15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AKTER: Majke u najnezavidnijem položaju da ne budu novčano oštećene

Društvo

Comments 0

AKTER: Majke u najnezavidnijem položaju da ne budu novčano oštećene

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Fondacija AKTER apelovala je da se Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti definiše na način da majke u najnezavidnijem položaju ne budu oštećene i da izdvajanja budu usklađena sa mogućnostima budžeta.

Oni su apelovali povodom zabrinjavajuće društvene situacije koja je uslijedila nakon izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

„Smatramo da Zakon treba definisati tako da pravedno tretira pojedinačne uslove u kojima se porodice nalaze“, kaže se u saopštenju Fondacije.

Oni ocjenjuju da nije etički prihvatljivo da samohrana majka koja je podstanar sa zdravstvenim problemima i odgaja maloljetnu djecu s invaliditetom u potpunoj nemaštini, prima jednaku naknadu kao i majka koja pripada bogatijem sloju društva i posjeduje brojne nekretnine.

„Iznos naknade nema istu vrijednost za korisnice u dva navedena slučaja“, naglašavaju iz Fondacije.

Oni tvrde da im se sve češće obraćajau molbama majke djece sa teškim zdravstvenim komplikacijama ili smetnjama u razvoju. „Njihova svakodnevna borba i patnja prolaze uz jecaj koji malo ko čuje“.

„Zato Zakon treba usmjeriti ka majkama kojima je pomoć najpotrebnija, i koje se bore za osnovnu egzistenciju, bez dovoljno hrane i sredstava za ljekove i životne troškove. Konkretni iznos naknade mora da zavisi od niza faktora, u prvom redu finansijske i stambene situacije, primanja, zdravstvenog stanja majke i djece, broja djece i njihovog starosnog uzrasta“, ocjenjuju iz Fondacije.

Oni su apelovali na postizanje kompromisa po ovom pitanju, kojim neće biti oštećene majke u najnezavidnijem položaju, i koji će istovremeno biti u skladu sa realnim mogućnostima državne kase.

„Predlažemo da se naknade u punom iznosu isplaćuju majkama koje su radno nesposobne ili ispunjavaju uslove za starosnu ili invalidsku penziju. Takođe, korekcija iznosa naknada ne treba da ide na štetu majki koje pripadaju ugroženim kategorijama stanovništva, o kojima je bilo riječi“, dodaje se u saopštenju.

Potrebno je, kako smatraju, uzeti u obzir efekat koji na ekonomiju ima odustajanje od zaposlenja radno sposobnih žena, kao i spriječiti veliki broj zloupotreba Zakona.

„Kompromis nije kapitulacija. Obje strane treba da razumiju položaj u kojoj se nalazi ona druga, uz uključivanje širokog spektra društvenih subjekata u postupno rješavanje postojeće situacije“, zaključuju iz Fondacije.

Mina

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR