24 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Janković predložila Nikolića za v.d. direktora Željezare

Ekonomija

Comments 1

Janković predložila Nikolića za v.d. direktora Željezare

Autor: Antena M

  • Viber

Nevenka Janković, koja je podnijela ostavku na mjesto izvršne direktorice nikšićke Željezare, predložila je Odboru direktora EPCG Željezare da za vršioca dužnosti direktora tog preduzeća naimenuje Miloša Nikolića koji je trenutno raspoređen na radno mjesto šefa Službe za saobraćaj, održavanje prostora, objekata i zelenila.

To piše u zahtjevu za razrješenje koji je Janković dostavila Odboru direktora EPCG Željezara, u koji su “Vijesti” imale uvid.

U zahtjevu Janković navodi da, u trenutku prijavljivanja na konkurs za direktora Željezare, nije bila upoznata sa činjenicom da su računi kompanije u blokadi i da je kompanija u velikim gubicima i prezadužena.

“S obzirom da sam se prihvatila teškog i odgovornog posla i sa namjerom da sve svoje potencijale stavim u funkciju ozdravljenja fabrike i pokretanja određenih poslovnih aktivnosti u isto, očekivala sam da će zaposleni, koji su mjesecima u 2022. godini štrajkovali i tražili da im se omogući da rade i da dobiju posao, jedva dočekati da se pokrenu konkretni poslovi na kojima će moći da budu uposleni i od kojih će moći da zarade pristojne zarade. Umjesto toga, već prvog radnog dana sačekali su me Dopisi Sindikata koji su odisali intencijom da se učini sve da se predstavim protivnikom zaposlenih, a ne nekim ko je dobronamjerno došao da pomogne trasiranju putanje za napredovanje Željezare”, stoji u zahtjevu Janković.

Očekivala je, kaže, da se takav stav vremenom promijeni, ali se to, kako kaže, nije dogodilo.

“Uradila sam sve u domenu svojih ingerencija i mogućnosti, a u uslovima blokiranih računa i dugova da uz podršku Osnivača pokrenem veliki broj poslovnih procesa od izrade i montaže čeličnih konstrukcija za potrebe izgradnje Solarnih elektrana, izrade betonskih blokova, renoviranja krovnih pokrivača na proizvodnim i pomoćnim halama, adaptacije objekata za poslovne prostorije i dr. Umjesto da zaposleni u fabrici budu zadovoljni što su im stvore i uslovi da rade i da zarađuju zarade koje su po visini među najvećima u Crnoj Gori, oni su iz dana u dan iznalazili razloge da pišu dopise, da me zatrpavaju novih zahtjevima, a sve sa ciljem otvorene opstrukcije odvijanja bilo kog poslovnog procesa u kompaniji”, pojasnila je Jovanović.

Uprkos navedenom, tvrdi, pokušavala je da iz dana u dan radi na rješavanju nagomilanih problema i kroz naporan rad ukaže zaposlenima da se jedino radom mogu zaraditi zarade i stvoriti uslovi za njihovu redovnu isplatu.

“Jedan dio zaposlenih je prihvatio da radi i vukao ogroman dio posla i zahvaljujući njima uspjeli smo da odradimo jedan dio planiranih poslova, da ostvarimo prihode i isplatimo sve zarade za prvih sedam mjeseci tekuće godine. Paralelno sa razvijanjem pomenutih poslovnih procesa vrijedno sam radila na pronalasku investitora koji bi pokrenuo proizvodnju čelika u Željezari i u tom sam zajedno sa EPCG, kao Osnivačem, uspjela. I taman kada sam pomislila da dolaze bolji dani za Željezaru, opet su oni isti koji nemaju drugog posla osim da vrijeđaju, psuju, urliču i alkoholišu se, pokušali da uvredama i prijetnjama potencijalnom investitoru i njegovim poslovnim partnerima onemoguće ulazak u fabriku. Ponašanje nekolicine sindikalnih predstavnika prlikom posjete potencijalnog investitora Željezari 19.08. tekuće godine bacilo je mrlju na Željezaru, Nikšić i Crnu Goru i poslalo poruku svim važnim činiocima u Društvu da se zamisle da li ovakvo ponašanje grupice Sindikalnih prestupnika potpomaže kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta ili pak čini našu državu nepovoljnom biznis destinacijom”, navela je Jovanović.

Kako dodaje, uradila je sve da zadrži radnike i da nikog ne ostavi bez posla, a, tvrdi, uspjela je i da isplati sve zarade zaposlenima.

“Svojim profesionalnim odnosom prema poslovnim obavezama nijesam zaključila niti jedan ugovor štetan za Željezaru. Nijesam otuđila niti jedan cent sa računa Željezare. Nijesam trošila kompanijski novac na poslovne ručkove, reprezentacije, niti na poslovna putovanja. Posljednja dešavanja bila su kap koja je prelila čašu i kao pravi profesionalac i kao osoba koja baštini sve moralne i poslovne kodekse obraćam se zahtjevom Odboru direktora da me razriješi dužnosti jer ne želim da budem Izvršni direktor u kompaniji u kojoj Sindikalci umjesto da budu srećni što dolazi investitor i što se otvaraju poslovi koje on toliko dugo čekaju, vrijeđaju i prijete investitoru s namjerom da ga otjeraju da bi nakon toga imali alibi kako bi oni radili, ali eto nema ko da im obezbijedi posao”, istakla je Janković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mula Omar

Ima li neko u našem Tužilaštvu da pokrene postupak protiv Milutina Dukanovića? Nažalost, svi u Tužilaštvu ćute kao ribe