9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nacionalne parkove posjetilo pola miliona turista

Izvor: nparkovi.me

Ekonomija

Comments 0

Nacionalne parkove posjetilo pola miliona turista

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Crnogorske nacionalne parkove ove godine posjetilo je pola miliona turista, 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštili su zvaničnici.

Predstavnici Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Ministarstva održivog razvoja i turizma dočekali su danas u NP Skadarsko jezero petstohiljaditog posjetioca crnogorskih nacionalnih parkova Piotra Gada iz Poljske i uručili mu simboličnu nagradu.

Na taj način je, kako je saopšteno iz NPCG, obilježen novi rekord kada je posjeta tim zaštićenim područjima u pitanju.

Direktor NPCG Elvir Klica kazao je da imaju veoma uspješnju sezonu i da je broj posjeta na nivou svih pet parkova veći za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„O tome da je posjeta mnogo veća nego lani govori i podatak da smo ove godine deset dana ranije zabilježili pola miliona posjeta, dok je taj broj u septembru prošle godine iznosio 400 hiljada”, rekao je Klica.

On je istakao da je uvećanje broja posjeta rezultat kontinuiranog rada svih zaposlenih u NPCG.

Klica je kazao da NPCG veliku zahvalnost duguju Ministarstvu održivog razvoja i turizma, NTO i turističkim poslenicima koji promovišu i prirodne i kulturne vrijednosti Crne Gore, kao i same nacionalne parkove.

“Mi ćemo i dalje predano raditi na viziji brendiranja i prepoznavanja NPCG na evropskom i svjetskom tržištu. Na to nas obavezuju i podaci o strukturi posjetilaca koji pokazuju da je 80 odsto turista sa inostranih tržišta - Zapadne Evrope, Rusije, a sve je veći broj i onih iz regiona”, kazao je Klica.

On je objasnio da se broj posjeta parkovima računa brojem prodatih ulaznica i da su NPCG ove godine uveli novi način naplate ulaznica koji je smanjio broj zloupotreba i nekontrolisanih ulazaka u nacionalne parkove.

“Takođe, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima intenzivno kontrolišemo teritoriju parkova kada je riječ o drugim nelegalnim aktivnostima, i nastojimo očuvati prirodne i kulturne vrijednosti parkova”, poručio je Klica.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je da je pola miliona turista pokazatelj da Crna Gora ima uspješnu turističku sezonu ne samo na primorju, već i u centralnom i sjevernom dijelu.

“To je potvrda o uspješnosti zajedničkih aktivnosti koje se sprovode na nivou Vlade, lokalnih samouprava, lokalnih turističkih organizacija. Naredne godine imamo puno pravo da očekujemo da broj posjeta bude još i veći, naročito imajući u vidu da je Crna Gora zemlja partner na sajmu aktivnog turizma u Štutgartu“, rekao je Davidović.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić čestitala je NPCG na kontinuiranom rastu broja posjeta.

“Postavljen je novi rekord. Ovaj rezultat, kao i mnogi drugi rezultati kad je turizam u pitanju, pokazuju da je Crna Gora na dobrom putu da postane cjelogodišnja turistička destinacija. Jedinstvo različitosti na malom prostoru je nesto čime se promovišemo u svijetu, a čini mi se da nacionalni parkovi nude poseban doživaljaj”, kazala je Radak Kukavičić.

Podaci NPCG do 19. septembra pokazuju da NP Durmitor bilježi najveću posjećenost od oko 232 hiljada turista.

NP Skadarsko jezero posjetilo je nešto oko 122 hiljada turista, NP Lovćen 69 hiljada, NP Biogradska gora oko 61 hiljadu, a najmlađi NP, Prokletije, više od 17 hiljada posjetilaca.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR