13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sve više žalbi uhapšenih osoba

Društvo

Comments 0

Sve više žalbi uhapšenih osoba

Autor: Darko Šuković

  • Viber
U Crnoj Gori je prošle godine evidentiran značajan porast žalbi osoba lišenih slobode Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, gotovo trostruko više nego 2015. godine.

Taj porast je, kako se ocjenjuje, pokazatelj povećanja svijesti zatvorenika o njihovim pravima i jačanja povjerenja u instituciju Zaštitnika.

Ombudsman konstatuje napredak u saradnji sa Upravom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), što je rezultiralo značajnim povećanjem slučajeva u kojima su povrede prava i konstatovane nepravilnosti otklonjene u toku postupka, u 60 odsto slučajeva.

„Unaprijeđeni su materijalni uslovi u ZIKS-u, ali postoji potreba za dalja unapređenja u Istražnom zatvoru u Bijelom Polju i u Kazneno popravnom domu Podgorica u paviljonu „A“, dok je problem prenaseljenosti uglavnom prevaziđen“, navodi se u Izvještaju Ombudsmana za prošlu godinu.

Analizirajući stanje zdravstvene zaštite pritvorenika i zatvorenika utvrđeno je da ova lica imaju pristup zdravstvenim uslugama, na istom nivou kao i svi građani.

Iako su u ranijem periodu utvrđeni pojedinačni slučajevi mučenja i nečovječnog postupanja, u prošloj godini je, kako se konstatuje, ostvaren određeni napredak.

„Opasnost od ovakvih dešavanja je uvijek prisutna, pa su neophodne kontinuirane aktivnosti na prevenciji torture. Svoje postupanje tim NPM je unaprijedio i kroz tematske obilaske čiji je cilj uža i specifična analiza određene problematike (dostupnost sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite licima lišenim slobode, analiza penološkog tretmana i slično).

Zapažen je izostanak postpenalne pomoći osuđenim osobama nakon izdržane zatvorske kazne.

To je značajna prepreka za njihovu integraciju u društvo, što je, kako se ističe, osnovni cilj resocijalizacije i rehabilitacije.

Izvor: Mina

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR