16 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

08.05.

23° / 15°

Četvrtak

09.05.

21° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SNS kod ombudsmana zbog ćirilice: Dozvoljeno, ne i ravnopravno pismo

Društvo

Comments 0

SNS kod ombudsmana zbog ćirilice: Dozvoljeno, ne i ravnopravno pismo

  • Viber
Ćirilica je izopštena iz državnog i administrativnog komuniciranja i u Crnoj Gori ima samo status dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma, poručili su predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) u razgovoru sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Šućkom Bakovićem.

Baković je danas, na njihov zahtjev, primio delegaciju SNS-a i sa njima razgovarao o zahtjevima koji se tiču, kako je saopštio predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović, pitanja zapostavljanja i eliminisanja ćiriličnog pisma iz zvanične upotrebe.

„Naglašeno je da je ćirilica u potpunosti izopštena iz državnog i administrativnog komuniciranja, bez obzira na ustavnu odrednicu o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, i danas u Crnoj Gori ima samo status dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma“, navodi se u saopštenju Vuksanovića.

U SNS-u smatraju da je takav odnos prema ćiriličnom pismu, kao jednom od najvažnijih činilaca srpskog kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta nedopustiv diskriminatorski čin i nezapamćeno nasilje nad istorijom i kulturom Crne Gore.

„Predstavnici SNS-a istakli su da ne postoji nijedan istorijski, kulturni, estetski, lingvistički, vjerski ili tehničko-tehnološki razlog da ćirilica, kao pismo srpskog jezika, kojim po zvaničnim pokazateljima, većinski govori stanovništvo u Crnoj Gori, bude izopštena iz državnog i administrativnog komuniciranja“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici SNS-a zamolili su Bakovića da insistira kod državnih institucija Crne Gore da se upotreba ćiriličnog pisma, kako je saopšteno, u potpunosti upodobi sa odredbom o ravnopravnosti pisama ćirilice i latinice i da se to provede u realno najkraćem roku.

„Zaštitnik ljudskih prava i sloboda saglasio se sa insistiranjem SNS-a da se ćirilično i latinično pismo dovedu u ravnopravan položaj, ali je naglasio da je taj proces složen i da ne može biti realizovan u kratkom roku“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, predstavnici SNS-a pozvali su Bakovića da svojim primjerom pokaže kako se to najlakše postiže, tako što će u svojoj instituciji ravnopravno zastupiti ćirilično pismo.

SNS će, kako su najavili, uputiti i drugim institucijama zahtjev da ćirilično pismo uvaže kao ravnopravno i da ga u svom komuniciranju koriste u istom obimu kao i latinicu.

„Prvi zahtjev uputiće Ustavnom sudu Crne Gore, koji je, takođe, izopštio ćirilično pismo iz administrativne komunikacije“, navodi se u saopštenju Vuksanovića.

Predstavnici SNS-a naglasili su da će, ukoliko ne bude odziva na insistiranje da se zaštite njihova ustavna i davno stečena prava ravnopravnom upotrebom ćirilice, samoinicijativno preduzimati aktivnosti na zaštiti svog kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta.

„Na način što ćemo ono što je bila državna obaveza na poštovanju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma sami sprovoditi u djelo“, kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR