24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

24° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman osudio prijetnje poslanicima

Izvor: foto:youtube.com

Društvo

Comments 0

Ombudsman osudio prijetnje poslanicima

  • Viber
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudio je prijeteće poruke koje su ovih dana sa pojedinih profila društvenih mreža upućene poslanicima Demokratske partije socijalista albanske nacionalnosti i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog neprimjerenog izražavanja političkog mišljenja i vrijeđanja ljudi po tom osnovu.


Kako se navodi u saopštenju dostavljenom portalu Antena M iz institucije Zaštitnika ljuudskih prava osudili su i ranije primjere primitivne, uvrijedljive kampanje i prijetnji pojedinim predstavnicima političkih partija, koji su se takođe pojavili na društvenim mrežama, a koji su došli do šire javnosti putem medija.

"I tada smo ukazali na nužnost tolerancije u isticanju i saopštavanju različitih mišljenja što podrazumijeva i pravo na uvjeravanje drugih o ispravnosti ličnih i kolektivnih stavova, sve dok se spoljašna manifestacija takvog ponašanja kreće u granicama zaštite prava drugih osoba.
Nažalost, negativan trend se nastavlja i Zaštitnik smatra zabrinjavajućim sve češću pojavu da zbog izraženih političkih stavova pojedinci ili grupe (bez obzira na partijsku pripadnost) bivaju izloženi uvredama, ponižavanju pa čak i prijetnjama, a što se nerijetko iz virtuelnog prenosi i u stvarni život.
I ovom prilikom apelujemo na građane, simpatizere i članove političkih partija i grupacija, zagovornike različitih političkih stavova i interesa, da se suzdrže od takvog ponašanja i da poštuju standarde garantovanih ljudskih prava i sloboda," navodi se u saopštenju.


Zaštitnik očekuje da će nadležni državni organi efikasno procesuirati odgovorne za ovakvo ponašanje kako bi time uticatli na smanjenje i eliminisanje takvih ponašanja ubuduće:

"To bi bilo dodatno važno imajući u vidu da se na jesen održavaju parlamentarni izbori i da su u izbornim godinama, po prirodi stvari, političke kampanje izraženije i zaoštrenije. S tim u vezi Zaštinik očekuje da će u predstojećem periodu zaintresovani pojedinci i/ili grupacije svoje političko djelovanje prilagoditi demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i nenasilnoj komunikaciji i da će pribjeći izražavanju mišljenja na način kojim ne ugrožavaju bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, a ponajprije fizičku i psihičku bezbjednost građana. Vjerujemo da su demokratski kapaciteti crnogorskog društva jači i veći od dnevnih političkih nadgornjavanja i apelujemo na najbrže moguće smirivanje tenzija," piše u saopštenju.
Zaštinik je još jednom pozvao, prvenstveno  građanke i građane u Crnoj Gori, da ne podliježu političkoj napetosti i na taj način daju doprinos očuvanju i izgradnji dijaloga i tolerancije u društvu, a nadležne organe da sva odstupanja od zakonom dozvoljenih ponašanja adekvatno i blagovremeno sankcionišu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR