11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za agente GRU-a Balkan postao popularna „turistička destinacija”

Religija

Comments 1

Za agente GRU-a Balkan postao popularna „turistička destinacija”

Autor: AntenaM

  • Viber

Izvor: Духовний Фронт України

Prije ili kasnije, ruska obaveštajna služba morala je svoj glavni resurs – religiju, dovesti u aktivnu fazu na Balkanu. Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti potkopava položaj Srpske crkve i prvi je korak ka tome da joj se oduzme apsolutni monopol. Ali i uticaj Moskve je takođe potkopan – piše „Духовний Фронт України”.

„Moglo bi se figurativno reći da nije tajna da Srpska crkva spada u kategoriju najvjernijih saveznica Ruske crkve. U stvarnosti, ona je ogranak Ruske crkve, koji vrši relevantan društveni i politički rad u regionu. I nije iznenađujuće što je Crna Gora počela da govori o hipotetičkoj autokefaliji za svoju Crkvu, iako ne najglasnije. Ipak, zakon koji je crnogorski parlament usvojio 27. decembra 2019, nagovještava a priori takav kurs. Takođe nije iznenađujuće što je Srpska crkva, manipulišući stanovništvom, izvela na ulice hiljade svojih pristalica ne samo širom Srbije, već i Crne Gore. Vrlo upečatljiva poenta je bila da je na vrhuncu protesta kod ruskih turističkih agencija pravac za Balkan među GRU-om postao izuzetno popularan”, piše ukrajinski portal.

„Sve je to zapravo samo uvod u ono što se sada sprovodi na vjerskome placdarmu Balkana. Tako je mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije prije neki dan dao rezonantne izjave. Prvu, prema tom srpskom mitropolitu, davanje tomosa o autokefaliji Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU) ‘bila je kobna za Carigradsku patrijaršiju’. Drugo, mitropolit je primjetio da su aktivni protivnici zakona spremni za građanski rat.

Dakle, možemo uočiti, u stvari, klasični scenario destabilizacije regiona manipulisanjem vjerskim pitanjem, koji su, usput rečeno, pokušali da primjene u situaciji sa tomosom za PCU. U najkritičnijem trenutku odluke Carigrada da obezbijedi autokefaliju za PCU, skoro cijela propagandna mašinerija Ruske Federacije, uključujući njezine pridružene linkove i medijske resurse u Ukrajini, pitanja religije je prenijela u naraciju o građanskome ratu”.

„Духовний Фронт України” navodi u zaključku da „izjave jednoga takvoga religioznog lika kao što je Amfilohije, mogu biti samo još jedan okidač za kontinuirano pogoršanje socioreligiozne situacije u region”.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Lustica Tivat

Sve tako i sve jasno vidimo tako da im necemo dati. Hvala za podrskuod nase bratske Ukraine!