24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

24° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman: Nije ispunjena većina preporuka iz izvještaja NPM

Društvo

Comments 0

Ombudsman: Nije ispunjena većina preporuka iz izvještaja NPM

  • Viber
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda upozorio je da nije ispunjena većina preporuka datih u Godišnjem izvještaju Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) za 2014. u vezi sa prostorijama za zadržavanje Uprave policije, što, kako ocjenjuje, predstavlja razlog za zabrinutost. 
„Od ukupno 14 preporuka sa 43 mjere, ispunjene su 3 preporuke, djelimično ispunjene 5 preporuka sa 6 mjera, dok su ostale neispunjene 6 preporuka sa 34 mjere“, kaže se u Izvještaju nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) za 2015.
 
Tim NPM-a je prošle godine obavio 17 redovnih obilazaka prostorija za zadržavanje Uprave policije.
 
Obiđeni su centri bezbjednosti (CB) u Podgorici, Baru, Budvi, Bijelom Polju, Pljevljima, Herceg Novom i Beranama i odjeljenja bezbjednosti (OB) Danilovgrad, Kotor, Tivat, Ulcinj, Plav, Žabljak, Rožaje, Cetinje, Kolašin i Mojkovac.
 
„Po usvojenoj metodologiji obilasci su obavljeni u toku i poslije radnog vremena u neradne dane(u vrijeme praznika), bez najave“, kaže se u Izvještaju, u koji je uvid imala agencija Mina.
 
Zaštitnik konstatuje da veliki broj prostorija za zadržavanje ne ispunjava uslove u pogledu kvadrature i dimenzija koje su preporučene standardima Evropske komisije za sprječavanje mučenja(CPT).
 
Zaštitnik upozorava da je proteklo previše vremena da bi se nepostupanje po preporukama i dalje moglo pravdati nedostatkom materijalnih sredstava. 
„U međuvremenu je najavljeno i izvršeno više adaptacija u centrima i odjeljenjima bezbjednosti, koje nijesu dale očekivane rezultate. Osim toga, prostorije za zadržavanje u CB Podgorici su 2010. u potpunosti upodobljene standardima, tako da se sada srijećemo sa još jednim problemom više – nejednakim uslovima, odnosno tretmanom lica lišenim slobode u drugim CB i OB na teritoriji zemlje“, kaže se u Izvještaju.
 
Zaštitnik kao NPM preporučuje Ministarstvu unutrašnjih poslova - Upravi policije da svakom licu lišenom slobode uručuje ”informativni list” sa obavještenjem o pravima lica lišenih slobode.
 
„Obezbijediti grijanje u prostorijama za zadržavanje u CB Pljevlja i OB Žabljak, vještačko osvjetljenje u OB Kolašin i Žabljak, prirodnu svjetlost u OB Mojkovac i OB Kolašin (u jednoj prostoriji), u CB Berane i Bijelo Polje i OB Kolašin i Žabljak obezbijediti  redovno održavanje higijene u sanitarnim čvorovima“, kaže se u dokumentu NPM.
 
Navodi se da je neophodno da se licima lišenim slobode redovno obezbjeđuju tri obroka na 24 časa provedena u prostorijama za zadržavanje, od kojih jedan „nešto jače od sendviča”, u skladu sa standardima CPT-a.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR