23 °

max 27 ° / min 16 °

Srijeda

03.07.

27° / 16°

Četvrtak

04.07.

27° / 17°

Petak

05.07.

29° / 16°

Subota

06.07.

30° / 20°

Nedjelja

07.07.

32° / 21°

Ponedjeljak

08.07.

33° / 23°

Utorak

09.07.

35° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mićović pisao eparhijskom sveštenstvu da mu iz Srbije nijesu promijenili status?

Religija

Comments 1

Mićović pisao eparhijskom sveštenstvu da mu iz Srbije nijesu promijenili status?

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Iz dobro obavještenih izvora u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj, saopštavamo da je visokopreosvećeni mitropolit g. Joanikije (Mićović) juče poslao raspis cijelom sveštenstvu Mitropolije (Mbr 748, 20. jun 2024) — tvrdi portal „Журнал” (žurnal.me).

Mićović je ovaj raspis, navode — „napisao s obzirom na krajnje neutemeljene objave u nekim medijima koje su juče kružile javnošću”.

„Журнал” tvrdi da je imao uvid u to Mićovićev pismeno, „u kom se decidno kaže da se posljednim odlukama Sabora SPC iz maja tekuće godine, ne mijenja ni naziv Mitropolije niti njegova eparhijska titula koja glasi, kao i do sada: Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski”.

„Ovaj raspis je upućen iz potrebe uređenja administrativne korespodencije sveštenika sa kabinetom Mitropolita, ali i iz potreba uređenja neophodne jednoobraznosti prilikom molitvenog pominjanja mitropolita tokom bogosluženja”.

Napominjemo, da je provjerljivo kako Joanikiju Mićoviću eparhijska titula nije „kao i do sada” glasila i „Arhiepiskop cetinjski”.

Osnivač „Журнала” je istoimena NVO iz Podgorice, a glav. i odg. urednik osoba iz Bosne i Hercegovine — bliska GRIGORIJU DURIĆU, svetosavskom episkopu u Dizeldorfu.

Jedan od saradnika portala „Журналa” je protojerej-stavorofor GOJKO PEROVIĆ.

Poslanik Milan Knežević (DF-DNP), polemišući s eparhijom Joanikija Mićovuća — između ostaloga prozivajući popa Perovića da „ŽIVI U PENTHAUSU ispod Gorice, u NAJSKUPLJOJ ZGRADI U PODGORICI” — napisao je:

„A što se tiče RUŠENJA KANONSKOG JEDINSTVA SPC, dovoljno je poslušati govore JEDNOG BROJA PODGORIČKIH SVEŠTENIKA koji su za vrijeme biblijskih litija javno govorili o tome da naša crkva nema centralu ni u Beogradu ni u Zagrebu, mada koliko se meni čini, naš patrijarh je u Beogradu, ili je možda za (ne)poznatog autora patrijarh u DIZELDORFU”.

Kako smo izvijestili, odlukom ASbr. 54/zap. 90 arhijerejskoga sabora Crkve Srbije, održanog 14-18. maja o.g. u Beogradu, a koja javnosti u svim pojedinostima još nije poznata, jer je patrijarh Porfirije Perić 21. maja o.g. zbranio da se do daljenjeg objelodane — desetine vladika iz svetosavskoga episkopata međusobno su se častili s titulama novih mitropolita i-ili arhiepiskopa.

Arhiepiskopsko-mitropolitski čin dobio je i Tomislav Gačić, alijas episkop Pahomije, umiješan u gej i pedofilske skandale.

Novokomponovana činovanja u Crkvi Srbije su nastavak degradacije eparhije crnogorsko-primorske tj. onoga što se u percepciji dijela javnosti Crne Gore podrazumijeva pod naslijeđem Amfilohija Radovića.

Na primjer, policijskim nasiljem 2021. ustoličeni Mićović je sada izjednačen u titulama s dvojicom episkopa, koji na teritoriji Crne Gore, upravljajući iz inostranstva, BiH i Republike Srbije, imaju svoje parohije: zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem Rađenovićem i mileševskim Atanasijem Rakitom — jer su oni od sada i mitropoliti i arhiepiskopi!

Prenijeli samo i da je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije Sladojevića — a on je, nota bene, član Sinoda Patrijaršije Srbije — 15. juna kazao da je titule arhiepiskopsko-mitropolitske dobilo „VIŠE OD 30 VLADIKA”!

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Realista

Nadajte se vi dobrom iz Srbije a ni jednom Crnogotcu oni dobra nijesu napravili. Ma ni onom koji kaze da je Srbin iz Crne Gore. Prvom prilikom ga ispljunu.