25 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kopman – Radović: Nezavisnost CBCG jedan od ključnih elementa u procesu zatvaranja ekonomskih poglavlja

Ekonomija

Comments 2

Kopman – Radović: Nezavisnost CBCG jedan od ključnih elementa u procesu zatvaranja ekonomskih poglavlja

Autor: Antena M

  • Viber

U CBCG je održan sastanak guvernerke Centralne banke Crne Gore dr Irene Radović i njenih saradnika sa delegacijom Evropske komisije, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Gert Jan Kopman.

Tokom sastanka, guvernerka Radović je izrazila zahvalnost direktoru Kopmanu na kontinuiranoj podršci Evropske komisije kroz redovne dijaloge i brojne programe tehničke podrške. Poseban akcenat stavljen je na značaj ove podrške u postizanju visokog nivoa harmonizacije sa regulativom EU i unapređenja institucionalnog okvira CBCG, u skladu sa standardima i smjernicama Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB).

Radović je, kako je saopšteno iz CBCG, takođe ukazala na aktivnosti koje CBCG sprovodi u okviru priprema za konsolidaciju i organizacionu transformaciju institucije, stvarajući preduslove za buduće integrisanje u Eurosistem. Informisala je Kopmana o realizovanim i planiranim aktivnostima u pregovaračkim poglavljima koja su u nadležnosti CBCG (Poglavlje 4 – Sloboda kretanja kapitala, Poglavlje 9 – Finansijske usluge, i Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika) kako bi Crna Gora ispunila svoje obaveze u skladu sa dinamikom EU agende. U tom kontekstu, pohvaljen je i istaknut je značaj zajedničkog institucionalnog djelovanja CBCG, Vlade i Skupštine u dinamiziranju aktivnosti na planu usaglašavanja domaće regulative sa pravnom tekovinom EU.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je i predaja zvanične aplikacije za pristupanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA). Pristupanje sistemu SEPA će predstavljati jedan od najvažnijih koraka ka daljem približavanju Crne Gore Evropskoj uniji i realizaciji Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije.

"Gert Jan Kopman je pohvalio postignute rezultate CBCG i izrazio podršku Evropske komisije za ulazak Crne Gore u novu fazu pregovora, koja podrazumijeva otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja. U tom kontekstu posebno je podvukao značaj nezavisnosti Centralne banke Crne Gore kao temelja za očuvanje makroekonomske stabilnosti i uspješno sprovođenje sveobuhvatnih reformi. Prema njegovim riječima, nezavisnost CBCG je jedan od ključnih elementa u procesu zatvaranja ekonomskih poglavlja, jer osigurava transparentnost, odgovornost i povjerenje u finansijski sistem i predstavlja jedan od ključnih stubova na kojem se temelji dalji napredak Crne Gore na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Obje strane su se saglasile da je, kako je saopšteno, zajednička saradnja ključna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

"CBCG je ohrabrena da nastavi sa intenzivnim radom na ispunjenju svojih obaveza u predviđenim vremenskim okvirima, što će dodatno doprinijeti ispunjenju strateškog cilja Crne Gore – članstva u Evropskoj uniji", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Gle EU se sama gasi uz balkanske staljiniste.

Mila K

Koji poraz EK. Na miloševićevo kansbe u sred CG. Ovo ni Holbruk nije činio.