13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Socijalni partneri u Ženevi: Tripartitni dijalog značajno unaprijeđen

Ekonomija

Comments 0

Socijalni partneri u Ženevi: Tripartitni dijalog značajno unaprijeđen

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

elegacija Crne Gore koju su činili ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sa saradnicima i predstavnici socijalnih partnera sastali su se danas u Ženevi sa regionalnim direktorom Međunarodne organizacije rada za Evropu i Centralnu Aziju Hajncom Kelerom.
 
Zajednički je konstatovano da je saradnja između Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja i socijalnih partnera sa Međunarodnom organizacijom rada dobra, što potvrđuje niz realizovanih i najavljenih projekata.
 
Purišić je podsjetio da je u martu potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore, socijalnih partnera i Međunarodne organizacije rada o Programu dostojanstvenog rada (PDR) za period 2019 - 2021, što je drugi program te vrste.  
 
Naveo je da je 100 godina rada MOR-a obilježeno i u Podgorici radnom konferencijom socijalnih partnera. 

Ministar je posebno naglasio doprinos kancelarije MOR-a u Budimpešti, dobroj saradnji i razvoju socijalnog dijaloga u Crnoj Gori.
 
„Na naše zadovoljstvo Crna Gora je uključena u novi projekat „MAP16“ kroz koji će se unaprijediti kapaciteti Inspekcije rada i zaštite na radu, policije i centara za socijalni rad u borbi protiv dječjeg rada“ – kazao je Purišić.
 
On je naglasio da je novi Zakon o radu predmet svakodnevnih konsultacija između socijalnih partnera i Evropske komisije, a očekuje se da uskoro bude usvojen, dodavši da su komentari MOR-a već integrisani u tekst zakona.
 
„Crna Gora je, uz podršku MOR-a, prva država u regionu koja je uspostavila informacioni sistem tržišta rada koji ima za cilj prikupljanje različitih podataka o tržištu rada, njihovu analizu i informisanje svih učesnika na tržištu rada“ – istakao je Purišić. 

Regionalni direktor Međunarodne organizacije rada za Evropu i Centralnu Aziju Hajnc Keler je informisao delegaciju Crne Gore o radu 108. Međunarodne konferencije rada, naglasivši njen značaj zbog obilježavanja jubileja- 100 godina od osnivanja najstarije UN organizacije i dokumenata koji će biti usvojeni. 

Keler je posebno istakao da implementacija PDR-a ide planiranom dinamikom, te pozdravio nedavnu ratifikaciju Konvencije 151 o radnim odnosima u javnim službama. 
 
Predstavnici Unije poslodavaca, Suzana Radulović- generalna sekretarka i Saveza Sindikata Crne Gore, Duško Zarubica- generalni sekretar su istakli posvećenost Ministarstva rada i socijalnog staranja, naglašavajući da je tripartitni socijalni dijalog u Crnoj Gori značajno unaprijeđen. 
 
Sastanku je pristvovao i stalni predstavnik Crne Gore pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasador Milorad Šćepanović.

Purišić je na marginama konferencije imao susret i sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije rada Gajom Rajderom koji je zahvalio ministru na učešću, ocijenivši izuzetno pozitivnom saradnju sa Crnom Gorom. 

Rajder je izrazio želju da, na poziv ministra Purišića, ponovo posjeti Crnu Goru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR