15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Riješen slučaj deportovanog gej mladića u Crnoj Gori

Društvo

Comments 0

Riješen slučaj deportovanog gej mladića u Crnoj Gori

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Nakon više od mjesec, gej mladić iz Švedske uspio je uz pomoć aktivista LGBT Forum Progresa, da pronađe posao i riješi svoju situaciju u Podgorici.

"Nakon intenzivne potrage i brojnih prijava za posao, mladić je konačno primljen kao fizički radnik, te sada može samostalno da plaća sobu i hrani se u toku mjeseca. Izuzetno smo zadovoljni ovakvim razvojem situacije, što pokazuje da je Sklonište za LGBT osobe mehanizam koji izuzetno dobro funkcioniše, i iz godine u godinu daje konkretne i pozitivne rezultate", saopšteno je iz organizacije.

„Moj utisak u vezi skloništa je izvanredan. Od prvog dana je bila odlična briga o meni, i puno razumijevanje za moj problem. Bio sam dobrodošao i imao sam veliku podršku. Hvala LGBT Forum Progresu na ukazanoj pomoći“, napisao je mladić u zahvalnici prije napuštanja Skloništa.

"Moramo da se zahvalimo i Kancelariji zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Akciji za ljudska prava (HRA), koji su od samoga početka pokazali veliko interesovanje za ovaj slučaj, pomno ga pratili, i uradili sve što su mogli da pomognu.

Dodatno, naglašavamo i da su državne institucije, nakon velikog napora i pregovaranja, priskočile u pomoć sa minimalnim jednokratnim davanjima, koja su pokrila veliki dio troškova hrane i osnovnih higijenskih potreba. U ovom slučaju, prvo je pomoglo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje je takođe imalo mnogo razumijevanja za ovaj slučaj; a nakon toga i Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Centar za socijalni rad."

"Konačno, ovaj slučaj je otvorio brojna pitanja i ukazao na ozbiljne sistemske probleme, kao što su, primarno, nedostatak volje da se dugoročno i održivo rješavaju problemi LGBT osoba u Crnoj Gori, zatim na brojne rupe i nedoslijednosti koje postoje u samom sistemu, kao i neefikasno praćenje i implementacija nacionalnih Strategija, zakona i drugih dokumenata", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR