23 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mujović pisao Energetskoj zajednici tražeći preispitivanje obaveza CG u vezi sa smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte

Ekonomija

Comments 1

Mujović pisao Energetskoj zajednici tražeći preispitivanje obaveza CG u vezi sa smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte

Autor: Antena M

  • Viber

Kako je najavio tokom skupštinske rasprave o usvajanju Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, ministar energetike prof.dr Saša Mujović, uputio je dopis direktoru Energetske zajednice, gospodinu Arturu Lorkovskom, sa molbom da se pomogne Crnoj Gori u ostvarivanju nacionalnih energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine na održiv način, saopšteno je iz Ministarstva.  

"Naime, Crna Gora je u obavezi da redukuje nivo emisija gasova sa efektom staklene bašte za 55% u odnosu na referentnu 1990. godinu. Izmjereni nivo emisija na kraju 2022.godine je iznosio 3.307 kt CO2e, a definisani cilj do 2030.godine podrazumijeva potrebu za redukcijom od približno 887 kt CO2e (oko 27%). Cilj je teško dostižan i podrazumijevao bi radikalne poteze, poput značajnog smanjenja broja radnih sati Termoelektrane Pljevlja, zamjene konvencionalnih automobila elektromobilima u iznosu od oko 50% ili djelovanjem na neenergetski sektor (poljoprivreda). Sve navedene aktivnosti bi bile izuzetno opterećujuće sa ekonomskog aspekta i sigurno bi ugrozile standard stanovništva", navodi se u saopštenju. 

Kao odgovorna Vlada, kako navodi ministar Mujović, ne žele da eskiviraju obaveze koje znače zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena, ali ne smijemo ugroziti ni naše građane primjenom bilo koje neodržive mjere.

"Imajući na umu da je Crna Gora jedina država u okruženju kojoj nisu uračunate tzv. "ponorne emisije", odnosno uticaj šuma na poništenje dijela efekta proizvedenih gasova sa efektom staklene bašte, u dopisu ljubazno molim gospodina Lorkovskog da se izvrši preispitivanje naših obaveza i da se uvaži makar dio ponornih emisija.

U slučaju pozitivnog odgovora bili bi u prilici da ispunimo naše obaveze na putu ka EU i sačuvamo ekonomiju i standard stanovništva", zaključeno je u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

ZABRANITE SJEČU ŠUMA I NAPRAVITE DEPONIJE SA RECIKLAŽOM SMEĆA TO JE JEDAN OD VELIKIH KORAKA A ODMA ZATIM UVEDITE ZABRANU PLASTIČNIH KESA I AMBALAŽE ZA PAKOVANJE PO PRODAVNICAMA KAO I KAUCIJU ZA SVE PLASTIČNE FLAŠE I LIMENKE TO JE BOLJE I VEĆI RAZULTATI OD SMANJENJA RADA TERMOELEKTRANE