25 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ugostitelji ne odustaju od svojih zahtjeva: Vrijeme da se uvede red, a ne nove zabrane

Ekonomija

Comments 0

Ugostitelji ne odustaju od svojih zahtjeva: Vrijeme da se uvede red, a ne nove zabrane

Autor: Antena M

  • Viber

Potencijalna izmjena u dijelu zabrane upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru posebno je zabrinula ugostitelje koji očekuju da će ovim potezom doći do drastičnog pada prometa u kafićima i restoranima, naročito ako se ima u vidu i razmatranje ograničenja upotrebe u baštama lokala.

Nova turistička sezona iznjedrila je stare brige crnogorskih ugostitelja – koliko je pred njen početak teško pronaći dovoljno sezonskih radnika, tako će i po njenom završetku po svemu sudeći biti teško osigurati i optimalan broj gostiju u lokalima. 

Sve ovo zbog najavljene izmjene Zakona o organičenju upotrebe duvanskih proizvoda zbog kojeg, kako tvrde, očekuju drastičan pad prometa.

Na dokumentu koji bi, kako je u medijima ranije najavljivano, trebalo da uvede dodatne zabrane upotrebe duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, trenutno radi Radna grupa sastavljena od Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Podgorici.

Potencijalna izmjena u dijelu zabrane upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru posebno je zabrinula ugostitelje koji očekuju da će ovim potezom doći do drastičnog pada prometa u kafićima i restoranima, naročito ako se ima u vidu i razmatranje ograničenja upotrebe u baštama lokala.

Predsjednik Udruženja ugostitelja iz Podgorice Momo Sladaković kaže da im se niko nije obraćao po ovom pitanju iako su im u prethodnih par mjeseci, kroz kampanju na društvenim mrežama, poslali poruke da „ograničenja nijesu rješenja“ da su „gosti dobrodošli, a zabrane nijesu“ te da je vrijeme da se „uvede red, a ne no nove zabrane“.

Ugostitelji, kaže Sladaković, vjeruju u dijalog i da je do njih stigla svaka poruka koju su im uputili.

„U to sam apsolutno siguran jer smo odlučili da budemo glasni i da otvoreno i na vrijeme ukažemo na posljedice mijenjanja zakona. Ne vidim razlog zašto kreću u novi zakon, vjerovatno imaju svoje ciljeve, ali opet sve ide preko preko leđa ugostitelja“, naveo je Sladaković i poručuje da neće odustati od svojih zahtjeva.

„Naš zahtjev je da se čuje i glas onih koji dolaze u naše lokale, ali i nas koji radimo u njima. Ako je potreban novi zakon za zabranu pušenja, ja se samo pitam zašto se ne sprovodi postojeći. Nismo mi inspekcija da provjeravamo da li se poštuje u svakom lokalu, niti smo mi, kao ugostitelji, dužni da svakog gosta kontrolišemo hoće li poštovati zakon, a još manje smo odgovorni što tinejdžeri puše. Tu je ključ problema, svako treba da radi svoj posao i neće biti potrebe za stalnim promjenama zakona. Ovakvo rigorozne odluke koje utiču na sve ne smiju da se donose na prečac, bez konsultacija sa ugostiteljima koji zapošljavaju toliki broj ljudi“, smatra Sladaković.

On dodaje da će se ova tema brzo ponovo aktuelizovati jer se završava ljeto.

„A to za nas znači da ćemo sve manje koristiti prostore na otvorenom. Znamo da se polemiše i o tome da li bašte lokala potpadaju pod zatvoreni prostor i da postoji mogućnost da se izmjenama zakona zabrani korišćenje alternativa i u našim baštama. Samo ću reći – ako se takva mjera donese, možemo svi pod ključ“, zaključio je Sladaković.

Podsjetimo, na posljedice izmjena ovog Zakona ukazala je, u maju ove godine, i Privredna komore Crne Gore iz koje je saopšteno da bi izmjene aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, posebno u dijelu potencijalnih uvođenja novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori.

To je pokazalo istraživanje koje su sproveli među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori.

Prema istraživanju više od polovine ispitanika (59 odsto) vjeruje da bi dodatne zabrane u okviru izmjena postojećeg Zakona direktno uticale na navike građana, te posljedično dovele do pada prometa i manjeg obima posla u ugostiteljskim objektima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR