18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Baković: Hitno rasvijetliti slučaj kamenovanja PinkM

Društvo

Comments 0

Baković: Hitno rasvijetliti slučaj kamenovanja PinkM

  • Viber
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković najoštrije osuđuje napad na PinkM Televiziju, ocjenjujući da je u pitanju neshvatljiv bezumni i vandalski čin, koji treba hitno rasvijetliti, a vinovnike procesuirati.

"Kao što je obaveza medija da profesionalno izvještavaju poštujući pravila struke, tako je obaveza svih koji se ne slažu sa izvještavanja da svoje nezadovoljstvo iskažu isključivo u predviđenim proceduarama, a ne nikako nasiljem i necivilizovanim metodama," navodi ombudsman.


"Iako postoji opredjeljenje i nedvosmislen zahtjev za napretkom stanja u medijima i izvještavanju, sa akcentom na poštovanje slobode izražavanja, dostojanstvo novinara, a prije svega integriteta izvještača i medijskih kuća, ovakvi događaji pokazuju da se mora odlučnije, efikasnije i u kontinuiteu boriti za njihovu slobodu. Zabrinjava nerasvjetljavanje nasilnih akata iz prethodnog perioda, a u konkretnom slučaju posebno to što je ova medijska kuća već bila meta napada i što počinioci nisu privedeni pravdi," saopštio je on.


Zaštitnik podsjeća da zaštitu države moraju jednako uživati svi mediji bez bilo kakve razlike, u pogledu vrste medija i vlasništva nad njima.

U tom smilsu Zaštititnik očekuje od nadležnih državnih organa da u zakonitom i efikasnom postupku utvrde sve relevantne činjenice i počinioca/e privedu pravdi.
Kao i u ranijim slučajevima napada na novinare i medije, Zaštitnik podsjeća da je njihova puna sloboda preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda i ukupne demokratske procese u društvu i da kao takva mora biti u stalnom fokusu pažnje nadležnih državnih organa.


"Pokušaji zastrašivanja i fizički nasrtaji težak su oblik poništavanja temeljnih vrijednosti jednog društva i negacija ljudskih prava i sloboda u njemu. Ponavljanja takvih događanja i nedovoljna efikasnost organa zaduženih za sprovođenje zakona mogu stvoriti nepovjerenje u sistem informisanja. Njega mora zaštiti sistem vladavine prava i omogućiti mu poštovanje različitosti, koje treba da karakterišu svaku medijsku scenu," istakao je Baković u saopštenju dostavljenom medijima.


Zaštitnik apeluje na očuvanje ovih vrijednosti u još jednom izbornom ciklusu koji je u toku, radi zajedničke dobrobiti i društvenog napretka u Crnoj Gori.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR