17 °

max 19 ° / min 15 °

Četvrtak

02.05.

19° / 15°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman: LGBT populacija izložena visokom stepenu rizika

Društvo

Comments 0

Ombudsman: LGBT populacija izložena visokom stepenu rizika

  • Viber
LGBT populacija je još izložena visokom stepenu rizika od različitih oblika kršenja prava i sloboda, uključujući i specifične oblike nasilja prema ovoj grupi, ocjenjuje Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Kako se navodi, njihovo lično svojstvo često je nepremostiva socijalna prepreka za uključivanje u sva društvena zbivanja, otežan pristup tržištu rada, sportskim i drugim aktivnostima.

"Građansko-pravni status i prava koja proizilaze iz istopolnih zajednica sprječavaju punu integraciju u društvu, a svi zahtjevi koje ova grupa upućuje društvu i državi nerijetko se kvalifikuju kao “višak demokratije” i neosnovani", smatra Zaštitnik.

Prema ocjeni Ombudsmana, primjena posebnih mjera radi prevazilaženja nejednakog položaja marginalizovanih kategorija stanovništva mora rezultirati konkretnim napretkom potkrijepljenim statističkim pokazateljima i de facto većom vidljivošću ovih kategorija u svim područjima društvenih odnosa.

"Posebno grupa kao što su pripadnici romske i egipćanske zajednice, osobe sa invaliditetom, starije životne dobi, pripadnici LGBT zajednice i socijalno ugroženi", navodi se u Izvještaju o prošlogodišnjem radu te institucije.

Zaštitnik upozorava da se u kontinuitetu ne izvršava zakon u dijelu evidencija koje se vode kao elektronska baza podataka pred državnim organima u Crnoj Gori, a u funkciji su sagledavanja diskriminacije kao pojave u fazama primjene anti-diskriminacionih zakona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR