16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

17° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Baković: Potreban sistemski odgovor u vezi sa psima lutalicama

Društvo

Comments 1

Baković: Potreban sistemski odgovor u vezi sa psima lutalicama

  • Viber
Napad psa na dvogodišnje dijete i njegovu majku koji se 07. februara dogodio na tivatskom šetalištu Pine, s pravom je uznemirio građane i ponovo aktuelizovao priču o uslovima pod kojima se drže kućni ljubimci, ali i odgovornosti, kako njihovih vlasnika za nemile događaje tako i nadležnih inspekcijskih službi, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana Šućko Baković.

"Iako se ovaj napad srećom završio bez većih fizičkih posljedica po dijete, nažalost, bio je koban po jednog manjeg psa. Opasna i haotična situacija koju je krvoločni pas stvorio u kratkom roku podsjetila je na slične događaje i iz drugih opština, jer gotovo da nema grada u kom ovaj problem nije prepoznat. Zbog toga Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore ovom prilikom poziva nadležne državne organe ali i organe lokalnih samouprava da se efikasnije i odgovornije posvete rješavanju problema u vezi sa psima lutalicama ali i da rigoroznije i temeljnije kontrolišu uslove pod kojima se drže kućni ljubimci, a posebno način na koji se sa njima postupa i o njima stara na javnim površinama", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su nedavno pokrenuli postupak po sopstvenoj inicijativi upravo u tivatskoj Opštini, zbog napada psa na dijete, takođe na javnom mjestu-u jednoj osnovnoj školi. Zaštitnik je uputio preporuku kako školi tako i Opštini Tivat od koje je zatraženo da preduzme posebne mjere na uklanjanju - hvatanju i zbrinjavanju pasa lutalica na javnim površinama. Ranije smo zbog napada psa u Beranama dali preporuku toj Opštini, međutim svjesni smo da problem postoji i u drugim lokalnim sredinama ali da se nažalost aktuelizuje samo u ovakvim nemilim slučajevima. Takođe, svjesni smo da se pojedinačnim preporukama, apelima i sporadičnim aktuelizovanjem ovog pitanja, problem suštinski ne rješava.

"S tim u vezi Zaštitnik podržava apel nevladinih organizacija "sPas", "Ruka-šapi" i udruženje "Prijatelji životinja" Podgorice, koji smatraju da je potrebno izmijeniti i dopuniti postojeći Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i raditi na njegovoj boljoj primjeni, kako bi se neodgovornom vlasništvu i kršenju Zakona stalo na put. Takođe, priključujemo se apelu upućenom građanima da prijave slučajeve neodgovornog vlasništva, zanemarivanja i zlostavljanja životinja, kako bi nadležne institucije mogle da preduzmu potrebne korake", ističe se u saopštenju.

Svi aktuelni problemi na koje su ukazali iz ovih organizacija, kao i okolnosti koje smo svakodnevno u prilici da vidimo-manje ili veće grupe pasa lutalica, opasni psi koje vlasnici ne vode na povodcu ili im ne stavljaju zaštitne korpe, ali i situacije iz parkova i drugih javnih površina gdje vlasnici često puste ljubimce ispred sebe i nisu im blizu u svakom trenutku, navode na potrebu što hitnijeg sistemskog odgovora na ova otvorena pitanja, kako bi se njima sve više bavili preventivno, a ne post festum, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Flash

Gospodin obozava da pusta ubice djece iz zatvora a psi mu smetaju! Nazalost, u ovome slucaju se slazem sa njime! Kad neko nastrada bice ah kako smo iznenadjeni!!!