13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rigterink pohvalio rezultate CG

Ekonomija

Comments 0

Rigterink pohvalio rezultate CG

Izvor: Mina business

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Jurgen Rigterink kazao je da očekuje da će saradnja između te međunarodne finansijske institucije i Crne Gore u oblastima infrastrukture i javno – privatnog partnerstva biti nastavljena i pohvalio ostvarene rezultate u prethodnom periodu.

Ministar finansija Darko Radunović sastao se Rigterinkom kako bi razgovarali o projektima koje EBRD sprovodi u Crnoj Gori i o zajedničkim aktivnostima za budući period.

„Rigterink je pohvalio ostvarene rezultate u prethodnom periodu i istakao zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena u oblastima infrastrukture i javno – privatnog partnerstva“, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Kako se navodi, Radunović je upoznao Rigterinka i njegov tim sa postignutim rezultatima u prethodnom periodu.

On je istakao dobre rezultate po pitanju značajnog ekonomskog rasta tokom 2017. i prošle godine.

„Takođe, Radunović ih je informisao o namjeri da se u toku ove godine sprovedu strukturne reforme, optimizacija broja izvršioca u javnom sektoru na centralnom i lokalnom nivou, i da se usvoji Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga čija implementacija će dovesti do reforme Poreske uprave“, kaže se u saopštenju.

Radunović je naveo da će usvajanjem Zakona o javno – privatnom partnerstvu, izmjenama Zakona o koncesijama i novim Zakonom o javnim nabavkama doprinijeti daljem razvoju Crne Gore i stvoriti pretpostavke za realizaciju razvojnih projekata.

On je podsjetio je da je tokom ove godine promjena izgleda kreditnog rejtinga doprinijela izlasku na međunarodno tržište eurobondova i dobijanju prve garancije Svjetske banke za razvojnu politiku – PBG1, u kontekstu refinansiranja dijela javnog duga.

„Strategijom EBRD-a za Crnu Goru definisane su oblasti buduće saradnje na kojima će biti dalji fokus, povećanje konkurentnosti privatnog sektora kroz razvoj poljoprivrednih trgovinskih lanaca i povratnih veza u turizmu, poboljšanje povezivanja i regionalne integracije kroz širenje prekograničnih saobraćajnih i energetskih veza i nastavak podsticanja prelaska na zelenu ekonomiju, uključujući i održivi turizam“, dodaje se u saopštenju.

Kako su rekli iz Ministarstva, susretu sa Rigterinkom prethodio je sastanak Radunovića sa članom Odbora direktora u EBRD, Remigi Winzapom, na kojem je ministar upoznao sagovornika sa trenutnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR