno-vaspitni proces.

Dodali su da u narednom periodu treba usvojiti standard zanimanja i ispitni katalog, kako bi na taj način bila definisana znanja, vještine i kompetencije koje treba da posjeduje asistent u nastavi.

“Ministarstvo prosvjete će za Program rada Vlade za narednu godinu predložiti izmjene i dopune Zakona o obrazovanju i vaspitanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama”, zaključeno je u odgovoru tog resora.


Konstatovano je da je, i pored određenih mjera nadležnih, problem i dalje prisutan i da ne postoji adekvatno i održivo rješenje kojim bi se obezbijedio pristup obrazovanju i obrazovnim postignućima djece sa posebnim obrazovnim potrebama.

“Ukazali smo i da takva situacija dovodi do neizvjesnosti djece kojima je neophodna pomoć i podrška asistenta u nastavi i pravne nesigurnosti asistenata. Zato je inicijativa za izmjene Zakona predložena u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg rješavanja problema angažovanja asistenata u nastavi”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR