16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poreska pokrenula kontrolu: Dug MCP višemilionski, moguća prinudna naplata

Izvor: Nekretnine MCP; Foto: flickr.com

Ekonomija

Tag Video
Comments 20

Poreska pokrenula kontrolu: Dug MCP višemilionski, moguća prinudna naplata

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber
Objavljen snimak nekretnina MCP

Mitropolija crnogorsko-primorska ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura, saopštio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

"Poreski dug za prijavljenih 38 sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske je premašio 300.000 eura. Procjena je da je ukupni dug višemilionski. Zato je Poreska uprava pokrenula kontrolu u svim vjerskim zajednicama. Ako MCP ne plati poreski dug dobrovoljno zakonska obaveza Poreske uprave je da dug naplati prinudno – sredstvima sa računa MCP ili od njene imovine. Naravno, ne od vjerskih objekata već od nekretnina kojima MCP raspolaže na atraktivnim lokacijama", saopštio je Mugoša.

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, Mitropolija crnogorsko-primorska predstavlja najveću vjersku organizaciju u Crnoj Gori, kako po broju objekata koje koristi, tako i po imovini kojom raspolaže, iznosu prihoda koje ostvaruje, te broju računa otvorenih u komercijalnim bankama i broju privrednih društava u kojima je osnivač.

"Međutim, kod iste je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa, kako sa aspekta prijavljivanja, tako i sa aspekta plaćanja poreskih obaveza. Mitropolija ima dospjela neizmirena potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura, ali i već 9 godina kod iste nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrđivanje poreskih obaveza. Imajući u vidu navedeno, procijenjene obaveze ovog subjekta iznose više miliona eura“, saopštio je direktor Poreske uprave.

Komentarišući poreske obaveze vjerskih zajednica direktor Mugoša je saopštio da Poreska uprava prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica te da je kod Mitropolije otpočela postupak inspekcijskog nadzora radi provjere tačnosti u obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.

„Ukoliko Mitropolija ne pristupi izmirenju obaveza, Poreska uprava će pristupiti naplati poreskog duga primjenom mjera prinudne naplate, u skladu sa zakonom, a posebno imajući u vidu da je ova vjerska zajednica izvršila promet sredstava u iznosu od više desetina miliona eura preko žiro-računa. Mjere prinudne naplate mogu se primijeniti i na imovinu dužnika, i to ne na vjerske objekte, već isključivo na objekte opšte namjene, a imajući u vidu da ista raspolaže stambenim jedinicama u elitnom dijelu Glavnog grada, te da je dio građevinskih poduhvata u Budvi, i posjeduje zemljište u Buljarici namijenjeno izgradnji turističko-hotelskih kapaciteta“, rekao je Mugoša.

Komentari (20)

POŠALJI KOMENTAR

Sanja

Kako ovo, tako nam je sve. Pljackaska drzava. Treba da dodje neka njemacka delegacija ili norveska, na period od 10god minimum, da procite neradnike iz drzavnih institucija, ove sadasnje lopove u zatvor (obavezno prosiriti spuz, koliki je cijeli grad). Jer mogu misliti sta sve nemaju ovi sa vlasti.

Šćepan

@Marko Nijesam znao da je “objašnjeno” , ali znam da se śutra može oduzeti, sve što nije po zakonu! I to bez ikakve velike frke, press konferencija i sl. Zato PROZIVAM da se to hitno uradi! Volimo te Crna Goro!

Crnogorac

Lijepo bi bilo da popovi citaju sveto pismo i drze se njega a svi drugi da rade svoj posao odgovorno i savjesno i u tom slucaju mislim da bi svi bili srecniji.